Sport

Istorija je ispisana – Jokić je centar sa najviše tripl-dablova u NBA ligi!

Najbolji srpski košarkaš ispisao istoriju NBA lige u noći između četvrtka i petka.
Istorija je ispisana – Jokić je centar sa najviše tripl-dablova u NBA ligi!AP © Tanjug/AP Photo/Nate Billings

Nikola Jokić postao je centar sa najviše tripl-dablova u istoriji najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu, pošto je u tri statističke kategorije imao dvocifren učinak protiv Oklahoma Siti tandera.

Momak iz Sombora predvodio je Nagetse do trijumfa rezultatom 122:110 i upisao 79. tripl-dabl od dolaska u Denver.

Time je preskočio legendarnog Vilta Čemberlejna, koji je do sada imao epitet najboljeg „visokog igrača“ u ovoj kategoriji.

Nikola je na terenu proveo skoro 36 minuta i za to vreme postigao 15 poena (6/9 iz igre), uz 13 skokova i 14 asistencija.

Imao je čak 10 izgubljenih lopti, što mu se dogodilo treći put u karijeri, ali to nije uticalo na rezultat i neće biti mnogo važno u ovoj istorijskoj noći.

Denver je u prvoj četvrtini ubacio 42 poena i stigao do velike prednosti, Oklahoma se vratila u trećoj deonici, ali su domaćini ipak pojačali i došli do trijumfa.

Jokića su pratili Eron Gordon sa 27 poena, odnosno Džamal Marej sa 24.

Srpski reprezentativac igra osmu sezonu u karijeri i samo petorica košarkaša ima više tripl-dablova od njega u karijeri. To su Rasel Vestbruk, Oskar Robertson, Medžik Džonson, Džejson Kid i Lebron Džejms, koji je prvi sledeći sa 105.

Igrači sa najviše tripl-dablova u NBA

  1. Rasel Vestbruk – 194
  2. Oskar Robertson – 181
  3. Medžik Džonson – 138
  4. Džejson Kid – 105
  5. Lebron Džejms – 105
  6. Nikola Jokić – 79
  7. Vilt Čemberlejn – 78
  8. Džejms Harden – 69
  9. Leri Bird – 59
  10. Luka Dončić – 48

„Lepo je kad vas porede sa jednim od najboljih svih vremena. Na neki način, to je deo nasleđa koje ću ostaviti, tako da je lepo“, ostao je skroman Jokić.

Što se drugog srpskog igrača tiče, Aleksej Pokuševski je u porazu svog tima upisao šest poena i uhvatio sedam lopti za 28 minuta na parketu.

Najefikasniji je bio Šej Gildžes Aleksander sa 37 poena, 19 je dodao Dort, tri više od Džoša Gidija.
Denver je trenutno četvrti na tabeli Zapadne konferencije sa pet pobeda i tri poraza, dok je Oklahoma deseta sa učinkom 4-4.

U drugoj utakmici Orlando je sa 130:129 savladao Golden Stejt i produbio krizu aktuelnog šampiona NBA lige, koji je zabeležio četvrti uzastopni neuspeh.

Standings provided by Sofascore

image