RT Balkan analiza: Mogu li zlatni "orlići" da nadmaše prethodnike i postanu budućnost srpske košarke

Mlada košarkaška reprezentacija Srbije popela se na krov Evrope čak treći put u poslednjih šest godina. Ipak, ostaje da se vidi da li će izabranici Nenada Stefanovića nadmašiti prethodne generacije "orlića" od kojih se očekivalo mnogo više u seniorskoj košarci od onoga što su pružili. Proslavljeni srpski košarkaški stručnjak Vlade Đurović, u intervjuu za RT Balkan, izjavio je da je Srbija prebogata talentima, koji se ne smeju ispustiti i za koje tek sad kreće ozbiljan rad

Kao što je rekao i sam selektor Stefanović, Srbija je do zvanja najboljeg na "starom kontinentu" došla potpuno zasluženo, dominantno, rešivši svaki meč na vreme, bez ludih završnica i potrebe za srećom.

Impresivno su delovali "orlići" u Nišu, te pored raskošnog individualnog talenta, pokazali zavidnu dozu kohezije, emocije i zajedništva.

Srbija je tako redom beležila rutinske pobede, da bi u finalu nadigrala i biserima ispunjenu selekciju Španije.

Tako su naši košarkaši došli do pete zlatne medalje na Evropskim prvenstvima za momke ispod 18 godina, a treće u poslednjih šest godina.

Tu se dolazi do velikog kršenja sa nekom drugom realnošću, onom u kojoj selektor seniorske selekcije Svetislav Pešić govori kako se u srpskoj košarci što pre nešto mora menjati, ali i onoj u kojoj sve češće čujemo da Srbija ima sve manje i manje zaista talentovanih košarkaša.

Proslavljeni srpski košarkaški stručnjak Vlade Đurović, govio je za RT Balkan o uspehu "orlića", ali i šta je sledeći korak za te momke.

"Uspeh je fantastičan. Jović nije igrao, pa pitanje je da li bi možda bili šampioni da se nije igralo u Nišu, ipak ova generacija vraća nadu našoj košarci, da ćemo u budućnosti imati neke asove. Radi se o ozbiljnom timu, koji vodi ozbiljan trener, a ja sam najzadovoljniji njihovim odnosom prema igri i reprezentaciji. Njihovo bacanje po terenu za svaku loptu, govor tela za vreme intoniranja himne, radost na klupi kod svakog dobrog poteza. To mi sve pokazuje da ima želje da se igra za reprezentaciju, za razliku od nekih drugih koji ne misle baš tako".

Đurović dodaje da ne mogu svi biti asovi, ali da Srbija ne sme ispustiti još jednu generaciju.

"Ne mogu svi oni da budu asovi. To je sigurno. Mora se obratiti pažnja sada na njih. Ne sme da se desi da oni ne igraju, da sede na klupi i propadaju. Imali smo i drugih generacija koje su imale MVP igrače turnira, pa ništa od njih nije bilo. Moraju treneri, menadžeri i uprave klubova da vide kako će da se nađe i rasporedi vreme za ove momke. Za ove iz Čačka se ne sekiram, oni će igrati u Borcu, isto tako i za momke iz Mege, oni će imati minute", nastavio je Đurović.

Iskusni stručnjak, koji je tokom karijere bio u stručnom štabu reprezentacije, ali i vodio neke od evropskih velikana, govorio je pohvalno o Nikoli Topiću, najkorisnijem igraču turnira.

"On sada ne sme da se zadovolji i on je sam sebi sada najveći protivnik. Tehnički je potkovan izvanredno, dribling sa obe ruke, prodori na obe strane, dodavanja i pregled igre vanserijski, vidim mu po izrazu lica da ima izuzetnu sportsku prisutnost i inteligenciju. Ono što mora da popravi jeste šut. Šut ne može da se popravi na radu sa treningu timskom, već individualnom. Mora da ubacuje 500 šuteva dnevno, kao što su to radili svi pomenuti velikani. Ne može se ubaciti neki manji broj šuteva i zadovoljiti se i reći da si šuter. Ne sme slabo da šutira trojke kao što je bio slučaj na turniru. On je igrao za moj OKK Beograd i ja znam da on može da ubaci te šuteve, ali mora da radi na tome mnogo više."

Đurović je istakao značaj Topićevog sve većeg prelaska u seniorsku košarku.

"Mladi Topić će igrati u Megi, ali po mom mišljenju, sa kojim se mnogi neće složiti, jeste to da je on morao da ostane u Zvezdi. Ako vrediš kao što su nekada vredeli Kićanović, Đorđević, Danilović, Dražen, Komazec, Delibašić, Slavnić, onda mora da budeš sa prvim timom. Mnogi govore da bi u Zvezdi sedeo na klupi, a drugde igrao. On bi morao da igra ABA ligu u Zvezdi, isto kao što će igrati sa Megom. ABA liga je jača od KLS-a. Isto bi to mogao u Zvezdi, gde bi imao jače treninge, sa jačim igračima od kojih bi mogao više da nauči. U trenucima kada bi Zvezda igrala Evroligu, onda bi mogli da ga pošalju u OKK Beograd na tih par dana i ne bi gubio takmičarski ritam."

Da Srbija nije samo Nikola Topić, Đurović pokazuje kroz primere Bošnjakovića, Mušickog, Miloševića, Markovića, Mišića...

"Mali Bošnjaković iz Reala je takođe odličan. Ne samo zato što je ceo turnir igrao dobro, već zato što je glavnu utakmicu, utakmicu dosadašnje svoje karijere, ali i karijere svih tih momaka, on odigrao maestralno. Bio je najbolji u ključnim trenucima i ja mu zbog toga skidam kapu. Želim mu sve najbolje, iako igra za Real Madrid", našalio se Đurović.

Naš nekadašnji trener smagra da mnoge zemlje vape za talentom koji Srbija ima.

"Mislim da se mora obratiti pažnja na ovu generaciju. Ako dozvolimo da i njih izgubimo, onda ne znam kada će nam doći neki novi. Imamo primer Hrvatske, koja se žali da 30 godina ne može da napravi plejmejkera, a na svakom ćošku je bilo darovitih malih i brzih igrača. Sada posle dugo vremena imamo pomenutog Topića, koji je visok za svoju poziciju, ali bez obzira na to, ima sjajan pregled, motoriku i mozak. U Hrvatskoj plaču za takvim igračem. To već nekoliko godina važi i za nas. Zato je on biser i mora da se o njemu povede računa."

Prethodne zlatne generacije mladih reprezentacija nisu uspele da se previše probiju u seniorskoj košarci. Iako su imali sjajne partije, Pecarski, Petrušev, Paunović, Trifunović, Mišković, Uskoković i drugi, nisu opravdali očekivanja koja su pred njih postavljena.

"To sve zavisi od daljih koraka, treninga i poteza klubova, menadžera i samih igrača. Može vrlo lako da se desi da ostanu mediokriteti. Ovo je drugi nivo košarke u odnosu na onaj seniorski. Blizu su da naprave dobre karijere, većina njih, ali zavisi od mnogo faktora. Lično angažovanje mora da im bude veće, oni moraju da znaju da ne znaju sve i da moraju da rade. Prošli su fazu obuke i prihvatanja stvari, ali su u fazi usavršavanja, ta faza traje malo duže i tu mora da se radi sistematski i timski i individualno. Ne mislim tu samo na Topićev šut, već i na horog, polu-horog i igre na niskom postu visokih igrača, kretnji krilnih košarkaša itd."

Vlade Đurović osvrnuo se i na predstojeći Mundobasket i očekivanja koja ima za "orlove".

"Prvo mi ne smemo da pričamo kako nam nedostaju Jokić, Micić, Kalinić, Lučić itd. Ne treba nam taj narativ. Kako onda da se osećaju igrači koji su sada na pripremama i koji će igrati. Nemamo mi uopšte lošu ekipu i mora javnost da im pruži podršku i shvati da je to najbolje što imamo u ovom trenutku. Tužno je što asova nema, ali pažnju usmeriti na momke koji su tu. Zlatna medalja je rezervisana za Ameriku, ali ne vidim zašto se ne bi borili za sve ostale. Mi možemo da budemo u vrhu i sa ovom ekipom. Mora da se poklopi dosta stvari, da imamo sreće, ali i da se u najbitnijim momentima pokaže ko je Srbija", zaključio je Đurović.

Za kraj, kao što se mora obratiti pažnja na pomenutu mladu generaciju košarkaša koji su se popeli na tron Evrope, ne sme se nikako zaboraviti i učinak i uloga njihovog selektora i trenera, gospodina Nenada Stefanovića.

Poput igračkog talenta, Srbija je u poslednjim godinama "kuburila" i sa razvijanjem domaćeg trenerskog kadra.

Upravo je Stefanović podsetnik da se to ne sme nastaviti i da Srbija i te kako ima kvalitetne, obrazovane i ambiciozne košarkaške stručnjake.