Đoković predao tron posle pet godina, Alkarazu drama za prvi trofej na Vimbldonu

Novak Đoković nije uspeo da još jednom ispiše istoriju tenisa iako je bio veoma blizu nove titule na Vimbldonu

Najbolji srpski sportista Novak Đoković prepustio je vimbldonski tron Karlosu Alkarazu, koji ga je pobedio u dramatičnom finalu posle skoro pet sati igre, rezultatom 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

Novak je u devetom finalu ostao bez osme titule, nije se izjednačio sa rekorderom Rodžerom Federerom, pa i dalje ima 23. trofeja na najvećim turnirima.

Što se tiče Alkaraza, on je dokazao da je bez dileme najbolji, najspremniji i najkonstantniji igrač nove generacije, osvojivši svoj drugi grend slem, nakon Ju-Es opena prošle godine.

Španac se izuzetno brzo navikao na travnatu podlogu, vezao drugu titulu i obezbedio prvo mesto na ATP rang-listi još neko vreme.

Veliku priliku propustio je Novak Đoković u svom devetom finalu na Vimbldonu.

Imao je srpski teniser vođstvo, delovalo je da kontroliše meč i protivnika, ali je Karlos Alkaraz dokazao zbog čega je trenutno najbolji teniser na ATP listi i verodostojni naslednik velikana.

Počelo je idealno po Novaka, koji je pred zvezdama prepunim tribinama "Centralnog terena" vimbldonskog kompleksa, prvi set osvojio sa 6:1.

Poen po poen, gem po gem, Đoković je apsolutno diktirao i dominirao igrom protiv rivala.

Brzo i relativno lako napravio je čak dva brejka i stekao ubedljivih 5:0. Nakon samo 35 minuta tenisa, Novak je na impresivan način osvojio prvi set.

Ipak, nije Đoković nastavio istim tempom, što je mladi Španac znao da kazni.

Alkaraz na startu drugog seta pravi brejk i prednost od 2:0, ali je Novak imao spreman odgovor.

Nakon izjednačenja, usledila je žestoka borba u svakom narednom gemu, ali do kraja seta brejka nije bilo. Otišlo se u taj-brejk, u kojem je viđeno nešto nesvakidašnje.

Đokovića je "izdao" bekhend, ali i selekcija udaraca u ključnim trenucima.

Na 3:0 u taj-brejku je bez veće potrebe odigrao drop-šot, koji je završio u mreži, što je potpuno promenilo tok susreta.

Usledio je preokret, te je tako nakon rekordnih 15 uzastopnih osvojenih taj-brejkova, taj niz prekinut.

Karlos je taj-brejk osvojio sa 8:6, čime je nagovestio pravu dramu u finalu.

Psihološka prednost bila je na strani mlađeg tenisera, što se potpuno odrazilo na treći set. Taj deo meča potpuno je protekao u znaku prvog na ATP listi, a počelo je brejkom već u prvom gemu.

Možda i ključni momenat u meču odvio se sredinom trećeg seta, u petom gemu na Novakov servis.

Igrao se maratonski gem od čak 32 poena, u kojem je viđeno apsolutno sve. Alkaraz je uspeo da iskoristi sedmu brejk loptu, čime je prelomio tas na vagi ovog meča na svoju stranu.

Treći set rutiniski je priveo kraju rezutlatom 6:1 i tako došao do preokreta i vođstva od 2-1 u setovima.

Čuvena sportska izreka kaže da nikada ne smete da otpišete srce šampiona.

Novak Đoković je to zaista, pravi šampion, koji nijednog trenutka nije želeo da se preda.

Uprkos svemu – vođstvu rivala, mrežici i publici koja je bila naklonjenija Špancu, kao i interesantnim sudijskim odlukama, Srbin je pokazao i dokazao koliki je majstor ovog sporta.

Đoković se uzdigao iz "mrtvih", pronašao snagu, energiju i volju za bolju igru i za 180 stepeni promenio situaciju na terenu.

Alkaraz je pokazivao znake slabosti, što je "predator" poput Novaka znao da namiriše i iskoristi.

Četvrti set je nakon sat vremena tenisa osvojio sa 6:3, napravivši dva brejka, čime je izjednačio na 2-2 u finalu.

Peti set, u kojem je meč ušao u peti sat, odlučio je pobednika ovog meča.

Ima srpski teniser za čime da žali, osvojio je prvi gem, a potom imao brejk loptu i priliku da povede sa 2:0.

Nažalost, to nije iskoristio, a po automatizmu je usledio odgovor sa druge strane mreže.

Alkaraz u narednom gemu pravi brejk, koji potom rutinski i bez izgubljenog poena potvrđuje i dolazi do prednosti od 3:1.

Korak po korak se Karlos približavao svom cilju i snu, koji je na kraju ostvario, pošto je iskoristio prvu meč loptu.

Alkaraz je tako došao do drugog grend slem trofeja u karijeri, a prvog na Vimbldonu.

16. jul 2023 • 19:49

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 4:6 – Kraj! Đoković je izgubio finale Vimbldona

Najbolji srpski sportista Novak Đoković prepustio je vimbldonski tron Karlosu Alkarazu, koji ga je pobedio u dramatičnom finalu posle skoro pet sati igre, rezultatom 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 2:4 – Novaku klizi meč iz ruku

Kao da se ponavlja scenario iz drugog seta, kada je Đoković propuštao poluprilike i prilike koje je imao. Na 15:30 je bio blizu da pritisne rivala i unervozi ga. Umesto toga, dva lagana forhenda je izbacio u aut za 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 2:4.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 1:2 – Đoković pretrpeo brejk!

Greške su došle na naplatu, ali se još jednom stiče utisak da je drugi na svetu "ispustio" prvog. Loši napadi u najvažnijim trenucima, Alkaraz pravi brejk i vodi u odlučujućem setu.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 1:1 – Velika propuštena šansa Đokovića

Neverovatno je kakvu je priliku propustio Novak Đoković da zada jedan od odlučujućih udaraca rivalu. Imao je sve u svojim rukama, na brejk lopti izgrađen i gotovo dobijen poen, ali je drajv volej smestio u mrežu. Poen koji bi mogao da odredi tenisku istoriju. Alkaraz se izvukao drop-šotovima i izjednačio na 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 1:1.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 1:0 – Bilo je čupavo, ali se Novak izvukao

Iako je "momentum" sada na strani osvajača 23 grend slem titule, Đoković se suočavao sa brejk loptom. Usledila je ona nakon odličnog pasinga iz bekhenda. Neutralisao je servisom i dobio uvodni gem odlučujućeg seta.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3 – Đoković izborio odlučujući set!

Sada je igra Karlosa Alkaraza u padu, a deluje i da fizički pomalo popušta. Napravio je Đoković još jedan brejk, završen je duplom servis greškom Španca i igraće se odlučujući set – 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 4:2 – Srbin potvrdio brejk

U ovim trenucima više se pita aktuelni šampion. Bolje udara lopticu i diktira irtam. Uspeo je da materijalizuje stečeni brejk i ode na +2.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 3:2 – Brejk Novaka u četvrtom setu!

Konačno je proigrao najbolji srpski sportista i krenuo da bolje čita servise rivala. Osetio je to i Alkaraz, koji nije dobijao jeftine poene početnim udarcem. Na 30:30 je usledio jedan dobar ritern, na izjednačenju drugi, pa Srbin koristi drugu priliku i pravi brejk za 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 3:2.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 1:1 – Đoković preživeo prvi gem

Nema više snage u telu Novaka Đokovića, pa ni da karakteristično proslavi važne poene. Neutralisao je forhendima dve brejk prilike, koje bi u ovom trenutku imale težinu meč lopti. Nekako je izdržao i upisao se u četvrtom setu.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 0:1 – Alkaraz nastavio gde je stao u trećem setu

Sporiji početak Alkaraza nije Đoković kaznio na početku četvrtog seta. Imao je 0:30, ali je onda umornim udarcima nastavio da poklanja poene i poveo 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 0:1.

6:1, 6:7 (6:8), 1:6 – Španac preokrenuo, Đoković gubi 1-2 u setovima

Očekivano, u potpunom "daunu" je srpski as, počeo je da srlja i omogućava rivalu da ga prolazi na mreži. Alkaraz niže vinere i dolazi na korak do velikog trijumfa.

6:1, 6:7 (6:8), 1:4 – Novak izgubio brejk u gemu od 27 minuta

Najduži gem na ovogodišnjem Vimbldonu je, nažalost, izgubio Đoković i pretrpeo novi brejk. Čak 13 izjednačenja je bilo, Novak je spasao šest brejk lopti, ali sedmu nije uspeo. Popušta kada je najbitnije, iako je imao veliku šansu da možda i prebaci "momentum" na svoju stranu. Alkaraz ima dva brejka viška u trećem setu.

6:1, 6:7 (6:8), 1:3 – Đoković propustio dve velike šanse

Mirisalo je na brejk i morao je Đoković da napravi brejk. Poklonio mu je rival nekoliko poena i dao mu 15:40, a onda je kod obe prilike servirao drugi servis. Međutim, sada Srbina izdaje ritern i Alkaraz se izvukao na 6:1, 6:7 (6:8), 1:3.

6:1, 6:7 (6:8), 1:2 – Novak konačno povukao ručnu

Konačno je Đoković uspeo da povuče "ručnu" i zaustavi pad, iako nije bilo nimalo lako. Bilo je 15:30, usledio je veoma važan i težak poen na mreži, koji je Novak lako mogao da izgubi. Ipak, dobio ga je, a onda smanjio 6:1, 6:7 (6:8), 1:2.

6:1, 6:7 (6:8), 0:1 – Bekhend "prodaje" Đokovića, novi brejk Alkaraza!

Očekivano, kola su krenula nizbrdo, a Novak ne uspeva da zakoči jer ne može da se osloni na bekhend. Mnogo greši tim udarcem i Alkaraz je napravio brejk u prvom gemu trećeg seta.

6:1, 6:7 (6:8) – Đoković poklanjao u taj-brejku, Alkaraz izjednačio na 1-1!

Došao je kraj seriji Đokovića od 15 uzastopno dobijenih taj-brejkova na grend slemovima. Nažalost, propustio je srpski teniser veliku priliku. Imao je 3:0, prepustio je prednost greškom iz drop-šota. Potom u završnici dva bekhenda poslao u mrežu i omogućio Alkarazu da izjednači na 1-1 u setovima.

6:1, 6:6 – Igraće se taj-brejk drugog seta

Obojica su sačuvala svoje servise i pobednika drugog dela odlučiće taj-brejk.

6:1, 5:5 – Centralni teren u transu, velika drama u finišu drugog seta

Igra se sada gem za gem, ali je svaki od njih preživljavanje. U desetom gemu je odigran jedan od najinteresantnijih poena, Novak je na gem loptu prepoznatljivom defanzivom ukrao poen i otišao na 6:1, 5:5.

6:1, 3:3 – Nastavljeno mučenje, sada bez brejka

Sredinom drugog seta bez brejkova, ali Đoković se ponovo mučio na svom servisu. Treći put uzastopno je počeo gem sa 0:30, ali onda nanizao četiri sjajna poena za 6:1, 3:3.

6:1, 2:2 – Srpski as preživeo novi težak gem

Evidentno je da je u drugom setu mnogo veća borba, Alkaraz je digao nivo igre, ali možda i veći faktor je vetar koji ometa obojicu. Đoković je dobio najduži poen od čak 29 udaraca, kojim je spasao brejk priliku, a potom servisima otišao na 2:2 u drugom setu.

6:1, 1:2 – Ribrejk Đokovića!

Nije dugo trajala prednost mladog Španca, koji se takođe suočio sa udarima vetra prilikom servisa. Đoković je sačekao svoju priliku, bio strpljiv i vraćao dovoljno duboke loptice, a nakon greške rivala iz forhenda napravio ribrejk.

6:1, 0:2 – Loš početak drugog seta, brejk Alkaraza uz mnogo sreće!

Pojačao je vetar početkom drugog seta i odmah je Đoković osetio poteškoće na servisu. Pritom, Špancu je dva puta pomagao vrh mreže i to u situacijama kada je bio đus. Kod druge brejk prilike Đoković je poslao forhend u aut i pretreo prvi brejk u meču – 6:1, 0:2.

6:1, 0:1 – Alkaraz siguran početkom drugog seta

Moraće nešto da promeni Španac i odmah je krenuo agresivnije početkom drugog seta. Poslužio ga je i servis, pa je uspeo da se upiše na semafor i dođe do 6:1, 0:1.

6:1 – Đoković dobio prvi set u finalu!

Sjajan set za Đokovića i još jedan izuzetan gem. Sa "nulom" ga je osvojio i dobio prvi set rezultatom 6:1!

4:0 – Novi brejk Đokovića!

Ponovo ritern funkcioniše savršeno! Bilo je borbe, ali Đoković najbolje igra najvažnije poene i vodi 4:0 u prvom setu.

3:0 – Novak potvrdio stečenu prednost

Ponovo nije bilo jednostavno, imao je Alkaraz drugi put uzastopno 15:30. Tada je usledio najduži i najlepši poen od početka koji je pripao Novaku. Potom je malo falilo da Španac odigra poen turnira, kada je poslao lob kroz noge, ali je loptica završila ispod linije. Nakon toga as Đokovića za 3:0.

2:0 – Brejk Đokovića na startu meča!

Sjajan početak Đokovića, koji je odmah naštelovao ritern. Pomogao je malo i Alkaraz greškom, pa je Srbin brzo stigao do tri vezane brejk prilike. Španac je spasao dve, ali je kod treće došla još jedna lopta pod noge za vođstvo od 2:0.

1:0 – Težak početak meča, ali Novak je preživeo

Odabrao je Đoković da servira, ali se brzo našao u neugodnoj situaciji. Posle bekhend paralele, pa forhend riterna, došao je do 15:30, a onda mu je Novak poklonio brejk loptu. Ipak, izvukao se Srbin servisom i poveo 1:0.

Počelo veliko finale Vimbldona

Prvi na servisu je Novak Đoković.

Idemo Nole do nove titule!

Đoković i alkaraz izašli na teren

Finalisti su izašli na Centralni teren, a pune tribine pozdravile su ih gromoglasnim aplauzom.

Statistika pred finale

Igraće se pod otvorenim krovom

Krov na Centralnom terenu biće otvoren za muško finale između Đokovića i Alkaraza.

U Londonu je danas promenljivo vreme, kiša povremeno pada, ali je stala na nekih 45 minuta pre početka meča i krov će biti otvoren.

Takvi uslovi trebalo bi da odgovaraju obojici, pošto su mnogi teniseri, uključujući i Novaka, imali problema sa proklizavanjem dok se igralo u "dvoranskim" uslovima.

Srbija već ima titulu na Vimbldonu!

Srpska teniserka Luna Vujović šampionka je Vimbldona za igračice do 14 godina.

Uporedo sa glavnim turnirom, kao i takmičenjem za juniore, na terenima Ol Ingland kluba organizuje se i turnir za najmlađe takmičare, a u ženskoj kategoriji pobedila je Srpkinja.

Vujovićeva je u finalu savladala domaću predstavnicu Holi Smart u dva seta – 6:3, 6:1 za 62 minuta.

Jelena ispratila Novaka starim srpskim običajem

Đokoviću je na putu ka Centralnom terenu supruga Jelena sreću poželela polivanjem vode, što je podelila sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. 

Na snimku se vide i njihova deca Stefan i Tara koji su takođe tati poželeli sreću.

Zašto je prvi set izuzetno važan?

Vimbldonska gozba, sudar generacija, istorijski okršaj... Sve su to epiteti kojima se ilustruje predstojeći duel Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona. Dvojica najboljih na svetu već su uspostavili surovu dominaciju i sada će se prvi put u karijerama međusobno boriti za najveću titulu u "belom sportu". Nekoliko je elemenata koji bi tu borbu mogli da odluče.

Biće ovo njihov treći okršaj, drugi na grend slemovima, ali prvi u finalima najvećih turnira. Trenutno je 1-1 u pobedama, a poslednji je u svoju korist rešio Novak, na nedavno završenom Rolan Garosu, kada je Karlitos dobio jake grčeve koji su ga onemogućili da pruži jači otpor.

I tada je najavljen "sudar generacija", ali su okolnosti bile malo drugačije – u Parizu je Alkaraz smatran favoritom, a u Londonu se ipak veće šanse daju Đokoviću.

Kao i u svakom meču na vrhunskom nivou sitnice će odlučivati, ali da bi aktuelni šampion te šanse sproveo u delo, neke kockice će morati da se poklope.

Kompletnu analizu pročitajte u tekstu našeg Nikole Đukića.

Ko će biti novi šampion?

Gozba za sve generacije

Kada Novak Đoković i Karlos Alkaraz budu izašli na Centralni teren u nedelju u 15.00 časova, počeće međugeneracijski okršaj nezapamćen u Ol Ingland klubu, dvoboj koji kao da garantuje istorijske posledice, ko god bude na kraju podigao zlatni pehar.

Video je Vimbldon štošta u skoro 150 godina dugoj istoriji postojanja. Bilo je finala ovekovečenih na filmu, poput onog Bjerna Borga i Džona Mekinroa. Bilo je senzacija kao ona Gorana Ivaniševića 2001. godine, kada je specijalnu pozivnicu pretvorio u grend slem trofej. Tu je i "sumrak saga" Rafaela Nadala i Rodžera Federera pre ravno 15 godina.

Pre nekoliko dana, bila je i četvrta godišnjica "onog" finala Vimbldona, kada je plavokosa žena visoko podigla kažiprst na meč loptama Federera, a Novak Đoković u petosatnom spektaklu uspeo da sve preokrene i istog momenta učini taj susret legendarnim.

Ali, na neki čudan način, Vimbldon od 1877. nije video ono što se sprema 16. jula, u finalnoj "zakuski" koju spremaju Đoković i Karlos Alkaraz.

Kompletnu analizu pročitajte u tekstu našeg Nebojše Markovića.

Veliki ulog – mesto u istoriji!

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković igra od 15 časova finale Vimbldona protiv trenutno najvećeg rivala Karlosa Alkaraza. Dvojica prvoplasiranih na svetu boriće se za najveći trofej u "belom sportu" i ponovo će na talonu biti istorija.

Đoković je tokom turnira u Londonu već oborio sijaset rekorda, da bi pre dva dana postao prvi čovek u obe konkurencije koji se plasirao u 35. finale na grend slemovima.

Iza sebe je ostavio čuvenu Kris Evert, dok mu u leđa već neko vreme gledaju Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Samo jednom nije pobedio u finalima, bilo je to sada već davne 2013. godine, kada je izgubio od Endija Marija, što mu je, verovali ili ne, poslednji poraz na Centralnom terenu.

Dobrodošli

Dobrodošli na lajv blog finalnog meča na Vimbldonu između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza.