Srbija zvanično bez Jokića, Kalinića i Micića na Mundobasketu!

Košarkaška reprezentacija Srbije biće veoma oslabljena na predstojećem Mundobasketu jer se očekuje da najveće zvezde tima ne budu na raspolaganju selektoru

Svetislav Pešić, selektor košarkaša Srbije, objavio je širi spisak za Svetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i Filipinima na kojem nema Nikole Jokića i još nekoliko zvučnih imena.

"Sa pripremama počinjemo 28. jula, ove dane do početka zvaničnog treninga, da tako kažem, želimo da iskoristimo da se vidimo, da obavimo sve aktivnosti i obaveze prema našim sponzorima, da izvršimo sva moguća testiranja, zdravstvene preglede, da se igrači koji se nalaze pod pritiskom povreda, duge sezone... To većina i radi, da mogu da budu dobro pripremljeni", rekao je Pešić koji se prethodno zahvalio prisutnim novinarima i posebno igračima koji su učestvovali u kvalifikacijama.

Spisak Srbije: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić, Uroš Trifunović.

"Sa Jokićem je obavljeno nekoliko razgovora i to je bio najbolji razgovor. Istrošio se, ne samo fizički, nego i psihički posle osvajanja NBA lige i nije spreman da preuzme odgovornost onako kako se od njega očekuje."

Pešić je dugo oklevao sa objavljivanjem spiska i na kraju je potvrđeno da na spisku, pored Jokića, neće biti Vasilija Micića i Nikole Kalinića.

"Micić? Dugo smo razgovarali sa njim, on je zamolio da ove godine preskoči, imao je tešku sezonu, sa puno povreda... Potpisao je novi ugovor, obnovio je povredu ramena, nalazi se pod terapijama... Njegovo stanje nije dobro i ne možemo da računamo na njega."

Novi kapiten reprezentacije je Bogdan Bogdanović, koji je prisustvuje konferenciji za medije, zajedno sa predsednikom Košarkaškog saveza Srbije Predragom Danilovićem.

"Hvala svima što ste došli u ovom broju da nas podržite. Čast je da vam se obratim kao kapiten. Znam koji su ljudi bili pre nas i nadam se da ću biti dobar kapiten", obratio se Bogdanović novinarima.

Selektor je objavio i plan za pripremni period.

"Planirano je da odigramo tri trening utakmice – sa BiH, Poljskom i u Podgorici sa Crnom Gorom. Posle toga tri zvanične utakmice. Jednu u 'Areni' protiv Portorika, dve ćemo odigrati u Kini, u Šendženu. Program završavamo 20. ili 21. avgusta, potom letimo za Manilu, a onda nas očekuje prva utakmica na šampionatu", istakao je Pešić.

Dodao je i da Stefan Jović ima veliku želju da igra na Mundobasketu, ali da ga trenutno muče povrede i privatni problemi.