Alkaraz nije želeo Federerovu sudbinu: Pomislio sam – molim te, ne dozvoli da se to desi i tebi

Momak koji je osvojio prvi trofej na Vimbldonu u glavi je u odlučujućim trenucima imao sliku od pre nekoliko godina, kada se dogodio jedan od najvećih preokreta u istoriji Vimbldona

Karlos Alkaraz priznao je da je pre poslednjeg gema u finalu Vimbldona protiv Novaka Đokovića razmišljao o sudbini Rodžera Federera, koji je 2019. godine istu prednost protiv Srbina ispustio.

Federer je tada, u odlučujućem setu, imao brejk prednosti i 40:15 na svom servisu.

Međutim, Novak je spasao obe meč lopte, potom preokrenuo i došao do titule u jednom od najvećih mečeva u istoriji tenisa.

Četiri godine kasnije je opet bio u finalu, ali ovoga puta nije uspeo da nastavi niz i dođe do pete uzastopne titule.

"Pokušao sam da budem miran i spokojan", počeo je Alkaraz.

"Držao sam svoj um čistim. Kada sam ustao sa stolice, osetio sam leptiriće u stomaku i nogama. Teško je to kontrolisati. Razmišljao sam samo da ubacim prvi servis… Mislio sam da je normalno da sam nervozan jer treba da zatvorim meč."

Momak iz Mursije je priznao da je u tim trenucima razmišljao o onome što je tada doživeo Švajcarac.

"Gledao sam mnogo tenisa. Za nekoga kao što je Rodžer Federer da izgubi takvo finale… Mislim da je to veoma teško. Rekao sam sebi: 'Molim te, ne dozvoli da se to dogodi i tebi. Uradi sve što je potrebno.' Ali razmišljao sam o tome u tom trenutku."

Međutim, on je zadržao koncentraciju, odigrao neke od najboljih udaraca u poslednjem gemu i posle skoro pet sati ljute borbe došao do velikog trijumfa rezultatom 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

"Verovatno je najbolji trenutak bio posle pobede. Kada je sve bilo gotovo, uopšte nisam razmišljao, moj um je bio prazan. Jednostavno sam nastavio sa pokretima – bacio sam se na zemlju i samo sam želeo da zagrlim svoj tim i proslavim sa svojim ljudima", zaključio je Alkaraz.