Sport

"Delfini" se razgoropadili i do vrha napunili mrežu Južne Afrike

Posle poraza od Španije na početku takmičenja, "delfini" su opravdali ulogu favorita i ostvarili izuzetno ubedljivu pobedu
"Delfini" se razgoropadili i do vrha napunili mrežu Južne Afrike© Waterpolo Serbia

Vaterpolo reprezentacija Srbije upisala je prvi trijumf na Svetskom prvenstvu u Fukuoki, pošto je deklasirala Južnu Afriku rezultatom 30:5, čime je obezbedila plasman u nokaut fazu.

Izabranici Uroša Stevanovića uspeli su da se oporave od neuspeha protiv Španije na otvaranju turnira i opravdaju ulogu favorita.

"Delfini" su se na startu utakmice suočili sa jednim opasnim napadom, rival je pogodio prečku, a onda i dobio peterac. Najstroža kazna je nepravilno izvedena, gol je poništen i od tada je naš tim krenuo da dominira.

Već na kraju prve deonice odlučeno je pitanje pobednika, pošto je Srbija vodi 8:1.

U sledeća tri perioda do vrha je napunila mrežu Južnoafrikanaca, dozvolivši protivnicima samo tri pogotka do kraja.

Najefikasniji u Srbiji bili su Nikola Jakšić i Strahinja Rašović sa po šest golova, Marko Radulović je dao pet, Filip Janković tri, a Marko Dimitrijević, Đorđe Vučinić, Radomir Drašović i Vuk Milojević po dva.

Srbija je u prvom kolu poražena od Španije 16:14, dok je Južna Afrika ubedljivo izgubila od Crne Gore 35:10.

Nakon drugih mečeva, naša selekcija je druga na tabeli sa dva boda, koliko imaju i Crnogorci, ali i boljom gol-razlikom za dva gola (44:21 naspram 42:21).

Poslednju utakmicu u grupnoj fazi srpski vaterpolisti odigraće za dva dana baš protiv Crne Gore.

Prema sistemu takmičenja, pobednici grupa će direktno obezbediti plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i treći na tabeli nastaviti nadmetanje kroz osminu finala.

Svetsko prvenstvo u Fukuoki će biti održano od 14. do 30. jula, a finalisti turnira kvalifikovaće se za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

image