"Orlovi" raširili krila, zgromili Portoriko i poleteli ka Mundobasketu

U utakmici koja je poslužila da publika isprati selekciju na Svetsko prvenstvo, "orlovi" su pokazali sav potencijal koji poseduju

Košarkaška reprezentacija Srbije deklasirala je Portoriko rezultatom 110:75 u pripremnoj utakmici pred odlazak na Mundobasket.

Srbija posle duela sa selekcijom sa kojom će se sastati i u grupnoj fazi planetarnog šampionata, odmah leti za Kinu, gde će učestvovati na turniru u Šendženu.

Izabranici Svetislava Pešića će generalne probe imati protiv domaćina Kine i Brazila, nakon čega sledi početak Svetskog prvenstva.

Od prvog napada u "Štark areni" bilo je jasno da su naši momci izašli naoštreni da domaćoj publici pokažu šta znaju i prirede im uživanje. Ognjen Dobrić je poenima otvorio utakmicu, a vrlo brzo mu se pridružio i Nikola Milutinov.

Sa njima su u startnoj petorci bili Bogdan Bogdanović, odnosno Stefan i Nikola Jović.

Kada su i oni proradili, prednost je počela da raste – već posle sedam minuta ona je bila dvocifrena, a "orlovi" su prvu deonicu u svoju korist rešili rezultatom 26:13.

A šta tek reći za drugu četvrtinu – kapiten Bogdanović je rafalnom paljbom nanizao nekoliko trojki, igrači koji su ušli sa klupe su nastavili da doprinose, dok Portorikanci nisu imali rešenja za naše visoke igrače pod koševima.

Milutinov i Petrušev su dominirali u reketu, spoljna linija je pogađala sve što zamisli, pa je Srbija u drugih deset minuta postigla čak 39 poena, te na odmor otišla sa ogromnih 40 poena razlike – 65:25.

Gde su naši momci stali pre, nastavili su posle pauze i Dobrić i Milutinov su nastavili da nose igru. Srbija je u jednom trenutku imala čak 52 poena prednosti, što se dugo nije desilo na nekoj utakmici reprezentacije.

I atmosfera na tribinama je opala, pa je selektor Pešić napravio izmene i uveo igrače koji nisu imali veliku minutažu.

Portoriko je malo uspeo da se konsoliduje i vrati, "orlovi" igrali bez pritiska i sačuvali prednost, a priliku da debituje dobio je i Nikola Topić. Na kraju, sjajna predstava i ubedljiva pobeda Srbije pred odlazak u Kinu.

Svi naši igrači su se upisali u strelce, a najefikasniji je bio spomenuti Dobrić sa 23 poena, dok su po 15 imali Nikola Milutinov i Bogdan Bogdanović. Nikola Jović je ubacio 11 poena, a Aleksa Avramović 10.

Na drugoj strani su dvojica imala deset i više poena – Tremont Voters koji je postigao 11, jedan više od Alima Forda.

Svetsko prvenstvo na programu je od 25. avgusta do 10. septembra.

16. avg 2023 • 20:39

40' Kraj utakmice! Srbija deklasirala Portoriko

Pobeda Srbije pred odlazak na Svetsko prvenstvo – deklasiran je Portoriko rezultatom 110:75!

37' "Stotka" Srbije u "Areni"

Topić i Ristić su odigrali pik-en-rol, a centar potvrdio da odlično šutira sa distance. Pogodio je trojku za 102:64.

34' Na terenu i Nikola Topić

Nekoliko sedmica pošto je sa juniorskom reprezentacijom osvojio evropsko zlato, Nikola Topić je dobio priliku i u "A" selekciji. Jedan od bisera srpske košarke ušao je na teren, baš kao i Aleksa Radanov.

31' Holand nosi Portorikance

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde pogodio je nekoliko teških šuteva na kraju treće četvrtine, a onda i novu trojku kojom je otvorio poslednji period. Vraća je Avramović za 92:49.

Kraj treće četvrtine: Srbija – Portoriko 89:46

25' Nikola Jović zakucava, Srbija vodi 50 razlike!

Sve prilaze košu "orlovi" su zatvorili. Sjajno igraju u odbrani, pa Nikola Jović krade loptu i zakucava za 50 poena viška.

24' Igra se i za publiku

Atmosfera u "Areni" nije toliko uzavrela, delom i zbog tebe što je pitanje pobednika odavno rešeno. To preterano ne interesuje Dobrića koji vezuje šest poena i maltene je +50 – 78:30.

21' Bogdanu se ruka ne hladi

Ono što je Avramović uradio početkom druge, Bogdanović je učinio na startu treće deonice. Brza trojka za njegov 12. poen na utakmici.

Kraj druge četvrtine: Srbija – Portoriko 65:25

18' "Orlovi" brzo došli do 30 razlike

Na dva minuta pre prvog poluvremena, izabranici selektora Pešića imaju 30 poena viška. Rezultat je 53:23.

16' Rafalna paljba Bogdanovića

Ušao je u seriju kapiten Srbije. Bogdanoviću ne smetaju ni poneki promašaji, pa je tako napunio koš Portorika. "Orlovi" razbijaju rivala 48:21.

14' Srbija na +20

Proradio je i šut Gudurića, još jedna trojka Srbije, a naši visoki igrači nastavljaju dominaciju pod koševima. Milutinov, pa Petrušev sa slobodnih bacanja za 38:17.

11' Avramović trojkom otvara drugu četvrtinu

Kao što su završili prvu, reprezentativci Srbije otvaraju drugu deonicu. Polukontra koju je poveo Gudurić, vratio za Avramovića, koji pogađa trojku za 29:13.

Kraj prve četvrtine: Srbija – Portoriko 26:13

8' "Orlovi" imaju dvocifreni višak

Sjajno za sada funkcionišu kontre i polukontre naših igrača. Dobrić rešava još jedan napad, onda i Nikola Jović za 21:7.

5' Raste prednost Srbije

Pojačali su naši momci odbranu, Bogdanović je pogodio trojku, a onda je Dobrić istrčao još jednu trojku i lagano položio. Selektor gostiju je morao da reaguje tajm-autom kod rezultata 13:5.

3' Jović i Milutinov nose Srbiju na startu

Utakmica u "Areni" počela je alej-upom koji je realizovao Ognjen Dobrić, koji je rešio i sledeći napad. Na drugoj strani Voters je pogodio trojku, ali je onda na scenu stupio Milutinov i dominantno doneo Srbiji 8:3.

1' Počela utakmica između Srbije i Portorika

Startna petorka "orlova" je Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Nikola Jović i Nikola Milutinov.

"Orlovi" na zagrevanju

Dobrodošli

Dobrodošli na lajv blog pripremne utakmice između košarkaša Srbije i Portorika.