Sport

Vojvodina nije za Evropu, sad ostali "vuku" za Srbiju - standardi u Novom Sadu već dugo opadaju

Novosađani su u proteklih šest godina tri puta propustili da se takmiče u UEFA takmičenjima, samo jednom su eliminisali neki klub, a njihovo ispadanje iz kvalifikacija za Ligu konferencije već na startu nove sezone nije toliko iznenađenje koliko je dugoročan problem - i za klub sa "Karađorđa", i za nacionalni koeficijent Srbije

Fudbaleri Vojvodine eliminisani su iz kvalifikacija za Ligu konferencije već na prvom koraku, pošto su u dvomeču sa kiparskim APOEL-om dva puta izgubili po 2:1.

Tako je Srbija u prvoj sezoni u istoriji sa pet predstavnika u UEFA takmičenjima bez jednog ostala već na početku avgusta. Da sve bude crnje, Vojvodina već godinama ne beleži dobro rezultate na evropskoj sceni, te ne doprinosi nacionalnom koeficijentu.

Vojvodina je protiv APOEL-a pokazala malo. U 180 minuta fudbala, u oba susreta su morali da sustižu prednost rivala, dok se u napadima igra svodila na Nikolu Čumića. Malo je to za nešto ozbiljnije.

Istina, nije ni rival u drugom kolu kvalifikacija bio najlakši, ali Vojvodina je već godinama u padu i teško da je iko bio iznenađen ovakvim razvojem događaja u Nikoziji i Novom Sadu.

Činjenica da su od 2017. samo jednom preskočili prvi stepenik je bolna, ali za navijače "lala" je tu još jedan detalj - u proteklih šest godina, tri puta nisu ni učestvovali u UEFA takmičenjima.

Tako su pre šest godina - kada je počeo preporod srpskog fudbala u Evropi - ispali od Ružomberoka, a naredne godine od Standarda iz Liježa, oba puta u prvim mečevima kvalifikacija za Ligu Evrope. Pre dve sezone je pao litvanski Panevežis, ali je LASK sa 6:1 u Lincu pokazao Novosađanima koliko su daleko od plej-ofa Lige konferencije. Prošle godine ih nije bilo u Evropi.

Pogled u malo dalju prošlost pokazuje da je Voša umela da ostvaruje evropske pobede dosta češće. Po tri kola kvalifikacija su prevazilazili i 2013, 2015. i 2016. godine. Padali su tada Honved, Bursa, MTK, Dinamo Minsk i - onaj najčuveniji podvig - Sampdorija. U plej-ofovima za ulazak u Ligu Evrope ipak nisu mogli preko Šerifa, Viktorije Plzenj i AZ Alkmara.

Nije ispadanje od APOEL-a tolika tragedija kao što je bila, recimo, eliminacija 2011. od Vaduca iz Lihtenštajna, jedine zemlje u Evropi koja nema svoju ligu. Ipak, standardi na "Karađorđu" su vidno opali poslednjih godina.

Sada kada je Superliga daleko bolje pozicionirana na UEFA listi zahvaljujući Crvenoj zvezdi i Partizanu, Srbiji je neophodno i da drugi klubovi redovnije doprinose.

Utoliko je stvar otežavajuća ove godine što se svi osvojeni bodovi srpskih klubova dele sa pet, a ne četiri, jer toliko brojimo klubova u UEFA takmičenjima. Ako ništa, Srbija će bar imati 18 garantovanih mečeva u grupnim fazama - po šest Zvezde u Ligi šampiona, TSC-a najverovatnije u Ligi Evrope, i Čukaričkog u ili Ligi Evrope ili Ligi konferencije.

Vojvodina je pokazala da nije za Evropu. Sada će četiri najbolja srpska kluba morati da "vuku" i za njih, da sačuvaju povlašćen status zarađen u prethodnih pet godina.

Vojvodina u UEFA takmičenjima od sezone 2017/18:

  • Ružomberok - eliminisani 2:3
  • Standard Lijež - eliminisani 1:2
  • Panevežis - prolaz dalje 2:0
  • LASK Linc - eliminisani 1:7
  • APOEL - eliminisani 2:4
image