Sport

Kusturica: Neće Dodik da sluša strance, sudbina naše kulture zavisi od toga da li ćemo ga odbraniti

Predsednik Republike Srpske vidi da je najveća i najvažnija zemlja sveta vođena rukom korumpiranog Predsednika-Dementora i da su oni uvek bili svima uzor, ali sada više ne mogu biti, kaže proslavljeni reditelj
Kusturica: Neće Dodik da sluša strance, sudbina naše kulture zavisi od toga da li ćemo ga odbraniti© TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica istakao je da je ponovo u BiH neko poremetio najvažnije političko pravilo, "veži konja đe ti aga kaže", dodavši da neće Milorad Dodik da sluša strance, što košta.

"Zna on čija čizma je vekovima gazila srpski narod, i kao da je onaj lanac iz poslovice, prekinuo upravo Milorad pa mu milo što vranac uživa slobodu, istakao je Kusturica za Srnu komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Dodika zbog nesprovođenja odluka Kristijana Šmita.

Stešnjeni između tradicije i modernizma u BiH, istakao je Kusturica, Bošnjaci Muslimani grade multietničko muslimansko društvo a njihovi pogledi su uprti u Brisel, iako gotovo čitav islamski svet, Arapska liga, učestvuje u stvaranju novog BRIKS poretka kojeg čini preko 80 odsto svetske populacije.

"Jedan od tih preko 80 odsto je i Milorad Dodik. I nije sa Bliskog istoka ili Arapske lige. Tu je na pragu Evrope. Gde su oduvek smenjivana carstva. Istočna i zapadna i gde je njegov narod bio najveći stradalnik. On ne želi da se to nastavi. Tu je nepremostiva razlika između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i člana Predsedništva BiH Denisa Bećirevića. Predsednik Republike Srpske vidi da je najveća i najvažnija zemlja sveta vođena rukom korumpiranog Predsednika-Dementora i da su oni uvek bili svima uzor, ali sada više ne mogu biti. U isto vreme Bećirević se rukovodi dubokoumnom politikom 'veži konja đe ti aga kaže'", naglasio je profesor Kusturica.

Kusturica  je pojasnio da kompas Milorada Dodika upravo pokazuje gde se stvara budućnost, i čini sve da ostane kandidat za uskakanje u voz koji će njegove unuke i decu Srpske povesti u bolji i pravedniji život.

"Zašto ne poverovati da je tako. Pa bilo je u dva svetska rata isto, zna se ko je na čijem vozu bio, po kojoj logici se to neće desiti i treći put u praskozorje trećeg (ne daj Bože) rata", rekao je Kusturica.

On je podsetio da SAD nikada nisu imale klasične kolonije, ali učestvuju u odbrani neokolonijalnog recepta u čitavom svetu.

"BiH je stari klijent Nemačke ili Austrije pa je tako i njena sudbina, po receptu Henrija Kisindžera zapravo 'neoaustrougarska kolonija'. Što nije dovršio Kalaj dovršiće Šmit?! Misle mnogi građanisti. Neće, jer je novi svet na vidiku, težak je put do njega a granice tog sveta su zakoni koje nameću šarlatani, avanturisti, zvanični i nezvanični, od nadurenih Engleza  do nezvaničnog Šmita zbog kojeg je podignuta optužnica protiv Dodika "jer nije slušao"! - ukazao je Kusturica.

On je naglasio da se tom optužnicom ne može dokazati ništa.

"Ako treba i na sud ići, ići ćemo, ali će važnije biti da se svi raspoloživi resursi Republike Srpske, ljudski, intelektualni, ili njen najveći deo stave na raspolaganje Dodiku, jer sudbina naše kulture zavisi od toga da li ćemo ga odbraniti ili izdati njegove političke ciljeve, a njegova hrabrost kao da nas upućuje na novu stranicu istorije 'ako si svez'o konja gde ti aga kaže, ti mu lepo pokidaj lance, neka uživa u slobodi",  poručio je Kusturica.

image