Loša vest za Srbiju: Bliži se pad na UEFA rang-listi, ali imaćemo dva mesta u Ligi šampiona

Partizan je uspeo da produži put u evropskim takmičenjima i na proleće, Crvene zvezda nije, a nakon poslednjih rezultata, sve je izvesnije da će Srbija na UEFA rang-listi koeficijenata zabeležiti pad sa 11. pozicije.

Fudbaleri Partizana uspeli su da obezbede plasman u plej-of nokaut faze Lige konferencije, pošto su u četvrtak uveče remizirali 1:1 protiv Slovacka. Oni su u međuvremenu saznali i svoje potencijalne rivale na žrebu zakazanom za ponedeljak, dok fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da se u poslednjem meču Lige Evrope makar domognu prelaska u niži rang UEFA takmičenja nakon poraza 1:4 od Monaka.

Tako je Srbija ostala sa samo jednim predstavnikom u evropskim takmičenjima, a posle svih rezultata u tri evropska takmičenja, Turska je na UEFA rang-listi toliko napredovala da bi do kraja sezone lako mogla da prestigne srpske klubove na 11. poziciji.

Srbija se trenutno na UEFA rang-listi nalazi na 11. mestu, ali bi zbog rezultata turskih klubova mogli da skliznu na 12. poziciju. Ova UEFA rang-lista koeficijenata određuje koja će zemlja imati koliko predstavnika u kom takmičenju i od koje faze takmičenja će počinjati sezonu.

Trenutno, Srbija ima 31.875 bodova, pošto je Partizanov remi u četvrtak doprineo rastu koeficijenta za 0.500 bodova. Za to vreme, Tursku u UEFA takmičenjima i dalje predstavljaju Bašakšehir, Trabzon, Sivas i Fenerbahče, pa su posle njihovih odličnih rezultata napredovali za čak 2.400 bodova i imaju ukupno 31.100 bodova.

To je za 0.775 bodova manje nego što ima Srbija, ali kako će Fenerbahče na proleće igrati u Ligi Evrope, a Trabzon, Sivas i Bašakšehir u Ligi konferencije, sve su manje šanse da Srbija do kraja sezone ostane na 11. mestu.

Konačna tabela na kraju sezone utvrđuje predstavnike koje će zemlje imati u UEFA takmičenjima u sezoni 2024/25. Ukoliko Srbija bude na 12. mestu, u toj sezoni će Superligu u evropskim takmičenjima predstavljati pet timova – šampion bi počinjao od plej-ofa za Ligu šampiona, vicešampion bi išao u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, dok bi osvajač Kupa Srbije počinjao sezonu u plej-ofu Lige Evrope.

Trećeplasirani tim Superlige bi išao u drugo kolo kvalifikacija u Ligi Evrope, dok bi peti predstavnik Srbije počinjao sezonu u drugom kolu kvalifikacija u Ligi konferencije.