"Kinezi vas manipulišu": Sramota turnira u Budimpešti, VTA se oglasila zbog rasizma

Organizatori turnira u Budimpešti su napravili presedan komentarima na Fejsbuku nakon spornih situacija sa meča Mađarice i Kineskinje koji je privukao pažnju svetske teniske javnosti

Nastavlja se saga o VTA turniru u Budimpešti, nakon što je kineska teniserka Šuai Džang predala meč Amarisi Kijari Tot, nakon što se Mađarica sramno ponašala tokom njihovog meča prvog kola.

Nakon odluke da Totova neće biti sankcionisana zbog svog ponašanja, organizatori turnira su na rasistički način uvredili Kineskinju na zvaničnoj Fejsbuk stranici, a sada se o svemu oglasila i VTA.

Mađarica je tokom meča obrisala trag jedne sporne loptice koji je njena rivalka htela da proveri ne bi li utvrdili da li je loptica zaista pala u aut. Nakon što je Šuai Džang nakon svega emotivno reagovala i nije mogla da se smiri, predala je meč, što je Tot proslavila.

Ova nesportska reakcija izazvala je reakcije brojnih teniserki iz celog sveta, ali je problem postao veći kada su organizatori na Fejsbuk stranici turnira, a u ime turnira, odgovarali na nekoliko komentara. Jedan od komentara glasio je "Kinezi manipulišu, varaju svet manipulativnim snimkom".

Zbog toga se oglasila i VTA i to vrlo kratkim saopštenjem.

"VTA ima nultu toleranciju za rasizam u bilo kom kontekstu. Nesrećni incident koji se dogodio juče na turniru u Budimpešti i sve objave koje su usledile su pod istragom i uslediće reakcija", poručili su iz VTA.

Komentar i odgovor mađarskog turnira su naknadno izbrisani, ali su dokazi ostali. Među teniserkama koje su osudile ovakvo ponašanje bila je i Magda Linet, koja je ocenila da je ovo bio "najgori odgovor nekog turnira ikada".