Sport

Novak prvi put posle 15 godina najplaćeniji teniser na svetu

Od 2007. godine trajala je vladavina Rodžera Federera kao najplaćenijeg tenisera na sveta
Novak prvi put posle 15 godina najplaćeniji teniser na svetuGetty © Simon Hofmann / Stringer

Novak Đoković prvi put u karijeri godišnji obračun magazina "Forbs" završio je na prvoj poziciji liste najplaćenijih tenisera.

Iako je 42-godišnjak i dalje zarađuje ogroman novac, čak oko 95 miliona dolara godišnje, Federer više nije prvoplasirani na listi jer, jednostavno, nije među aktivnim igračima.

Tron je sada zauzeo jedan od njegovih najvećih rivala koji već dugo drži rekord po zaradi od turnirskih nagrada.

Đoković je novi šampion na "Forbsovoj" listi tenisera, sa procenjenih 38,4 miliona dolara u prethodnih 12 meseci (pre oporezivanja). Na terenu je stekao 13,4 miliona američkih novčanica, dok je 25 miliona dobio od sponzorskih ugovora, nadoknadi za učešće na događajima, kao i od prodaje memorabilija sa svojim likom.

Odmah iza njega je dečko koji je ispred na ATP rang-listi, barem još nekoliko dana.
Karlos Alkaraz je drugi sa 31,4 miliona dolara za prethodnih godinu dana – 11,4 osvojio je na terenu, plus 20 miliona koje je osvojio "sa strane".

Mladi Španac doživeo je vrtoglavi uspon na ovoj listi, pošto je za 12 meseci pre ovog obračuna, inkasirao "samo" 10,9 miliona dolara.

Na trećem mestu je prva igračica sveta Iga Švjontek sa 22,4 miliona dolara, sledi je Danil Medvedev (20,1), Rafael Nadal (15,5), kao i Britanka Ema Radukanu, koja je potpuno nestala sa "mape" posle osvajanja Ju-Es opena. To joj nije smetalo da bude "teža" za više od 15 miliona dolara.

Nju slede mlada Amerikanka Koko Gof (15,2), Kasper Rud (14,4) i Naomi Osaka (12,1), dok prvih deset kompletira Džesika Pegula (10,9).

Ukupno, deset najplaćenijih tenisera današnjice zaradilo je 196 miliona dolara u prethodnih godinu dana. To je pad od čak 38 procenata u odnosu na godinu ranije, kada je ukupna zarada iznosila 316 miliona.

Razlog je odlazak u penziju spomenutog Federera, ali i Serene Vilijams, koji su zbirno imali 125 miliona dolara.

image