Sport

Pešić o Jokiću: Nije fizički i mentalno spreman, verujem da su navijači razočarani

Najbolji košarkaš sveta nije fizički i psihički spreman da preuzme vodeću ulogu i zato ga nema na spisku putnika za Svetsko prvenstvo
Pešić o Jokiću: Nije fizički i mentalno spreman, verujem da su navijači razočarani© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Selektor Srbije Svetislav Pešić objasnio je zbog čega na spisku igrača za Mundobasket nema Nikole Jokića.

"Sa Jokićem je obavljeno nekoliko razgovora i to su bili moji najbolji razgovori. Istrošio se, ne samo fizički, nego i psihički posle osvajanja NBA lige i nije spreman da preuzme odgovornost onako kako se od njega očekuje", rekao je Pešić.

"Orlovi" su se u ponedeljak okupili u beogradskom hotelu "Kraun plaza", gde je promovisan i novi kapiten Bogdan Bogdanović.

Pešić je dugo oklevao sa objavljivanjem spiska i na kraju je potvrđeno da na spisku, pored Jokića, neće biti Vasilija Micića i Nikole Kalinića.

"Micić? Dugo smo razgovarali sa njim, on je zamolio da ove godine preskoči, imao je tešku sezonu, sa puno povreda... Potpisao je novi ugovor, obnovio je povredu ramena, nalazi se pod terapijama... Njegovo stanje nije dobro i ne možemo da računamo."

Kari je dodao da razume da su navijači razočarani velikim brojem otkaza, ali da iza svega ne postoje zakulisne radnje.

"Ne bih ja tako dizao emotivne parole, mi smo na tu temu poprilično jasno govorili tokom prozora, ne vraćamo se šta je bilo i kako je bilo. Gledamo da svi ovi momci, koji su prihvatili poziv, da iskoriste šansu. Ja sam siguran da se oni raduju pozivu, a neki igrači koje smo ovde spomenuli, nema nikakvih tajni. Pretpostavljam da su drugi navijači razočarani, jer se misli da se ne kaže prava istina, ali prave istine nema. Istina je ovo što ja saopštavam. Nemam razlog da ne kažem pravu istinu."

Dodao je i da se ljudima konstantno menjaju prioriteti, zbog čega ne treba tražiti "krivce".

"Sa svim igračima je obavljen razgovor. Prioriteti u životu su se promenili, nisu to prioriteti kao pre 20 godina, a i tada je bilo otkazivanja. I u generaciji Saše (Danilović) i pre Saše. Uvek je bilo otkazivanja. Legende su otkazivale, jer nisu bile fizički i mentalno spreme. Uvek imaju subjektivni razlozi."

Pešić je ponovio da, uprkos novoj situaciji, cilj "orlova" ostaje isti.

"Razgovori su bili na gospodskom nivou, drugarskom, prihvatam to. Žao mi je, kao što je i vama. Naravno da sam malo razočaran kada važni igrači ne mogu da igraju. Naši ciljevi se neće menjati. Ostaju isti, želimo da idemo na Olimpijske igre po svaku cenu. Svi su spremni da daju maksimum. Cilj su nam Olimpijske igre. Nema nikakvih tajni."

Pred prošlo prvenstvo otpisan je Miloš Teodosić, sada neće biti Vase Micića – da li će to uticati na organizaciju igre Srbije?

"Niko danas nema klasičnog plejmejkera, pa nije ni Micić klasičan. Imamo dovoljno košarkaša, dobra je stvar da je Avramović u punoj formi, apsolutno motivisan. Verujem u Avramovića, iskustvo Stefana Jovića, on je najbolji plejmejker koji se pojavio na ovim prostorima u poslednjih 20 godina i šire. Tu je Marko Gudurić koji je pokazao da može da igra na toj poziciji. Znamo šta može Jaramaz da uradi. On je bio 'meč-viner' protiv Grčke, kada se Vasa povredio. Važno je da trener njima veruje i da oni veruju sebi", zaključio je Pešić.

image