Kako svetski mediji vide Srbiju na Mundijalu i šta joj prognoziraju

Svetsko prvenstvo koje će se ove godine biti održano u Kataru je praktično iza ćoška, a brojni mediji širom planete počeli su da predstavljaju timove, rangiraju ih na liste i prognoziraju im rezultate i uspeh na Mundijalu.

Brojni evropski i svetski portali na osnovu prikazanog napravili su svojevrsne rang-liste i prognoze kako vide koju reprezentaciju na šampionatu sveta u Kataru.

Primera radi, britanski "Gardijan" svrstao je Srbiju na deseto mesto svoje liste.

Popularni list naveo je da se "orlovi" nalaze u fantastičnoj formi i da su zato skočili sa 15. na 10. poziciju.

"Gardijan" dodaje da je "srpski optimizam potpuno opravdan, jer trijumfi nad Norveškom i Švedskom govore da je selektor Dragan Stojković uneo pravu zrelost i balans u veoma kvalitetan tim".

Ipak, Britanci naglašavaju i da pored fantastične forme napadača Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, teška grupa u Kataru treba da unese i neke strahove.

"Miror" je naveo da utakmica Srbije i Brazila ima potencijal da postane jedna od najupečatljivijih na celom Svetskom prvenstvu, posvetivši je članak srpskim fudbalerima Mitroviću i Vlahoviću.

List ističe da će mnogo zemalja sa dozom zavidnosti gleda na tandem Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, i da bi zahvaljujući tom dvojcu Srbija u narednim nedeljama mogla postati potpuno iznenađenje u Kataru.

Američki Si-Bi-Es sa druge strane nije prepoznao Srbiju kao reprezentaciju koja može ostvariti neki zapaženiji rezultat.

Oni su rangirali "orlove" na 14. mesto, u kategoriju "u miksu".

Prva kategorija su favoriti, druga su mogući izazivači ili pretendenti, treću čine ekipe koje će izboriti plasman u nokaut fazu, ali ništa više od toga, dok je četvrta, u kojoj se nalazi Srbija, ona koja se bori za prolazak grupne faze.

Stručnjaci iz SAD dodaju i da će veoma zanimljiv biti duel Srbije i Švajcarske, pošto naš tim poseduje talentovanije fudbalere, ali da su se Švajcarci više dokazali na velikim turnirima, te pobedama nad Španijom i Češkom ušli u posebnu kategoriju pod nazivom: "Ne zaboravite i ne iznenađujte se ovim selekcijama".

Britanski "Dejli Mejl" rangirao je Srbiju kao 13. reprezentaciju od 32 učesnika na predstojećem Mundijalu.

Njihovi analitičari navode da se Srbija penje na lestvici i probija kao tim iz senke, što su potvrdile dominantne utakmice u Ligi nacija i promocija u A diviziju tog takmičenja.

Poput drugih portala i medija, "Dejli Mejl" navodi da su napadači Srbije u neverovatnoj formi, pogotovo "Mitrogol", koji može da "podigne prašinu na prvenstvu".

Kada su u pitanju nešto bliži mediji i stručnjaci, izdvaja se analiza hrvatskog portala "Indeks".

Oni navode da su tajna moćne Srbije: Čudo od deteta, nestvaran golgeter i svetski rekorder, aludirajući na Vlahovića, Mitrovića i Tadića.

Hrvatski list dodaje da Srbija nikada nije bila ovoliko dobra i opasna, te da je selektor Dragan Stojković napravio pravu renesansu i podigao ekipu iz pepela u kojem se nalazila nakon što nije izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

"Indeks" dodaje da Srbija nikada nije imala ovakav niz uspešnosti, što se odrazilo i na plasman na rang-listi FIFA.

Takođe, ističu da pored pomenutog trojca Mitrović-Vlahović-Tadić, Srbija ima dobru podršku ostalih kvalitetnih igrača poput Sergeja Milinković-Savića, Nikole Milenkovića, Filipa Kostića...

Uz sve pohvale, "Indeks" je dao i prognozu o učešću "orlova" na Kataru, rekavši da je Srbija svetski šampion u saplitanju same sebe, kao i da nije imala sreće na žrebu.

Kada su u pitanju prognoze i rangiranje ostalih selekcija na Mundijalu, gotovo da su se svi svetski mediji složili da je Brazil prvi favorit na Svetskom prvenstvu, a da su iza "selesaa" Argentinci, Španci i Belgijanci.

Aleksandar Petrović (@AlexPetro23)