Sport

Irving suspendovan zbog antisemitizma, Bruklin se oglasio: „Užasnuti smo“

Kajri Irving je napravio novi problem Bruklin Netsima i NBA ligi, zbog čega ga je franšiza iz Njujorka i kaznila.
Irving suspendovan zbog antisemitizma, Bruklin se oglasio: „Užasnuti smo“Gettyimages.ru © Dustin Satloff

Poznati NBA košarkaš Kajri Irving suspendovan je sa najmanje pet utakmica neigranja od strane svog kluba Bruklin Netsa, nakon što je odbio da se ogradi od svojih antisemitskih stavova koje je promovisao na društvenim mrežama.

Irving je na svom „Tviter“ profilu delio sadržaje u kojima se promovišu govor mržnje i predrasude prema Jevrejima. Zvezda Netsa je dobila priliku da se ogradi, ali nakon njegove poslednje izjave, franšiza iz Bruklina je rešila da kazni svog igrača.

Problem je nastao kada je Irving podelio na društvenim mrežama podelio film „Jevreji Crncima: Probudi se crna Ameriko“, a to je dovelo do žestokih reakcija sa svih strana. Mnogi su 30-godišnjaka osudili zbog širenja govora mržnje.

On se pravdao rečima „Nisam ja taj koji je napravio taj dokumentarac“, da bi na pitanje da li ima antisemitska uverenja, nije hteo da odgovori precizno. „Ne mogu da budem antisemita kada znam odakle potičem“, bile su Irvingove reči. Zbog toga su ga Netsi suspendovali Irvinga na najmanje pet utakmica neigranja.

„Kajriju je bila pružena prilika da na konferenciji za novinare nedvosmisleno kaže da nema antisemitska uverenja i da se ogradi od govora mržnje u filmu koji je podelio na svojim mrežama. Bili smo užasnuti kada smo videli da je odbio da to uradi. Ovo nije bio prvi put da je imao priliku, ali nije uspeo da se deklariše“, objavio je njegov klub Bruklin Nets.

„Duboko je uznemirujuće saznanje da je odbio da odbaci antisemitizam kada je imao priliku za to. To je i protiv vrednosti naše organizacije i smatramo da on trenutno nije u stanju da bude na bilo koji način povezan sa Bruklin Netsima“, stoji u saopštenju franšize, a nije poznato da li će Bruklin možda dodatno produžiti suspenziju.

Ranije se ovim povodom oglasio i Adam Silver, prvi čovek NBA lige, koji je najavio da će razgovarati sa Irvingom zbog ovog pitanja.

„Kajri Irving je doneo nepromišljenu odluku da postavi link ka filmu koji sadrži duboko uvredljiv antisemitski materijal. Iako cenimo činjenicu da je pristao da radi sa Bruklin Netsima i Ligom protiv klevete u borbi protiv antisemitizma i drugih oblika diskriminacije, razočaran sam što nije ponudio šire izvinjenje i konkretnije osudio podli i štetni sadržaj iz filma koji je odlučio da objavi. Sastaću se sa Kajrijem lično sledecće nedelje da razgovaramo o ovoj situaciji“, objavio je Silver tom prilikom.

Inače, Irving je prethodno već pravio probleme Bruklinu zbog odluke da ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa. Zbog toga je propuštao mečeve tima na domaćem terenu, pošto je u Njujorku na snazi bila obaveza vakcinacije za igrače koji nastupaju u tom gradu.

image