Sport

Čovek zvani istorija – Novak Đoković

Čini se da, u ovoj fazi karijere, ne postoji meč Novaka Đokovića koji se ne može nazvati istorijskim
Čovek zvani istorija – Novak ĐokovićGetty © Matthew Stockman

Najbolji srpski sportista osvojio je masters u Sinsinatiju u spektaklu koji će se prepričavati i nastavio da ispisuje nove stranice istorije "belog sporta".

Đoković je pobedio Alkaraza posle skoro četiri sata igre rezultatom 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4) i došao do svog trećeg trofeja u Ohaju, 39. na masters turnirima, a ukupno 95. u karijeri.

Duel koji je imao sve dugo će se pamtiti i ostaće upisan kao jedno od najvećih masters finala svih vremena. Trajao je tačno tri sata i 49 minuta, što je najduže finale u istoriji turnira.

Novak je sa 36 godina postao najstariji šampion, nadmašivši dosadašnjeg rekordera Kena Rouzvola, koji je slavio na ovom turniru sa 35 godina, osam meseci i 19 dana.

Osvajač 23 grend slema je prestigao Ivana Lendla po broju pehara, legendarni Čeh je ostao na 94, ali je Srbin sada bolji i po još jednom parametru.

Ostvario je 1.069. pobedu u profesionalnoj karijeri i osamio se na trećoj poziciji na večnoj listi. Iza sebe je ostavio Lendla, ali i najvećeg rivala Rafaela Nadala, koji imaju po trijumf manje.

Ispred Đokovića ostali su još samo Rodžer Federer sa 1.251 pobedom, odnosno Džimi Konors sa 1.274.

Koliko dugu i uspešnu karijeru ima, pokazuje podatak da je prvi trijumf na ATP nivou ostvario u julu 2004. godine nad Filipom Volandrijem u Umagu.

Ono što sada čeka Đokovića jeste nastup na Ju-Es openu na kojem ima priliku da se vrati na svetski tron, a koji je na programu od 28. avgusta do 10. septembra.

image