Sport

Hrvatski navijači divljali po Atini: Jedna osoba poginula, 96 uhapšeno

Navijač grčkog AEK-a ubijen je u Atini u žestokoj tuči navijača tog kluba i zagrebačkog Dinama, prenosi portal grčke televizije ERT

Dvadesetdvogodišnji mladić je stradao pošto je zadobio više uboda nožem, a povređena su četiri Grka i četiri Hrvata.

Uhapšena su 82 hrvatska navijača, po jedan Austrijanac, Albanac, Nemac, dvojica Grka i jedan državljanin BiH, navodi televizija.

Još petorica grčkih i tri hrvatska navijača su uhapšeni i smešteni u bolnicu.

Prema informacijama ERT-a, preostali uhapšeni trenutno su na ispitivanju u Generalnoj policijskoj upravi Atine.

Grupa od 150 do 200 navijača Dinama stigla je organizovano drumskim putem u Grčku, uoči utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona između AEK-a i Dinama, i uputila se ka Atini.

Policija ih je uočila i diskretno nadgledala, ali su se oni, prema policijskim izvorima, po dolasku u grad razišli.

ERT navodi da su navijači Dinama u ponedeljak kasno uveče došli do stadiona AEK-a i napali navijače tog kluba.

Došlo je do žestoke tuče, u kojoj su korišćeni molotovljevi kokteli, palice i drugi predmeti.

Jake snage policije koje su stigle na mesto sukoba, upotrebile su suzavac i uhapsile ukupno 96 osoba.

Oštećene su mnoge radnje i automobili, jer su hrvatski navijači zapalili kante i suvo granje u blizini otvorenog parkinga i razbili šoferšajbne na automobilima, navodi ERT.

Zbog straha od nereda, UEFA je utakmice hrvatskog i grčkog predstavnika označila kao visokorizične i zabranila prisustvo gostujućih navijača, ali su, uprkos tome, navijači iz Zagreba došli u Grčku.

Utakmica između AEK-a i Dinama trebalo je da se odigra večeras u Atini, ali je UEFA odlučila da otkaže duel nakon dešavanja na ulicama glavnog grada Grčke.

"Dinamo je odgovoran, ignorisana su naša upozorenja"

Čelnici grčkog kluba krive gostujući tim za tragediju.

"AEK smatra Dinamo potpuno odgovornim jer je znao za svojih 150 i više navijača koji su doputovali. Na jučerašnjem sastanku nisu nikoga obavestili o tome, samo su rekli da je možda 30-ak navijača kupilo ulaznice i da će pokušati da uđe na utakmicu. Smatramo da su potpuno odgovorni za to što je grupa kriminalaca organizovano iz Zagreba krenula da uradi to što je uradila. AEK je na jučerašnjem popodnevnom sastanku, bez informacija - instinktivno, upozorio da se očekuju incidenti od strane hrvatskih navijača i njihovih grčkih saradnika, što je potpuno ignorisano", rekao je direktor AEK-a, Jorgos Kosmas.

On je istakao i da reakcija policije nije bila odgovarajuća.

"Drugi krivac je policija, koja je dopustila konvoju da pređe u Grčku, stigne do Atine i obavi zakazani sastanak sa navijačima drugog grčkog tima. Dinamo Zagreb i policija snose punu odgovornost za ono što se dogodilo."

image