Partizan dobio novog pejsmejkera: Kanute ima znanje da bude pojačanje, Meniga spasila majstorija

Ako je Partizanov prvi meč u novoj sezoni bio haotičan i buran, ovaj drugi, u pobedi 2:0 protiv Vojvodine, bio je odmeren i daleko uobičajeniji - onako kako bi njihovi navijači i želeli da bude. Daleko sigurnija igra proizvela je nove razloge za optimizam, ali i nova pitanja kojima će struka u Humskoj morati da se bavi

Tim Igora Duljaja je trijumf u Novom Sadu upisao ne baš olako, ali ni sa mnogo muka, pokazavši domaćinu da poseduje osetno više kvaliteta. No, Partizan je i u sigurnoj pobedi dobio naznake briga koje bi trebalo da preduprede u narednim nedeljama.

Partizan će na put u Azerbejdžan u sredu otići u lepom raspoloženju. Meč protiv Sabaha u kvalifikacijama za Ligu konferencije stiže posle stabilne partije na "Karađorđu" koja će izbledeti sećanja na remi iz Bačke Topole, a i ovoga puta su u centru pažnje bila nova pojačanja.

Mateus Saldanja je postigao novi gol, ovaj put posle lucidnog dodavanja Bibarsa Natha, Ksander Severina je samo u početku bio pretnja po "lale", dok je Aranđel Stojković prečesto ostavljao previše prostora iza sebe nakon izleta u napad. Ali najviše su u oči upadali kvaliteti Franka Kanutea.

Kanute postaje Partizanov "pejsmejker"

Za razliku od meča protiv TSC-a, kada je u sistemu 4-3-3 igrao uz Bibarsa Natha, Partizanovo pojačanje iz Serkl Briža je ovog puta bio deo centralnog para sa Kristijanom Belićem.

Duljaj se odlučio za stabilniju 4-2-3-1 i Kanute je od prvog minuta pokazivao tehničke kvalitete koji su ga preporučili. Slično Fuseniju Dijabateu prošle godine, kako se u domaćem fudbalu pojavi stranac koji poseduje "mekšu nogu" i inteligenciju, taj kalibar lako dolazi do izražaja.

Senegalac je bio pouzdan u posedu lopte, fizički čvrst i sposoban da zaobiđe pritisak protivničkih igrača.

Još važnije, Kanute je pokazao i volju i znanje da postane Partizanov pejsmejker dodavanjima unapred - neko ko će regulisati ritam i znati kada da ubrza igru čitavog tima, a kada da je primiri.

Pametnim dodavanjima, Kanute je probijao linije protivničkog tima u više navrata, često pronalazeći Natha, Severinu i ostale, u pozicijama koje im daju više prostora za nastavak napada. Štaviše, upravo to je neophodno za onaj "brži Partizan" kakav treneri crno-belih zahtevaju tokom svakih priprema.

Nisu ni sva dodavanja veziste bila uspešna, ali Kanute je spreman da odmerenim rizikom pronađe ofanzivce u pozicijama odakle bi napad Partizana mogao da postane opasniji. I na njima će biti da očekuju takva Kanuteova dodavanja.

Menigova majstorija zasenila slab meč

Među tim ofanzivcima je i Kvinsi Menig, koji je u Novom Sadu pokazao koliko fudbal ume da bude neobičan. Tokom tri četvrtine utakmice, Holanđanin je bio daleko najbezopasniji Partizanov napadač, a onda je napravio najlepši potez na meču.

Menig je bio neefikasan sa loptom u nogama, Partizanovi napadi su se neretko završavali baš njegovim neuspesima da nastavi akciju, a Milan Lazarević je olako čitao pokušaje Kvinsijevih ne baš brzih driblinga.

I onda, posle 74 minuta ničega, Menig je postigao majstorski pogodak sa distance, pod prečku, za potvrdu Partizanove pobede. Pogodak je bio vredan prepričavanja za sve koji su ga videli na "Karađorđu", ali sve osim toga pokazalo je da će Menig morati da podigne nivo svojih igara.

Dok god bude golova, neće Menig trpeti kritike, ali biće neophodno i da Holanđanin češće učestvuje u kreiranju pogodaka. Prošle sezone je na tek svakih 175 minuta na terenu beležio po jedno direktno učešće u pogotku (gol ili asistencija). Iako se igrači iz Evropske Unije više ne broje kao stranci u Superligi, to Meniga ne oslobađa većih očekivanja koja uz strance prirodno dolaze.

Duljaja čeka glavobolja - ko će biti "bonus" kada stigne štoper?

Dodatni razlog za Meniga da "doda gas" ove sezone leži i u - odbrani Partizana. Neobično jeste, ali mesto Mihajlo Ilića u startnoj postavi trebalo bi da dobije novo pojačanje koje se najavljuje, što će uticati i na ofanzivnu liniju tima.

Ilić, Partizanov "bonus" igrač na startu sezone, bio je daleko pouzdaniji u Novom Sadu nego u Bačkoj Topoli i pokazao je da u njemu ima potencijala koji mu je i doneo prekomandu u prvi tim prošle godine.

Međutim, iz Partizana najavljuju dolazak stranca štopera, da ojača slabu konkurenciju na toj poziciji, i stoga se očekuje da Ilić izgubi mesto u startnoj postavi - zato će Duljaj morati da smišlja druga rešenja po pitanju "bonusa".

Kristijan Belić sada ima 22 godine i ne potpada pod to pravilo, a preostale opcije su sve ofanzivne i nedovoljno dokazane da zasluže redovno mesto u timu. Tu su Samed Baždar, Nemanja Jović, Mihajlo Petković i Nemanja Trifunović, koji je baš protiv Vojvodine debitovao u seniorskom fudbalu u poslednjih sedam minuta utakmice. Previše igrača sličnog profila, a premalo dokazanog kvaliteta.

Na putu u Azerbejdžan, Duljaj i saradnici o tome neće morati da mozgaju, ali ih potencijalni problem čeka pre ili kasnije. Sada je bitnije da se sa dalekog gostovanja vrate raspoloženi kao iz Novog Sada.