Sport

Novak se u Njujorku vraća na prvo mesto!

Najbolji srpski sportista nije u Sinsinatiju uspeo da "ubije dve muve jednim udarcem", ali će novi veliki cilj gotovo izvesno ostvariti za desetak dana u Njujorku
Novak se u Njujorku vraća na prvo mesto!Getty © Matthew Stockman

Novak Đoković ostao je drugi teniser sveta uprkos tituli na mastersu u Sinsinatiju, ali se toliko približio prvoplasiranom Karlosu Alkarazu, da je samo pitanje trenutka kada će ga preskočiti.

Đoković je pobedio Alkaraza posle skoro četiri sata igre rezultatom 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4) i došao do svog trećeg trofeja u Ohaju, 39. na masters turnirima, a ukupno 95. u karijeri.

Novak sada ima 9.795 bodova na ATP rang-listi, samo 20 manje od Alkaraza koji je na 9.815.

Mladi Španac brani titulu na predstojećem Ju-Es openu (2.000 bodova), što znači da su samo teoretske šanse da se zadrži na čelu karavana.

Đokoviću, kojem je prošle godine zabranjen nastup u Njujorku kao nevakcinisanom strancu, za povratak na prvo mesto potrebno je da se plasira u drugo kolo poslednjeg grend slema, odnosno da zabeleži samo jednu pobedu.

S obzirom na to da želi 24. trofej sa najvećih turnira, a i da je u spektakularnom meču koji će se pamtiti pobedio upravo Karlitosa, nema sumnje da će Srbin doći maksimalno spreman u "veliku jabuku" i zabeležiti pobedu.

Posle Ju-Es opena započeće 390. sedmicu kao "broj 1", pa ni magična granica od 400 nije toliko daleko.

Posle njih dvojice sledi Danil Medvedev koji je treći, a njega prati Holger Rune – iako nije zabeležio trijumf posle Vimbldona, Danac je četvrti na svetu, što mu je plasman karijere.

Kasper Rud je peti, na šestoj poziciji je Janik Siner, dok najboljih 10 kompletiraju Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov, Tejlor Fric i Frensis Tijafo.

Što se tiče ostalih srpskih predstavnika, Laslo Đere je 34. sa 1.215 poena i biće nosilac u Njujorku. Miomir Kecmanović je 45. igrač planete sa 1.020, dok je Dušan Lajović skočio za 14 pozicija i sada je 52. sa 938 bodova.

u-Es open, poslednji grend slem, na programu je od 28. avgusta do 10. septembra i igra se za nagradni fond od 65 miliona dolara.

image