Sport

Partizanove lekcije nisu mogle brže da stignu: Pojačanja donela novi impuls, ali mane se provide

Buran remi Partizana u Bačkoj Topoli težak je za prepričavanje, s obzirom na pregršt uzbudljivih dešavanja, ali već posle prvih 90 minuta nove sezone, u Humskoj mogu štošta da nauče o novom timu sklapanom tokom leta i pre evropskih obaveza naprave korekcije
Partizanove lekcije nisu mogle brže da stignu: Pojačanja donela novi impuls, ali mane se provide© ATA Images / FK Partizan / Miroslav Todorović / Unsplash

U Partizanov prvi meč u novoj sezoni stalo je više uzbuđenja i haotičnih dešavanja nego što će pojedini timovi videti u prvih mesec dana Superlige. Remi 3:3 u Bačkoj Topoli protiv TSC-a bio je buran spoj dobrog i lošeg, toplog i hladnog, posle kog će Igor Duljaj i njegovi puleni biti i ohrabreni i razočarani.

Sada kada su se smirile strasti i utihnula saopštenja, crno-beli za igru prikazanu na terenu treba da budu zahvalni - prva utakmica u sezoni im je pokazala šta je dobro urađeno tokom leta, a šta mora da se poboljša.

Partizan u znaku pojačanja

Igor Duljaj je u prvoj startnoj postavi sezone izveo četvoricu pojačanja, a još dvojici je dao šansu u drugom poluvremenu. Fraza je da je teško brzo sklopiti toliko novih igrača u smislenu celinu, ali daleko je ređe videti da tako veliki broj pojačanja odmah ostavi direktan uticaj na igru tima - bilo na dobar, bilo na loš način.

Kada je Partizan pregrmeo prvih 15 minuta tokom kojih je mogao da primi i više od jednog gola, na scenu su stupile pridošlice. Frank Kanute je posle nekoliko efektnih dodavanja unapred kojima je probijao linije TSC-ove odbrane, uspeo da zabeleži asistenciju za prelep pogodak Bibarsa Natha. Senegalac je pokazao da je konkretan u odabiru rešenja sa loptom, pomažući brze tranzicije koje su u najvećoj meri i škodile odbrani TSC-a.

Ksander Severina je u nekoliko navrata sa desnog krila stvarao solidne pokušaje saigračima, dok je Mateus Saldanja samo dan-dva nakon potpisivanja ugovora sa Partizanom uspeo da po ulasku u igru iznudi penal u prvom dodiru s loptom, a onda i nedugo zatim zatrese mrežu.

Brazilac je dobrim potezom dao šansu Nathu da donese Partizanu 3:2, ali kada Izraelac nije iskoristio penal, Saldanja je bio na pravom mestu u pravo vreme da to sam učini - da posle kornera sa leve strane zatrese mrežu TSC-a.

Ali nije svima išlo tako dobro na debiju. Aldo Kalulu je po ulasku u igru umesto da smiri stvari sve zakomplikovao nepotrebno dobijenim žutim kartonima koji su značili odlazak u svlačionicu posle 35 minuta.

Njegovo isključenje kao da je dodatno zbunilo crno-bele, pa je i Nikola Antić nespretno reagovao duboko u nadoknadi vremena, nepotrebno izbacivši loptu u korner, nakon kojeg je Nemanja Stojić postavio rezultat na konačnih 3:3.

Inteligencija Nemanje Nikolića ne ulazi u statistiku

"Nemanja Nikolić je izuzetan igrač. Veoma ga cenim. To je najinteligentniji igrač kojeg sam video na našim terenima tokom dugo godina", rekao je prošle godine tadašnji trener Partizana Gordan Petrić.

On nije dobio priliku da sarađuje sa "Takijem", ali povratnik u redove crno-belih opravdao je Petrićeve reči. Nikolić je kao još jedno od letošnjih pojačanja ostvario zapažen uticaj - pokazao je kvalitete koje moderna statistika ne može da zabeleži.

Nikolićev potez večeri u Bačkoj Topoli odigrao se u 43. minutu, kada je na dodavanje Natha sa leve strane samo propustio loptu između nogu, iako je bio u odličnoj situaciji.

Ipak, napadač je pokazao kefalo shvativši da je Kristijan Belić iza njega u još boljoj situaciji - što se i potvrdilo pogotkom veziste za preokret Partizana i vođstvo 2:1. To se Nikoliću nigde neće brojati, ali je taj pogodak čak i najviše "njegov".

To nije bilo sve od Nikolića - ranije tokom meča je, posle prodora Severine i njegovog centaršuta, ponovo uvideo da je neko drugi u crno-belom dresu u boljoj poziciji. Nikolića su u skoku ometala dva igrača TSC-a, a sporu loptu teško da je mogao da smesti u mrežu. Zato je njegov udarac glavom išao unazad, ka Nathu, koji je opasno šutirao pored gola.

Biće Partizanu potrebno da Nikolić možda i više nego ikada u karijeri postane klasičan golgeter, ali njemu je i jedno poluvreme bilo dovoljno da pokaže da će napad ekipe profitirati i kada odluči da nekom drugom prepusti gol šansu.

Štoper je neophodan što pre

Duljaj je za ovaj meč izabrao štoperski tandem sa Svetozarom Markovićem i Mihajlom Ilićem, ostavivši na klupi Sinišu Saničanina. I tako mršav izbor na ključnoj poziciji moraće Partizan što pre da "podgoji" pojačanjima.

U Bačkoj Topoli se videlo da prostora za napredak ima mnogo. Iako su golove primali posle penala, kornera i jednog udarca sa ivice šesnaesterca, odbrana Partizana ni tokom ostatka meča nije ulivala poverenje.

Odlazak Igora Vujačića klub još uvek nije nadomestio. Pominjao se prethodnih dana Matija Nastasić, potencijalni povratnik nakon odlične inostrane karijere, kao rešenje svih problema.

Partizan će obrni-okreni morati brzo da reaguje - pojačanja u napadu pristizala su i u većoj meri nego što se očekivalo. Sada je vreme da se odbrana "zategne". Tako će i ofanzivni kvaliteti viđeni na "TSC areni" moći u većoj meri da dođu do izražaja.

image