Da li osuđivati ili pravdati prelazak SMS-a i Mitrovića u Arabiju i šta to znači za "orlove"?

Nakon što je Sergej Milinković Savić i zvanično pojačao ekipu El Hilala, njegovim stopama ka Saudijskoj Arabiji mogao bi krenuti i Aleksandar Mitrović. Lideri reprezentacije Srbije tako bi umesto u najjače evropske timove, pojačali one koji su u ekspanziji na Bliskom istoku. Time bi verovatno materijalno obezbedili sebe i svoje potomke, ali i učinili medveđu uslugu svojoj reputaciji i reprezentaciji

Kao i u slučaju brojnih drugih fudbalera iz Evrope, pravo niotkuda pojavile su se informacije i pregovori srpskih igrača sa timovima iz Saudijske Arabije.

SMS je već predstavljen i promovisan kao kapitalno pojačanje El Hilala, u koji je došao iz Lacija.

Aleksandar Mitrović već je ugovorio lične uslove sa istim klubom i preostalo je da Fulam odredi koja je cifra za koju će pustiti svog najboljeg napadača u novijoj istoriji kluba.

Dušan Tadić je postigao sporazumni raskid ugovora sa Ajaksom, za koji je nastupao prethodnih pet godina i slobodan je u biranju naredne destinacije u karijeri.

Bio je viđen u Bešiktašu, na kraju će najverovatnije pojačati Fenerbahče, ali naravno da se tu provlačio i tim iz Saudijske Arabije (El Kalej) da celu situaciju zakomplikuje.

Potezi za osudu ili ih je lako opravdati?

Veliki broj ljubitelja fudbala u Srbiji, ali i Evropi, razočaran je odlukama pomenute trojke i glavnih uzdanica "orlova".

Govori se da umesto da nastave sa svojim majstorijama, umećima i čarolijama u nekim od najboljih evropskih klubova, utisak je da su i oni, kao i brojni fudbaleri širom "starog kontinenta", pošli linijom manjeg i bolje plaćenog otpora.

Iz ugla "običnih smrtnika", njihove odluke su poprilično jednostavne i lako objašnjive.

Novac i uslove koje će dobiti u Saudijskoj Arabiji, ne mogu se porediti sa onim što bi dobili bilo gde drugde na svetu.

Teško je osporiti situaciju u kojoj će neko zaraditi više desetina miliona evra ili dolara za tek nekoliko godina.

Ma koliko im se zameralo, ko može zasigurno da kaže da ne bi doneo istu odluku da je na njihovom mestu?

Opravdanje mogu naći i u tome što ne bi bili ni prvi ni jedini koji su se opredelili za Saudijsku Arabiju, već bi krenuli stopama igrača kakvi su Ronaldo, Benzema, Kante, Neveš, Kulibali, Mendi, možda i Silva (Bernardo)...

Šta ovo znači za reprezentaciju Srbije?

Mitrović i Sergej (uz Tadića) predstavljaju ključne šrafove mašinerije fudbalske reprezentacije Srbije.

Uz dužno poštovanje prema fudbalu i ligi u koju idu, to je još uvek kilometrima daleko od onoga što se igra u Evropi.

Zasigurno je da bi njihov nivo i forma opali u odnosu na one u kojem se trenutno nalaze, ili u kojem su se nalazili u nedavnom periodu.

Pomenuti fudbaleri bili su uzdanice generacije koja se nije previše proslavila na najvećim reprezentativnim takmičenjima.

Govorimo o plasmanu na dva Svetska prvenstva, ali i propuštanju dva Evropska šampionata.

Uprkos nekim od nezaboravnih rezultata, pobeda i golova, utisak koji su "orlovi" ostavili u prethodnim godinama je mnogo više gorak nego sladak.

Napuštanje evropskog fudbalskog tla, u velikoj meri negativno bi uticao na reprezentaciju Srbije, koja bi se potencijalno brže od planiranog morala dati u smenu generacija.

Kada smo kod generacija i propuštenih šansi i godina, ne sme se zaboraviti koliku je prašinu svojevremeno podigao Sergej Milinković Savić i njegov status u reprezentaciji.

Sa ove tačke gledišta, deluje da su Srbija i jedan selektor preskupo platili nešto jači ugovor u Laciju i na kraju odlazak u El Hilal.

Od Sergeja se već godinama očekivala promena sredine i penjanje na lestvicu iznad Lacija.

Bio je viđen i zamišljan u Mančester junajtedu, Bajernu, Juventusu, Milanu ili nekom drugom klubu najvišeg renomea u Evropi, u kojem bi pokazao svoj neosporni kvalitet i zacementirao se među najbolje veziste današnjice.

Umesto toga, igrač u 29. godini odlazi put Saudijske Arabije...

Aleksandar Mitrović je sjajna fudbalska priča koju možete prepričavati svojoj deci ili unučićima.

Talentovani momak specifične naravi i karaktera, oduvek se borio protiv brojnih prepreka, klubova i trenera, na kraju pronašao sredinu u kojoj je sazreo i postao jedan od najboljih golgetera i fudbalera premijerligaškog tima.

Snovi njegovih obožavaoca da iz Fulama pojača Mančester junajted (koji je bio zainteresovan za njega prošle sezone) najverovatnije su ugašeni. 

Poput Sergeja, Mitrović bi takođe u 29. godini, takoreći u punoj fudbalskoj snazi, Premijer ligu zamenio Saudijskoj Arabijom.

Dušan Tadić neko je čiji bi prelazak na Bliski istok imao mnogo više smisla od ostalih.

Nakon dokazivanja u Sautemptonu, usledila je renesansa u Ajaksu, čiji je lider i najbolji igrač bio godinama.

Brojni oboreni rekordi, pregršt asistencija, golova i pobeda, sve je to Dušan podario "konjanicima".

Odluka da napusti voljeni klub bila je i pomalo očekivana, nakon što je shvatio da nije došlo do poklapanja ambicija i ozbiljnosti situacije.

U trenucima pisanja ovog teksta, Tadić je navodno izabrao Tursku i Fenerbahče ispred Saudijske Arabije.

Za razliku od Mitrogola i SMS-a, Tadić ima 34 godine i šta god da odluči, neće ta odluka previše iznenaditi i privući prašine koliko odluka njegovih kolega iz reprezentacije.

Šteta je ta što su pre samo tri godine, Tadić i Ajaks odbili ponudu Barselone i što tada Srbin nije obukao dres "Blaugrane".

Koliko je Srba u Saudijskoj Arabiji?

Nakon predstavljanja u El Hilalu, Sergej Milinković Savić postao je 22. srpski fudbaler koji će igrati u Saudijskoj Arabiji (od 2008. godine do danas).

Spisak srpskih igrača koji su odigrali barem jedan meč u Saudijskoj Arabiji:

Nemanja Obrić (El Hazem 2010-11)
Nikola Petković (El Ahli 2010-11)
Nikica Košutić (El Hazem 2010-11)
Dušan Đokić (Najran 2011-12)
Nenad Injac (El Ansar 2011-12)
Despot Višković (El Ansar 2011-12)
Dragan Ćeran (Hajer 2015-16)
Marko Stanojević (El Fateh 2015-16)
Nemanja Tubić (Hajer 2015-16)
Aleksandar Prijović (El Itihad 2018-2021)
Saša Jovanović (El Fateh 2018-19, 2020-21)
Aleksandar Pešić (El Itihad 2018-19)
Danijel Aleksić (El Ahli 2019-20)
Nemanja Miletić (El Raed 2020-21)
Uroš Vitas (El Kadsija 2020-21)
Nemanja Nikolić (El Raed 2020-21)
Ljubomir Fejsa (El Ahli 2020-22)
Luka Stojanović (El Hazem 2021-22)
Uroš Matić (Abha 2021-)
Vladimir Stojković (El Faja 2021-)
Milan Pavkov (El Faja 2022-)

Za kraj teksta, neizbežno je istaći i primere poput Radovana Pankova, koji zbog kulturoloških razlika, uprkos unosnoj ponudi, nije želeo da ide u Saudijsku Arabiju.

"Vrlo je važno pitanje porodice s kojom je nemoguće zajedno otići u Saudijsku Arabiju. Znaš kako je kad ne živiš u većem gradu, deca i žene moraju da budu kao nindže. Ne sviđa mi se to", rekao je Pankov.