Sport

Sedlaček: Imali smo Jokića i Micića na Evrobasketu, pa šta je onda bilo? Bolje da smo autsajderi

Iskusni stručnjak veruje da selekcija Svetislava Pešića može da nadomesti nedostatak nekolicine bitnih igrača
Sedlaček: Imali smo Jokića i Micića na Evrobasketu, pa šta je onda bilo? Bolje da smo autsajderiGetty © Zhong Zhi / Stringer

Košarkaška reprezentacija Srbije će na Svetsko prvenstvo na Filipinima biti ozbiljno oslabljena neigranjem najzvučnijih imena. Odsustvovaće Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić i Vladimir Lučić.

No, košarkaški stručnjak i skaut Marin Sedlaček veruje da to ne mora ništa da znači kada je u pitanju konačni rezultat selekcije Srbije.

"Znate šta, nadovezao bih se na priču. Imali smo te igrače na Evropskom prvenstvu prošle godine, pa nismo ostvarili cilj. To je prva konstatacija. Druga konstatacija jeste da veći odabir igrača koji pokrivaju poziciju plejmejkera daje veći prostor treneru", rekao je na početku Sedlaček u emisiji "Oko".

Srbija će upravo na toj poziciji imati problema u odsustvu Micića i problema koje ima Stefan Jović.

"Ali ne zaboravimo da smo mi imali situacije i na Evropskom prvenstvu u Češkoj gde je Nedović bio povređen. Govorim o situacijama povređivanja igrača. Ja se sećam vrlo dobro da je Bogdan Bogdanović u Partizanu igrao na poziciji beka šutera i situacija je bila da se povredio plejmejker Leo Vesterman. Duško Vujošević je bio trener i Bogdanović je igrao pleja. Situacija je diktirala da neko drugi pokrije tu pozicju. Pozicija plejmejkera jeste odgovor sa aspekta toga da se kreira igra u određenom trenutku, a ne da se traže poeni. Međutim, dopuna ostalih igrača na spoljnim pozicijama daje prostora da se to pokrije", objasnio je Sedlaček.

On je komentarisao i da je nedostatak plejmejkera manji problem nego što je nekada bio.

"Spoljnih igrača ima više, sistem igre u košarci se dosta promenio u odnosu na period kad je bilo jasno definisano sa tri spoljna igrača i dva koji igraju u reketu. Sada imamo četiri spoljna igrača, igra se mnogo ubrzala i ja sam ubeđen da će naš stručni štab postaviti igru po igračima koje ima."

Sedlaček je na kraju rekao da veruje da će Svetislav Pešić umeti da se prilagodi i pronađe odgovore za određene probleme.

"Nemamo igrače koji su bili prošle godine, ali će se sigurno postaviti sistemi koji će iskoristiti maksimum od svakog igrača, u datom trenutku. Mi smo iz te uloge autsajdera u poslednjih desetak godina prolazili dobro. Kada smo bili favoriti sa Jokićem... Ja hoću da vam objasnim da je Evropsko prvenstvo mnogo jače po kvalitetu od svetskog. Šta je nama cilj? Kvalifikacije za Olimpijske igre i ja iz tog aspekta pričam", završio je Marin Sedlaček.

image