Sport

Epilog tragičnog haosa u Atini – UEFA bez milosti prema Dinamu

Evropska fudbalska unija (UEFA) nije imala milosti prema zagrebačkom Dinamu koji je oštro sankcionisan zbog nereda navijača u Atini
Epilog tragičnog haosa u Atini – UEFA bez milosti prema DinamuGetty © Jurij Kodrun / Stringer

Navijači "modrih" prošle nedelje izazvali su nerede u prestonici Grčke, koji su rezultirali ubistvom jednog navijača domaćeg AEK-a.

Duel je odložen, pa su dve utakmice odigrane za kratko vreme, a hrvatski šampion je nakon poraza u Zagrebu (2:1) imao sve u svojim rukama u revanšu, ali je dozvolio da ispusti prednost i ostane bez plasmana u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona (2:2).

Već sledeće jutro klub sa "Maksimira" doživeo je novi nokaut – odlukom UEFA neće moći da vodi navijače na gostujuće utakmice u Evropi do kraja sezone.

"Prema proceni UEFA, sve utakmice u kojima učestvuju gostujući navijači Dinama smatraju se visokorizičnim, a to je, nažalost, potvrđeno težinom incidenata zbog prisutnosti navijača Dinama u Atini, uprkos odluci da im se ne prodaju karte za dotičnu utakmicu. To je takođe istaknuto u izveštaju koje sadrži informacije o incidentima koje su grčke vlasti dostavile", stoji u saopštenju UEFA.

UEFA je dodala da Dinamo mora da učini sve što je u njegovoj moći da ne dozvoli svojim navijačima da putuju na gostujuće utakmice, dok, sa druge strane, na "Maksimiru" moraju da preduzmu sve sigurnosne mere kada navijači drugih klubova dolaze na utakmicu.

Najuspešniji hrvatski klub takmičenje nastavlja u kvalifikacijama za Ligu Evrope, gde će im u plej-ofu protivnik biti Sparta iz Praga.

image