Sport

"Kao da sam igrao sa Nadalom, meč podseća na finale Australijan opena 2012. godine"

Na konferenciji za medije posle velikog trijumfa u Sinsinatiju, najbolji srpski teniser analizirao je meč i govorio o mladom protivniku sa kojim je već razvio ozbiljno i intenzivno rivalstvo
"Kao da sam igrao sa Nadalom, meč podseća na finale Australijan opena 2012. godine"Getty © Michael Hickey / Stringer

Đoković je pobedio Alkaraza posle skoro četiri sata igre rezultatom 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4) i došao do svog trećeg trofeja u Ohaju, 39. na masters turnirima, a ukupno 95. u karijeri.

Duel koji je imao sve dugo će se pamtiti i ostaće upisan kao jedno od najvećih masters finala svih vremena.

Trajao je tačno tri sata i 49 minuta, što je najduže finale u istoriji turnira.

Novak je sa 36 godina postao najstariji šampion, nadmašivši dosadašnjeg rekordera Kena Rouzvola, koji je slavio na ovom turniru sa 35 godina, osam meseci i 19 dana.

"Lud meč smo prošli –rolerkoster. Nisam igrao previše ovakvih, možda mogu da poredim sa finalom Australijan opena s Nadalom 2012. godine – jeste samo tri seta, ali skoro četiri sata", počeo je Đoković.

"Neke faze meča je dobijao jedan, neke drugi – dobro sam počeo, pa sam se mučio fizički, a on je to iskoristio, imao je set i brejk. Dao mi je brejk posle, pomislio sam da imam šansu, borio sam se i verovao sam… U trećem setu sam imao šanse, meč lopta na 5:3 je bila neverovatna, to je bila ilustracija celog ovog meča. Jedan od najuzbudljivijih i najtežih mečeva u karijeri – mentalno, emotivno i fizički."

Dvojica najboljih tenisera današnjice odigrali su četvrti meč, trenutni rezultat je 2-2 u pobedama, ali se čini da je svaki sledeći bolji od prethodnog.

Karlitos ima samo 20 godina, ali Novaka ne iznenađuje koliko je dobar u najvažnijim trenucima.

"Možda me je iznenađivalo krajem prošle ili početkom ove godine. Impresivno je kako dobija velike mečeve, uvek je hrabar u najvažnijim trenucima", istakao je Srbin i uporedio ga sa sunarodnikom:

"Treba mu skinuti kapu, igra zrelo i toliko dobro se nosi s pritiskom za nekoga ko ima 20 godina. Osećaj koji imam na terenu podseća me malo na osećaj koji sam imao kada sam igrao protiv Nadala – kada smo bili u zenitu naših karijera, svaki poen je borba, osećaš da u celom meču nećeš dobiti pet lakih poena, već da moraš da zaradiš svaki poen, svaki udarac – nezavisno od uslova, ali na sporim terenima još više."

Đokoviću je, prema sopstvenom priznanju, nedostajalo malo agresivnosti, ali je mnogo zasluga za to pripisao Alkarazu.

"Znajući da će on stići svaku moguću loptu... Pa i ta meč lopta – terao sam ga od ugla do ugla, mislim da sam odigrao i solidan volej, a on je bio tu za čas i napravi pasing. Svi naši mečevi su bili takvi da se igralo do kraja uzbudljivo – sve je bolje, moramo obojica da prihvatamo taj izazov ako želimo velike titule."

Mnogo teži posao morao je da radi i zbog slabog procenta prvog servisa, a ogledalo celog meča bila je meč lopta u devetom gemu trećeg seta, koju nije uspeo da iskoristi.

"Onda je on počeo da ulazi u teren, da me pritiska, na 5:4 u trećem sam odigrao jako loš gem na servisu – na meč lopti (dupla greška), mislim da mi je to najsporiji servis u životu… Stegao sam se, nema sumnje. Kada igraš ovakve mečeve, ne možeš uvek da budeš slobodan u umu da radiš ono što zamisliš, doći će i takvi trenuci – moraš da radiš da izađeš iz toga, mentalno to mnogo utiče i ponosan sam kako sam reagovao na 5:6, i posle u taj brejku", zaključio je Đoković.

image