Sport

Italija i Turska žele zajedničko Evropsko prvenstvo - odustali od 2028. zbog 2032.

Dve zemlje su podnele zajedničku kandidaturu za organizaciju kontinentalnog takmičenja koje će biti na programu za devet godina
Italija i Turska žele zajedničko Evropsko prvenstvo - odustali od 2028. zbog 2032.Getty © Claudio Villa / Stringer

Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je u petak da su Italija i Turska povukle pojedinačne kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva 2032. godine i podnele novu, zajedničku.

Italijanski mediji javljaju da je to strateški potez fudbalskih saveza Italije i Turske da bi izvesno dobili organizaciju Evropskog prvenstva 2032. godine, jer pojedinačno ne bi dobili organizaciju 2028. godine.

Pošto su se Italija i Turska zvanično povukle iz kandidature za EURO 2028, sad je gotovo izvesno da će se Evropsko prvenstvo za pet godina igrati u Engleskoj, Severnoj Irskoj, Škotskoj, Velsu i Irskoj, državama koje su podnele zajedničku kandidaturu.

UEFA će konačnu odluku o organizatorima kontinentalnih takmičenja 2028. i 2032. godine doneti 10. oktobra na sastanku Izvršnog komiteta. Domaćin narednog Eura 2024. godine biće Nemačka, a upravo Italija biće branilac trofeja na tom turniru.

image