Sport

Češka proterala rusku teniserku - novi zabrana, VTA turnir u Pragu bez Ruskinja i Beloruskinja

Organizatori turnira u Pragu su saopštilo da na njemu neće biti dozvoljeno učešće za teniserke iz dve zemlje zbog aktuelnog rata u Ukrajini
Češka proterala rusku teniserku - novi zabrana, VTA turnir u Pragu bez Ruskinja i BeloruskinjaGetty © Getty Images / Stringer

Teniserke iz Rusije i Belorusije koje su se prijavile za VTA turnir u Pragu ipak neće moći da na istom i učestvuju, pošto su organizatori i češke vlasti odlučili da im se uskrati nastup usled aktuelnog rata u Ukrajini.

Turnir iz serije VTA 250 ostaće oslabljen za teniserke iz dve zemlje, a jedna igračica ruske nacionalnosti morala je i da napusti državu po sletanju na aerodrom u Pragu, preneo je češki "Idnes".

"U četvrtak u večernjim časovima, službenici Inspektorata spoljne policije na Međunarodnom aerodromu Vaclav Havel izvršila je proveru boravka lica ruske nacionalnosti, pri čemu su utvrđeni razlozi za prekid privremenog boravka na teritoriji. Licu je izdata naredba za izlazak iz zemlje i određen rok za odlazak iz Češke Republike", naveli su organizatori VTA turnira u saopštenju.

Miroslav Mali, direktor Prag opena, istakao je da je neimenovana teniserka bila prva koja je došla u Češku sa ruskim pasošem.

"U ovom trenutku, ona nije na teritoriji Češke Republike. Odmah smo informisali sve druge takmičarke na turniru sa pasošima Rusije i Belorusije oko ove situacije, kroz VTA, kada im je bilo rečeno da ne putuju na predstojeći turnir", naveo je direktor turnira u Pragu.

Nedavno je i ruskoj teniserki Veri Zvonarevoj bilo zabranjeno da uđe u Poljsku kako bi se takmičila na turniru u Varšavi, čime se nastavljaju sprečavanja teniserki da se nadmeću isključivo na bazi njihove nacionalnosti. Pomenuti turnir u Pragu sa kvalifikacijama startuje u subotu, dok će glavni žreb početi u ponedeljak, bez teniserki iz Rusije i Belorusije.

image