Bitka za Superkup Evrope – Siti i Sevilja za prestiž i prvi trofej u sezoni

Osvajač Lige šampiona i osvajač Lige Evrope igraju meč za još jedan prestižan trofej – Superkup Evrope. Mančester siti i Sevilja bore se u Atini za prvi trofej u sezoni (21.00)

Ovo veče u Atini biće od ogromnog značaja za ekipu koja osvoji trofej – za jedne bi pobeda u debitantskom nastupu donela istorijski trofej, dok bi za druge označilo prekid crne serije od pet vezanih poraza.

Osvajač Lige šampiona, Mančester siti, igrao je najbolji fudbal u Evropi prošle sezone, a to se isto očekuje od ekipe Pepa Gvardiole i u novoj.

Mančester siti je prošle sezone osvojio Ligu šampiona, pošto je u finalu pobedio Inter 1:0.

Uprkos tome što je Siti ostao bez najboljeg igrača do kraja godine, očekivanja od "građana" su uvek najviša moguća.

Siti je pobedio u prvom kolu Premijer lige, ali je prethodno ostao bez trofeja Komjuniti Šilda, pošto je na penale poražen od Arsenala.

"Da biste bili ovde, morate da uradite jednu od dve neverovatne stvari – da osvojite Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Nije bilo lako - možda jeste Sevilji, jer su se navikli na osvajanje trofeja u Ligi Evrope... Imaju poseban karakter – ne morate uvek da igrate na najvišem nivou, ali imate nešto u svom DNK koji vas čini drugačijim. Znamo koliko su jaki, pogotovo mentalno, ali smo ovde došli da iskoristimo šansu, pošto niko ne zna kada ćemo opet biti u ovakvoj prilici", rekao je Gvardiola.

Sevilja je, sa druge strane, imala užasnu sezonu, koju je promenio Hose Luis Mendilibar, čijim dolaskom se preporodila ekipa i osvojila (po navici) Ligu Evrope.

Španski klub je u finalu posle boljeg izvođenja penala pobedio Romu 4:1.

"Radujemo se ovom meču, mislim da smo spremni da pobedimo Mančester siti. Ubeđen sam da ćemo biti hrabri. Pokušaćemo da igramo naš fudbal i da im 'zakomplikujemo život', pa onda da vidimo gde će nas to odvesti", rekao je Mendilibar.

Sevilja je šest puta igrala Superkup – pobedila je Barselonu na svom prvom nastupu 2006. godine, ali je potom poražena pet puta zaredom – od Milana, Reala (dva puta), Barselone i Bajerna.

Engleski i španski odigrali su četiri međusobna duela u evropskim takmičenjima, a Mančester siti je slavio na sve četiri utakmice.

Utakmica se igra od 21.00 na stadionu "Jorgos Karaiskakis" u Atini.