Sport

Mundobasket obara rekorde - najviše NBA igrača u istoriji, zatvorene škole zbog košarke

Ni na jednom Svetskom prvenstvu u košarci nije učestvovalo 55 NBA igrača, koliko ih je ove godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima
Mundobasket  obara rekorde - najviše NBA igrača u istoriji, zatvorene škole zbog košarkeGetty © Ezra Acayan

Ovaj Mundobasket je oboroio rekord, pošto na njemu učestvuje 55 NBA igrača iz 20 različitih zemalja.

Na Svetskom prvenstvu 2019. godine bilo je 54 igrača iz 17 zemalja, dok je u Španiji, pet godina ranije, učestvovalo 45 NBA igrača.

Tim Sjedinjenih Američkih Država ima 12 NBA igrača, dok ih Australija ima devet. Kanada će izvesti sedam NBA igrača, Nemačka četiri, a Francuska i Srbija po tri.

Na Svetskom prvenstvu su zastupljene čak 24 NBA franšize, a čak četiri ekipe imaju po pet igrača na spisku reprezentacija za Svetsko prvenstvo: Minesota, Orlando, Oklahoma i Juta.

Učestvovaće ukupno 10 bivših NBA Ol-star igrača: Luka Dončić (Dalas maveriksi, Slovenija), Entoni Edvards (Minesota timbervulvs, SAD), Šaj Gildžus-Aleksander (Oklahoma tander, Kanada), Rudi Gober (Minesota timbervulfs, Francuska), Tajriz Haliburton (Indijana pejsers, SAD), Brendon Ingram (Nju Orleans pelikans, SAD), Džeren Džekson mlađi (Memfis grizlis, SAD), Lauri Markanen (Juta džez, Finska), Karl-Entoni Tauns (Minesota timbervulfs, Dominikanska Republika) i Nikola Vučević (Čikago Bulsi, Crna Gora).

Na Filipinima očekuju da će prvog dana postaviti rekord po broju gledalaca, pošto organizatori protiv Dominikanske Republike očekuju dolazak između 50.000 i 55.000 navijača u "Filipino Arenu".

Kako bi pomogao u rušenju rekorda, predsednik države - Ferdinand Markos, suspendovao je rad u školama i javnim institucijama u delovima grada Metro Manila i Bulakan, kako bi obezbedio dolazak što više ljudi u dvoranu.

Predsednikova administracija je saopštila da je odluka o suspendovanju rada u školama i javnim institucijama zvanično stupila na snagu, ali da su izuzeti javni sektori čije dužnosti uključuju pružanje osnovnih i zdravstvenih usluga, pripremu i odgovor na katastrofe i izvođenje ključnih vladinih usluga.

Aktuelni rekord postavljen je 1994. godine na prvenstvu u Kanadi, kada je meč između Sjedinjenih Država i Rusije gledalo 21.616 navijača.

Meč između Filipina i Dominikanske Republika, predvođene Karlom Entonijem Taunsom, igra se od 20 časova po lokalnom vremenu, odnosno 14 časova po srednjeevropskom.

image