Sport

Nakon ubistva navijača u Atini: Pronađen video snimak s vremenom smrti Mihalisa Kacurisa

U Atini su se u ponedeljak sukobile pristalice fudbalskih klubova AEK iz grada domaćina i Dinama iz Zagreba. Grk Mihalis Kacuris (29) preminuo je od više uboda nožem zadobijenih tokom tuče više desetina navijača koja se dogodila dan pre utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona na stadionu AEK-a u atinskom predgrađu Nea Filadelfija
Nakon ubistva navijača u Atini: Pronađen video snimak s vremenom smrti Mihalisa Kacurisa© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

U Generalnoj policijskoj upravi Atine, nadležnima je na raspolaganju video materijal na kome se vidi vreme kada je 29-godišnji Grk Mihalis Kacuris ubijen u sukobu fudbalskih navijača u Nea Filadelfiji. Na osnovu video snimka, može se reći da je 23:08 sati bilo vreme njegove smrti, prenela je grčka državna televizija ERT.

Pod drakonskim merama bezbednosti, prvih 30 optuženih privedeno je u sudove u Evelpidonu, kako bi dali izjave pred trojicom istražitelja. Oni će izjave davati u grupama, u prisustvu prevodilaca. Krivično gonjenje se odnosi na četiri teška dela i sedam prekršaja.

Predsednik Osnovnog suda Kristoforos Lino angažovao je tri tumača na hrvatskom i jednog na engleskom jeziku. Moguće je da će neki od optuženih tražiti novi rok za izjašnjavanje o krivici, jer su, čini se, tek juče angažovali branioce, koji nisu upoznati sa predmetom. U svakom slučaju, svi optuženi moraju da daju izjavu do nedelje, kada ističe rok od pet dana zakonom predviđenog pritvora.

Krivična dela sa kojima se suočavaju su: ubistvo sa predumišljajem, učešće u kriminalnoj organizaciji, eksplozija i posedovanje eksploziva.

Što se tiče prekršaja, reč je o narušavanju javnog mira, opasnim telesnim povredama, uništavanju strane imovine, nasilju pre sportske aktivnosti, nezakonitom nošenju vatrenog oružja, upotrebi oružja i posedovanju baklji.

Prema prvim informacijama, većina će negirati bilo kakvo učešće u ubistvu 29-godišnjeg navijača AEK-a.
Većina Hrvata kaže da su samo došli u Grčku da podrže svoj tim, uprkos izričitoj zabrani ulaska na stadion, ali tvrde da nisu "došli da ubijaju", niti su nosili noževe. Slični navodi se očekuju i od grčkih optuženika.

"ERT" je objavila da su glavni osumnjičeni tri Grka, jedan Hrvat i jedan Albanac, s obzirom da su prilikom hapšenja kod albanskog i hrvatskog državljanina pronađeni džepni noževi sa tragovima krvi. Od trojice Grka, dvojica su navijači suparničkog grčkog tima i već su poznati policiji zbog toga što imaju krivični dosije. Jedan od njih je ranije hapšen četiri puta, drugi jednom, dok je za trećim osumnjičenim Grkom potraga u toku, iako je već identifikovan.

Kako prenosi "ERT", nastavljaju se laboratorijske analize uzetog genetskog materijala od uhapšenih huligana, a na noktima žrtve otkriven je DNK počinioca ili izvršilaca.

Inače, zbog povreda su te noći zbrinuta još četiri Grka i četiri Hrvata, a uhapšeno je oko 100 ljudi, uglavnom navijača Dinama. Kacuris je tokom dana sahranjen u Elefsini, svom rodnom gradu, 25 kilometara zapadno od Atine.
Lokalne vlasti prekinule su nekoliko javnih događaja uoči sahrane u znak žalosti. Porodica Kacuris pozvala je da se na sahranu ne nose venci, već da se taj novac uplati na račun fonda za lečenje dece obolele od raka.

image