"Orlovi" poleću ka svetskoj tituli

Došao je i taj dan – "orlovi" započinju nastup na Mundobasketu

Košarkaši Srbije igraju protiv Kine prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Utakmica u Manili počinje u 14 sati po srednjoevropskom vremenu.

"Svi smo radili vredno, stvarno smo odradili dobar posao od kako smo došli ovde u Manilu, uslovi su fenomenalni. Odradili smo svaki trening perfektno i ulazimo u utakmicu spremni", rekao je centar Dušan Ristić.

"Imamo pozitivnu energiju u timu, svi su podređeni timskom uspehu. Cilj nam je da svaku utakmicu uđemo sa maksimalnim pristupom i maksimalnim poštovanjem prema protivniku. Ako ispoštujemo naše principe koje smo zacrtali u napadu i odbrani, mislim da će rezultat doći."

Selektor Svetislav Pešić, u najavi utakmice, istakao je da će biti potpuno različita od one odigrane pre nedelju dana, kada su "orlovi" bili veoma ubedljivi.

"Prvi meč je najvažniji za oba tima. Prva utakmica između dva tima je bila prijateljska, igraćemo protiv dobrog tima sa dobrom organizacijom u odbrani. Očekujemo tešku utakmicu. Ovo sada nije prijateljski meč, već zvanični."

Kari je svestan da će njegovi momci morati da budu koncentrisani od prvog minuta takmičenja.

"Nemam više prostora za greške. Moramo da ispunimo cilj i da vidimo kako ćemo da otvorimo Mundobasket. Naše očekivanje je da započnemo turnir i da napravimo dobre rezultate u prvoj grupi. Igramo protiv tri rivala, to su Portoriko, Sudan i Kina. Naš drugi cilj se nije ni promenio, hoćemo da igramo na Olimpijskim igrama u Parizu, to je naš cilj i motivacija."

Đorđević je pokušao da i Kinezima implementira svoju mantru, koja glasi "mir u glavi i vatra u srcu".

"Jedna lepa stvar. Moram da kažem. Ponosan sam što predvodim Kinu protiv Srbije. Emocije su tu. Trudiću se da ih potisnem, da ne utiču. Lep je detalj. Na meni je da spremim svoju ekipu da odigramo dobru utakmicu protiv Srbije. Srbija je jedan od kandidata za medalju. Prikazali su dobru igru pre par dana i u našoj grupi su veliki favoriti", rekao je Đorđević

U drugom meču prvog kola grupe B, u kojoj se nalazi Srbija, sastaće se Portoriko i Južni Sudan.

Drugo kolo u grupi B na programu je 28. avgusta, a sastaju se Kina – Južni Sudan i Portoriko – Srbija.

Poslednja runda u grupi B zakazana je za 30. avgust, a naši momci igraju protiv Južnog Sudana, dok se u drugom meču sastaju Kina i Portoriko.

"Orlovi" će biti oslabljeni na Svetskom prvenstvu, pošto neće igrati Nikola Jokić, Nemanja Nedović, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Aleksej Pokuševski, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Alen Smailagić.

Titulu svetskog šampiona brani selekcija Španije, koja je pre četiri godine u Kini, u borbi za trofej, savladala Argentinu 95:75.

Finale je na programu 10. septembra.