Košarkaši Srbije u prvom šeširu - u utorak saznaju put ka Evrobasketu 2025.

Selekcija Svetislava Pešića se sprema za Svetsko prvenstvo koje počinje krajem meseca, a u utorak će saznati kako će izgledati njihov put ka Evropskom prvenstvu

Muška košarkaša reprezentacija Srbije biće žrebana iz prvog šešira za kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano 2025. godine u Finskoj, Letoniji, Poljskoj i na Kipru, saopštila je u ponedeljak FIBA Evropa.

Žreb kvalifikacija za Evrobasket 2025. će biti održan u utorak od 11.30 časova u Minhenu, a 32 selekcije biće podeljene u osam grupa sa po četiri reprezentacije.

U saopštenju se navodi da će kvalifikacije biti odigrane u tri prozora i to od 19. do 27. februara 2024, od 18. do 26. novembra 2024. i od 17. do 25. februara 2025. godine.

Po tri najbolje plasirana tima iz svake grupe plasiraće se na završni turnir. U grupama u kojima se nalaze domaćini kontinentalnog šampionata (Kipar, Finska, Poljska i Letonija) plasman na Evrobasket izboriće selekcije organizatora kao i dve najbolje plasirane reprezentacije.

Žreb će biti delimično dirigovan, pa će reprezentacije iz prvog šešira biti u grupama A, C, E ili G, sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira. Nacionalni timovi iz drugog šešira ići će u grupe B, D, F ili H sa timovima iz trećeg, šestog i sedmog šešira.

Evropsko prvenstvo će biti održano od 27. avgusta do 14. septembra 2025. godine.