Savićević: Crna Gora će Srbiji uzimati igrače dok god sam ja predsednik

Predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević govorio je na temu brojnih fudbalera koji su zaigrali za nacionalni tim te zemlje nakon što prethodno nisu dobili priliku u selekciji Srbije.

Fudbalska reprezentacija Srbije uskoro će ponovo biti na okupu, kada se selekcija Dragana Stojkovića bude pripremala za Svetsko prvenstvo u Kataru. Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Dejan Savićević otkrio je da je svom velikom prijatelju Piksiju poručio da će „orlovi“ ili igrati u polufinalu Mundijala, ili da neće proći grupnu fazu.

No, tokom intervjua za „Bi-Bi-Si na srpskom“, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore govorio je i o drugim zanimljivim temama, poput velikog broja igrača srpskog porekla koji su tokom njegovog mandata promenili izbor nacionalnog tima i opredelili se da nastupaju pod zastavom Crne Gore.

Savićević je istakao da mu je teško padalo kada bi selekcija Crne Gore stizala blizu mesta koja vode u baraž za velika takmičenja, a potom ostajala bez tih istorijskih uspeha.

„Falilo nam je u nekim momentima malo sreće. Uvek imamo mnogo povređenih igrača – od četiri do sedam igrača nam uvek nedostaje, a sa malom bazom teško je napraviti rezultat“, rekao je Savićević, koji nije imao problem da kaže da je zbog te male baze u reprezentaciji Crne Gore nastupalo mnogo igrača koji nisu dobijali šansu u Srbiji.

„Uvek sam se trudio da uzmem ono što Srbiji ne valja – Vladimir Volkov, Vladimir Božović, Milan Jovanović, Nikola Drinčić, Adam Marušić, Marko Simić. Sad smo uzeli i Uroša Đurđevića – i uzimaćemo, sve dok sam ja predsednik, jer nam je baza veoma mala.“

I dok Savićević ističe da se trudi da pogleda skoro svaku utakmicu crnogorskog fudbala, legendarni Dejo kaže da povremeno prati i srpske klubove.

„Zvezdu i Partizan najviše gledam leti, dok igraju evropske kvalifikacije – to sve odgledam, kad se vratim sa barke. Gledam i derbi, evropske utakmice u grupama – ne prečesto, ali gledam. Tragedija je srpskog fudbala da nikome sem Zvezde i Partizana, čak i kad su igrački mogli da pariraju, nije bilo dozvoljeno da budu prvi. I onda se Zvezda i Partizan međusobno optužuju za neregularnost, a neko treći ne dobije ni šansu – Vojvodina ili Čukarički.“

Prvi čovek crnogorskog fudbala navodi da je upravo srpski fudbal najviše dobio uvođenjem VAR tehnologije.

„Srpski fudbal je najviše dobio uvođenjem VAR-a, iako i tu može nešto da se pogreši, mada daleko manje. Klubovi su se sa pravom žalili jer je bilo grešaka, odluka koje su bile diskutabilne, ali je uvođenje VAR tehnologije uticalo da se broj grešaka svede na minimum“, zaključio je Dejan Savićević.