Sport

Đoković na dva načina ruši Alkaraza: Španac propustio šansu, sad se Nole pita

Posle neočekivanog poraza prvog tenisera sveta u Kanadi, Novak Đoković je dobio dodatnu motivaciju da zablista na američkoj turneji i pored napada na 24. grend slem trofej u karijeri, izvrši i pritisak na prvo mesto na ATP listi
Đoković na dva načina ruši Alkaraza: Španac propustio šansu, sad se Nole pitaGetty © Julian Finney / Staff

Karlos Alkaraz nije uspeo da nastavi sa neverovatnim rezultatima ove sezone, pošto je na mastersu u Kanadu izgubio u četvrtfinalu turnira od Amerikanca Tomija Pola, čime je Španac propustio priliku da se dodatno udalji Novaku Đokoviću na vrhu ATP liste.

A kako se u narednim sedmicama očekuju masters u Sinsinatiju i Ju-Es open, gde će Srbin posle tri godine napokon učestvovati, to znači da će trka za naslov najboljeg tenisera sveta biti izuzetno zanimljiva.

Alkaraz je u Kanadi i ove godine ispao od Pola (prošle godine već u drugom kolu), pa je njegova prednost u odnosu na Đokovića sada tačno 600 bodova. Ipak, Španac će imati težak zadatak da prvo mesto odbrani i nakon poslednjeg grend slema u sezoni.

Razlog je jednostavan - Alkaraz brani 180 bodova na mastersu u Sinsinatiju i čitave 2.000 bodova za trofej na Ju-Es openu. To otvara priliku Đokoviću da se vrati na tron koji je izgubio posle Vimbldona.

Kako Alkaraz brani 2.180 bodova na naredna dva turnira i može da osvoji maksimalno 720 novih bodova (ako osvoji i Sinsinati i Ju-Es open), njegov maksimum na ATP listi posle Njujorka može da iznosi 10.115 bodova.

To znači da će Đokoviću biti potrebno da osvoji bar 1.320 bodova na ta dva turnira i 11. septembra će osvanuti na prvom mestu ATP liste.

Recimo, to su finale Sinsinatija i polufinale Ju-Es opena u najgorem slučaju. Ili, na primer, četvrtfinale Sinsinatija i finale Ju-Es opena. Dakle, lako bi Đoković mogao da stigne do toliko bodova - i to sve u slučaju da Alkaraz bude bez poraza na oba turnira.

Naravno, Beograđanin bi mogao da bude prvi na svetu i posle Sinsinatija - u tom scenariju biće mu potrebno da osvoji bar 420 bodova više od Španca.

Primera radi, da Novak osvoji turnir, a Alkaraz ne stigne do finala. Ili da Đoković stigne do finala, a Španac ne stigne do polufinala.

Zato Novaku Đokoviću motivacije neće manjkati. Dobio je težak žreb u Sinsinatiju, ali sada je rekorder po broju grend slemova naročito gladan - da stigne do 24. slema, da se revanšira Alkarazu za poraz u finalu Vimbldona i da se vrati na prvo mesto.

Ako posle Ju-Es opena baš Novak bude bio na vrhu rang liste, sasvim izvesno je da će prebaciti neverovatnih 400 sedmica na vrhu ATP liste. Čisto da teniski svet ponovo vidi s kim ima posla.

image