Gudelj je tragičar Sevilje, Siti vladavinu produžio novim peharom u Evropi

Penali ovoga puta nisu bili srećni klubu iz Andaluzije, srpski reprezentativac je postao tragičar i "građani" su ostvarili istorijski uspeh

Fudbaleri Mančester sitija osvojili su Superkup Evrope, pošto su savladali Sevilju posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

U Atini je rezultat posle regularnih 90 minuta bio nerešen 1:1, a aktuelni šampion Evrope imao je više znanja i sreće kod izvođenja penala (5:4).

Tragičar Andalužana je srpski reprezentativac Nemanja Gudelj, koji je u poslednjoj seriji pogodio prečku i omogućio rivalu pobedu i veliko slavlje.

Siti je prvi put u istoriji osvojio Uefin Superkup, a Pep Gvardiola postao prvi čovek koji je ovo takmičenje pokorio sa tri različita kluba.

Na stadionu "Jorgos Karaiskakis" Sevilja je prva pripretila, ali je prvu veliku šansu imao aktuelni šampion Evrope. Nejtan Ake je pokušao posle prekida, kada je na pravom mestu bio golman španske ekipe Bono.

"Građani" su potom preuzeli loptu, ušlo se u nešto mirniji period utakmice, koji su Andalužani prekinuli sjajnim napadom i pogotkom.

Igran je 25. minut, kada je lopta završila na levoj strani do Akunje. Argentinac je centrirao na penal, tamo je Jusuf En-Nesiri u svom maniru "nebeski" skočio iznad dvojice čuvara i glavom zakucao loptu od stative u mrežu.

Osetilo se odsustvo Kevina de Brujnea i Bernarda Silve, dok je na drugoj strani ekipa Hosea Luiza Mendilibara bila sjajno postavljena u odbrani.

Krenuo je Siti sa ozbiljnim pritiskom, ali su Španci izdržali i otišli na odmor sa minimalnom prednošću.

Očekivali su se još jači ataci Gvardiolinih izabranika u nastavku, međutim, dogodilo se potpuno suprotno. Sevilja je početkom drugog poluvremena ima nekoliko sjajnih kontri i velikih prilika, a En-Nesiri je od heroja postao tragičar.

Marokanac je promašio dva zicera i kazna je morala da stigne – Rodri je u 63. minutu odlično centrirao na drugu stativu, tamo se iz drugog plana ubacio mladi Kol Palmer i glavom sproveo loptu u mrežu.

Taj pogodak najavio je novi talas ofanzive Engleza koji su u nekoliko navrata bili veoma blizu preokreta, ali nisu kreirali pravu šansu. Najbolju je imao ponovo Ake, u samom finišu susreta, kada ga je Bono još jednom sprečio.

Do kraja je ostalo nerešeno i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Za Siti su redom pogađali Erling Holand, Hulijan Alvarez, Mateo Kovačić, Džek Griliš i Kajl Voker, dok su pre opisanog Gudeljevog promašaja, kod Sevilje precizni bili Lukas Okampos, Rafa Mir, Ivan Rakitić i Gustavo Montiel.