Sport

Važnost prvog seta i ostali ključevi za Novakovu pobedu nad Karlitosom

Vimbldonska gozba, sudar generacija, istorijski okršaj... Sve su to epiteti kojima se ilustruje predstojeći duel Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona. Dvojica najboljih na svetu već su uspostavili surovu dominaciju i sada će se prvi put u karijerama međusobno boriti za najveću titulu u "belom sportu". Nekoliko je elemenata koji bi tu borbu mogli da odluče
Važnost prvog seta i ostali ključevi za Novakovu pobedu nad Karlitosom© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Novak Đoković igraće protiv Karlosa Alkaraza finale Vimbldona od 15 časova po srednjoevropskom vremenu.

Najbolji srpski sportista svih vremena u pohodu je na osmi vimbldonski trofej kojim bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom, 24. ukupno na grend slemovima u svom 35. finalu.

Na putu do poslednjeg meča pobeđivao je Pedra Kaćina, Džordana Tompsona, Stana Vavrinku, Huberta Hurkača, Andreja Rubljova i Janika Sinera – i činio je to poprilično sigurno.

Sa druge strane, svetski "broj 1" je, čini se, bio i ubedljiviji od Đokovića, eliminisavši Žeremija Šardija, Aleksandera Milea, Nikolasa Đarija, Matea Beretinija, Holgera Runea i Danila Medvedeva.

Biće ovo njihov treći okršaj, drugi na grend slemovima, ali prvi u finalima najvećih turnira. Trenutno je 1-1 u pobedama, a poslednji je u svoju korist rešio Novak, na nedavno završenom Rolan Garosu, kada je Karlitos dobio jake grčeve koji su ga onemogućili da pruži jači otpor.

I tada je najavljen "sudar generacija", ali su okolnosti bile malo drugačije – u Parizu je Alkaraz smatran favoritom, a u Londonu se ipak veće šanse daju Đokoviću.

Kao i u svakom meču na vrhunskom nivou sitnice će odlučivati, ali da bi aktuelni šampion te šanse sproveo u delo, neke kockice će morati da se poklope.

Prvi set

Dugo se Đoković nije suočavao sa situacijom da će u jednom meču toliko zavisiti od toga ko će dobiti prvi set. Naspram sebe će imati rivala koji, za razliku od mnogih, neće osetiti strah ukoliko se bude našao u prednosti.

Velike bi poteškoće imao ako bi morao da se vraća iz minusa, kao što je to bio slučaj na prošlogodišnjem Vimbldonu (poslednja tri meča započinjao gubljenjem prvog seta) ili u finalu Rolan Garosa 2021. godine, kada je pobedio Stefanosa Cicipasa posle 0-2.

I protiv Alkaraza u Parizu je bilo možda i presudno što je dobio uvodni deo igre, a kada se pogleda podatak da je Đoković na grend slemovima u svoju korist rešio 106 mečeva u kojima je osvajao prvi set, jasno je šta će mu biti primarni cilj u finalu.

Servis

Prvi od dva tehnička aspekta koja će morati da budu na nivou jeste servis, Novakovo moćno oružje koje ga nije najbolje služilo prethodnih dana. Sada, nema dileme, taj deo arsenala mora biti mnogo ubitačniji.

Španac se brzo privikao na travu, ima izuzetne reflekse i, kada je raspoložen, odlično riternira, što je na svojoj koži osetio nekadašnji finalista Vimbldona Mateo Beretini.

"Kao čovek koji se mnogo oslanja na servis, ja to osetim", rekao je Beretini dodajući da ga Alkaraz po reakciji na riternu pomalo podseća upravo na Đokovića.

Brzi i jeftini poeni, posebno u ključnim trenucima meča, ali i kvalitetne pozicije za napad posle početnog udarca, biće i više nego dobrodošle u još jednom blokbasteru koji nas čeka.

Ritern i igra blizu osnovne linije

Drugi tehnički aspekt u svakom Novakovom velikom meču svakako je ritern, udarac koji mu vrlo često omogućava da protivnikove prednosti pretvara u svoje. Stub oslonac te njegove "kontrolisane agresivnosti" koju je doveo do perfekcije i sada će imati veliku ulogu.

Sa strane, procedura izgleda jednostavno – čitanje servisa i vraćanje loptice duboko, pod noge, ali to naravno nije nimalo jednostavno.

Ukoliko bude uspešan kod tog udarca, najboljeg u istoriji tenisa, stvoriće dobru platformu da kruni Alkarazovu igru i na drugim stranama.

Pre svega, ne sme da napravi istu grešku kao Danil Medvedev u polufinalu i ostane daleko iza osnovne linije.

Đoković na Vimbldonu inače igra blizu linije, time malo skraćuje sebi vreme za reakciju, ali dobija mnogo više – širi teren, stiče mogućnost da kreira uglove kakve samo on može, kao i da lopticu drži dovoljno nisko.

Rat sa publikom pretvoriti u prednost

I za kraj, ako u nešto možemo da budemo sigurni pred vimbldonsko finale, jeste da će publika biti na strani momka iz Mursije. Ne zato što je veliki ljubimac domaćeg stanovništva, nego zato što će prisutni svim silama želeti da do titule poguraju nekoga ko se ne zove Novak Đoković.

Imao je Srbin u prošlosti pravih ratova sa londonskom publikom, a svakako najupečatljivija bila je situacija iz finala 2019. godine sa Rodžerom Federerom, kada je plavokosa gospođa podigla kažiprst signalizirajući da je Švajcarcu ostao još jedan poen do slavlja.

Nešto kasnije pehar se nalazio u rukama našeg asa, a ni ove godine nije moglo da prođe bez trzavica.

U finišu trećeg dela polufinala sa Janikom Sinerom, kada je drama dostizala vrhunac i kada je Italijan opasno pritisnuo u želji da izbori četvrti set, umešala se i publika. Igran je deseti gem u kojem je Novak spasao dve set lopte, a neko sa tribina je viknuo "Vamos Rafa".

Uspeo je aktuelni šampion da preživi taj gem i, kada je izjednačio na 5:5, oponašao je suze navijača.

Ono što publika na Zapadu godinama ne može da shvati jeste da takve situacije izvlače ono najbolje iz Đokovića i učine ga nepobedivim. Zvuči paradoksalno, ali bi jedna takva iskra možda i bila poželjna da srpskog reprezentativca pretvori u "zid" protiv Alkaraza.

Sve je spremno za gozbu i najveći meč u 2023. godini i oči sportskog sveta od 15 časova biće uprte u Centralni teren Vimbldona.

Pored navedenih segmenata, ima još verovatno milion koji će biti ključni za pobedu u finalu, ali od ova četiri bi moglo da se krene – Novače, idemo po još jednu titulu!

image