Sport

Partizan igra za prvo mesto - osmina finala Lige konferencije je moguća

Ekipa Gordana Petrića ne zavisi samo od sebe, ali i dalje se nalazi u dosta dobroj poziciji u borbi za jedno od dva mesta koja vode do evropskog proleća i nastavka takmičenja u trećem po snazi UEFA takmičenju.
Partizan igra za prvo mesto - osmina finala Lige konferencije je mogućaAP © Tanjug/Daniel Cole

Fudbaleri Partizana u četvrtak (21.00) dočekuju Slovacko u meču poslednjeg, šestog kola grupne faze Lige konferencije, koja je i odlučujuća po pitanju nastavka takmičenja crno-belih i u drugom delu sezone.

Ekipa Gordana Petrića se bori za jedno od dva mesta koja vode u nokaut fazu, ali sa realnim šansama da čak završi na prvoj pozicij i tako preskoči jednu rundu takmičenja i nastavi put u Ligi konferencije tek u osmini finala.

Partizan u tesnoj grupi D ima osam bodova, baš kao i Nica, dok je Keln trećeplasiran sa sedam bodova. Slovacko sa četiri boda nema nikakav rezultatski imperativ, dok je važno istaći da crno-beli imaju lošiji međusobni skor sa Nicom u slučaju da dva tim završe takmičenje sa istim brojem bodova.

Pred Partizanom je borba za prvo mesto, do kojeg mogu da stignu ako pobede Slovacko, a Nica ne savlada Keln. Takav ishod značio da bi da će Partizan svoje naredne mečeve u Ligi konferencije igrati tek u martu 2023. i to u osmini finala.

Moguće je i da crno-beli završe na drugom mestu, baš kao prošle sezone. To će se desiti ukoliko i oni i Nica u četvrtak uveče ostvare isti broj bodova. Ako odigraju nerešeno, a Nica ne izgubi od Kelna, onda će to ponovo biti slučaj. Takođe, i ako izgube od Slovacka mogu da završe na drugom mestu, pod uslovom da Keln ne pobedi Nicu.

Ako Partizan završi na prvom mestu, u osmini finala će čekati pobednike plej-of nokaut faze, u kojoj će osam drugoplasiranih timova igrati protiv osam trećeplasiranih iz Lige Evrope. To automatski znači i da će baš protiv tih trećeplasiranih crno-beli igrati ako završe na drugoj poziciji. U ovom trenutku, ekipe koje bi mogle da im budu rivali u plej-ofu nokaut faze su Bodo Glimt, AEK Larnaka, Ludogorec, Braga, Karabag...

Mečevi plej-ofa nokaut faze na programu su 16. i 23. februara, dok je osmina finala zakazana za 9. i 16. mart 2023. godine.

image