Sport

Skandal u trci na 100 metara - lažna atletičarka trčala 21 sekundu, ministar traži ostavke

Nakon što je video snimak postao viralan na društvenim mrežama, reagovao je i ministar sporta Somalije, koji traži da se protiv predsednice tamošnjeg atletskog saveza pokrene sudski postupak, pošto je na Univerzijadu u Kinu poslala svoju rođaku
Skandal u trci na 100 metara - lažna atletičarka trčala 21 sekundu, ministar traži ostavke© Twitter / screenshot / @EGaraad_

Somalijski ministar omladine i sporta suspendovao je predsednicu atletskog saveza te zemlje i trebalo bi da pokrene sudski postupak nakon što je tamošnjoj sprinterki trebalo više od 21 sekunde da pređe 100 metara na Svetskim univerzitetskim igrama.

Nasra Abukar Ali se plasirala na takmičenje u disciplini 100 metara za žene na Univerzijadi u Kini, ali je završila ubedljivo poslednja, više od 10 sekundi iza pobednice trke koja je trčala 11,58 sekundi.

Na snimku koji je postao viralan na društvenim mrežama, neobučena 20-godišnjakinja nije bila ni u kadru dok je ostatak njenih protivnica već prešao ciljnu liniju.

Ministar sporta Somalije Mohamed Bare Mohamud rekao je da je sprovedena istraga sa Olimpijskim komitetom Somalije, koja je otkrila da nije ni sportistkinja, niti se bavi atletikom, prenosi "Rojters".

"Kadijo Aden Dahir, predsednica Atletske federacije Somalije, učestvovala je u delima zloupotrebe moći, nepotizma i klevetanja imena nacije u međunarodnoj areni", naveo je ministar u saopštenju.

Na osnovu ovih nalaza, predsednik OK Somalije bi trebalo da bude Kadijo Aden.

"Štaviše, Ministarstvo čvrsto izražava svoju nameru da pokrene sudski postupak protiv predsednice Atletskog saveza Somalije i pojedinaca odgovornih za falsifikovanje Somalijskog univerzitetskog sportskog saveza", pošto je Ministarstvo otkrilo da je istraga pokazala da ne postoji takvo telo u njihovoj zemlji.

image