Zašto Srbija ne sme da izgubi od Crne Gore na Svetskom prvenstvu? Hrvatska je deo odgovora

"Delfini" u poslednjem meču grupne faze imaju pred sobom možda i presudan susret u borbi za završnicu Svetskog prvenstva u Fukuoki, kako bi sebi obezbedili lakšeg protivnika u osmini finala

Vaterpolisti Srbije nastavljaju u petak rano ujutruo po srednjeevropskom vremenu njihovu borbu na Svetskom prvenstvu, a očekuje ih jedna od ključnih utakmica na turniru.

Pobedom protiv Južne Afrike, "delfini" su se plasirali u osminu finala, ali će im susret protiv Crne Gore (petak, 5.00) biti presudan po pitanju protivnika u nokaut fazi.

Sistem Svetskog prvenstva sa 16 timova je jednostavan. Pobednici četiri grupe direktno se kvalifikuju za četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani timovi igrati dodatnu rundu - osminu finala.

Kako su i Srbija i Crna Gora ostvarile po jednu pobedu (nad Južnom Afrikom) i jedan poraz (od Španije), njihov direktan okršaj odlučuje ko će na drugu poziciju, a ko na treću. I tu dolazimo do glavne "začkoljice".

Grupa D se ukršta sa grupom C, u kojoj je Mađarska sigurno prva, a Argentina sigurno poslednja. To znači da će drugoplasirani u grupi D igrati protiv trećeplasiranog u grupi C - kako se radi o okršaju Hrvatske i Japana, izvesno je da će to biti Japan.

Stoga, eventualni poraz od Crne Gore značio bi meč sa Hrvatskom u osmini finala, što je izuzetno težak zadatak za podmlađenu selekciju "delfina". Susret sa Japanom bio bi daleko povoljniji u borbi za četvrtfinale.

Ukoliko Srbija pobedi crnogorske "ajkule", imaće i realnu šansu da uđu među osam najboljih i da se protiv Italije bore za ulaazak u borbu za medalje. Ako pak izgube i padnu na treće mesto, sledi im meč verovatno protiv Hrvatske, pa u slučaju senzacije i protiv Grčke ili SAD u četvrtfinalu, u zavisnosti ko bude prvi u grupi A.

U nedavnoj prijateljskoj utakmici, Srbija je pobedila Crnu Goru 14:11, a zbog bolje gol-razlike u prva dva kola, u meču u petak "delfinima" će odgovarati i nerešen ishod.