Čavić se godinama sudi sa Plivačkim savezom - najbolji srpski plivač ne prima nacionalno priznanje

Najbolji srpski plivač svih vremena, Milorad Čavić, primoran je da sudskim putem zatraži ono što je zaslužio predstavljajući Srbiju u svetu

Milorad Čavić je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu, iako mnogi veruju da je to trebalo da bude zlatna medalja.

Došao je do cilja pre Majkla Felpsa, ali, kako je objasnila "Omega", zvanični merač vremena, ali i sponzor američkog plivača, "nije dovoljno jako dodirnuo zid zbog čega nije aktivirao senzor".

Iako je vodio velike bitke u bazenu, deluje da van njega mora još više da se trudi.

Punih 15 godina kasnije, Čavić je primoran da se sudi sa Plivačkim savezom Srbije, kako bi dobio ono što je zaslužio u plivačkoj karijeri.

"Godina prođe, dan nikad. Bio je Laušević u pravu kada je rekao da je Srbija 'zemlja gde se u svemu kasni. Samo se umire pre vremena'. Da li znate da sam zahvaljujući plivačkom savezu ostao bez dve nagrade iz 2008. godine i da se još malo pet godina 'peglam' sa istim savezom za svoje Nacionalno sportsko priznanje? Vidimo se na Sudu u novembru", napisao je Čavić na Instagramu i objavio da se obratio Ministastvu sporta i predsedniku Srbije da intervenišu.

Čavić je ranije objasnio da zbog PSS ne prima nacionalno priznanje, koje mu pripada od 35. godine. 

"Zbog njihovog propusta ne primam nacionalno priznanje, koje mi po prvoj Uredbi pripada od moje 35. godine. Nisam dobio ni nagrade za uspehe u malim bazenima. PSS nije predao potrebnu papirologiju Ministarstvu omladine i sporta. Nagradu za olimpijsko srebro sam dobio od države, jer je išlo preko OKS. Ali, nacionalno priznanje nisam. U PSS se pravdaju da se to zagubilo, što je nemoguće. I izbegavaju me", rekao je svojevremeno Čavić.

Pre olimpijskih igara u Pekingu, Čavić je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu na 50 metara delfin. Na dodeli medalje, Čavić se pojavio u majici sa natpisom "Kosovo je Srbija", zbog čega je diskvalifikovan sa takmičenja.

Nakon bogate plivačke karijere, Čavić je osnovao plivačku akademiju u Kragujevcu. Kako taj projekat nije zaživeo, Čavić se vratio u SAD, gde živi i radi kao trener.