Sport

Neobična utakmica Jokića rekordera – Nikoli se ovo desilo tek treći put u životu

Najbolji srpski košarkaš Nikola Jokić ponovo je na naslovnim stranama američkih medija zbog izuzetnog dostignuća u NBA ligi.
Neobična utakmica Jokića rekordera – Nikoli se ovo desilo tek treći put u životuAP © Tanjug/AP Photo/Nate Billings

Jokić je u noći između četvrtka i petka predvodio Denver do trijumfa nad Oklahomom (120:112) i ispisao istoriju najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu – postao je centar sa najviše tripl-dablova u istoriji.

Momak iz Sombora završio je utakmicu sa 15 poena, 13 skokova i 14 asistencija, zabeleživši 79. tripl-dabl od dolaska u redove Nagetsa.

On se tako popeo na šestu poziciju na večnoj rang-listi, preskočivši legendarnog Vilta Čemberlejna koji je tokom karijere kompletirao 78. Ispred Jokića ostali su samo Rasel Vestbruk, Oskar Robertson, Medžik Džonson, Džejson Kid i Lebron Džejms.

Međutim, uspeo je srpski reprezentativac da uradi nešto što nije mnogo puta u dosadašnjoj karijeri, tačnije samo dva puta u prethodnih osam godina.

Imao je čak 10 izgubljenih lopti, što znači da je u neku ruku došao do kvadripl-dabla, kako to vole američki statističari da nazivaju. Srećom, taj negativni deo statistike nije uticao na rezultat i nije mu bilo previše važno u ovoj istorijskoj noći.

Jokić nije poznat kao veliki potrošač lopti i prethodno je samo dva puta beležio dvocifren broj grešaka. Prvi put protiv Minesote 2017, a onda i u duelu sa Sakramento Kingsima tri godine kasnije – oba puta ih je imao okruglo 10.

Samo jednom – protiv Bostona prošle sezone – izgubio je devet lopti, a četiri puta mu je u toj statističkoj kategoriji pisala osmica.

Najbolji košarkaš u istoriji franšize iz Kolorada je stigao 2015. i od tada je odigrao 582 utakmice u najjačoj ligi sveta. Napravio je do sada ukupno 1.636 grešaka, što je nešto manje od tri u proseku po meču.

Sa Denverom je igrao finale Zapadne konferecije 2020. godine, nakon čega je u naredne dve sezone proglašavan za MVP-ja regularnog dela.

image