Ljubičić: Đoković je bio prosečan - on nije najveći svih vremena, već Federer

Nekadašnji trener Rodžera Federera govorio je o pitanju najvećeg tenisera svih vremena, a istakao je i šta ga je najviše impresioniralo kod Novaka Đokovića

Proslavljeni hrvatski teniser Ivan Ljubičić, ujedno i nekadašnji trener Rodžera Federera, dao je veliki intervju za švajcarski "Blik" u kom je govorio o velikom broju tema.

Iako se najveći deo razgovora odnosio na saradnju sa Federerom, Ljubičić je u jednom delu intervjua govorio i o pitanju najvećeg tenisera u istoriji.

"Ne mogu da 'pobedim' u ovoj temi. Možda ne mogu da budem ni objektivan. Ali za mene, najveći je onaj ko je imao najveći uticaj na svoj sport. Kada pričamo o najuspešnijem ikad, to će skoro sigurno biti Novak. Osvojio je najviše grend slem titula, bio je 'broj 1' najduže vremena. Svi statistički brojevi su na njegovoj strani. Ali postoji razlika između najvećeg i najuspešnijeg", rekao je Hrvat.

"Majkl Džordan nije bio najuspešniji košarkaš, ali svi ga smatraju najvećim. Kako to? Zbog njegovog uticaja na sport. Što se mene tiče, to je Rodžer u tenisu. Svi to mogu da vide drugačije i ne moramo svi da se saglasimo po ovom pitanju. Rodžer je imao svoje velike momente, sada je Novakov red. Ali to ne baca senku na Rodžerovu karijeru. Uvek ćemo pričati o 'velikoj trojci' i svi će imati svoje favorite i to je u redu", dodao je Ljubičić.

Ipak, nekadašnji hrvatski teniser verovatno nije izabrao dobar primer u Majklu Džordanu, koji je po brojnim kriterijuma ne samo najveći, već i zapravo najuspešniji košarkaš svih vremena - imajući u vidu šest titula u NBA ligi i nijedan poraz u finalima, kao i brojne druge rekorde koji su i danas na snazi. No, Ljubičić je bio upitan i šta ga je najviše impresioniralo kod Novaka Đokovića.

"Njegova odlučnost, njegova motivacija, vatra u očima... Njegova tvrdoglavost da uvek želi više. A sada ga hrani negativna energija. Konstantno traži balans, svakodnevno. To možete da osetite, da vidite. U jednom trenutku želi da oseti ljubav ljudi i traži je, u drugom mu je potrebna mržnja i traži je. Uvek traži načine da se stimuliše. li budimo iskreni - nikad ne bih pomislio da može da osvoji 23 grend slem titule. Nikad u životu.

Zašto?

"Kao junior, došao je na akademiju sa Rikardom Pjatijem, a tamo sam bio i ja. Trenirali smo zajedno mesecima. Naravno da ste mogli da vidite da ima talenat, bio je pokretan i vrlo okretan. Ali na tehničkom nivou, bio je prosečan. Njegov bekhend je bio dobar, njegov forhend je bio problematičan, njegov servis je i dalje imao veliki prostor za napredak... Nikad ne bih pomislio u to vreme da će postati najuspešniji. To je veoma impresivno", dodao je Ljubičić.