Sport

Portoriko posle produžetka slomio srce hrabrim Sudancima

Odigrana je prva utakmica u grupi B Svetskog prvenstva u kojoj je smeštena i reprezentacija Srbije i bila je izuzetno dramatična
Portoriko posle produžetka slomio srce hrabrim Sudancima© FIBA

Košarkaši Portorika uspešno su započeli nastup na Svetskom prvenstvu, teškom pobedom nad Južnim Sudanom posle produžetka – 101:96.

Portorikanci su se u meč vratili u poslednjih 45 sekundi, kada je Ismael Romero završio dva važna napada i doneo preokret i prvo vođstvo svojoj ekipi još od uvodne četvrtine.

Južni Sudan je prvo dozvolio rivalu ofanzivni skok i lake poene, a onda i kontru posle izgubljene lopte na drugoj strani terena.

Na 16 sekundi do kraja, posle tajm-auta, nisu uspeli Sudanci da ubace loptu pet sekundi i činilo se da su njihove nade ugašene. Tako nije mislio Karlik Džons koji je pogodio trojku za izjednačenje, a onda je tek viđena ludnica.

Ponovo je Romero bio najbolji na ofanzivnom skoku, uhvatio težak promašaj i na tri desetinke do kraja je fauliran.

Međutim, heroj Portorika je promašio dva najvažnija slobodna bacanja u karijeri, možda i zbog toga što su navijači afričke selekcije "bacali magije" sa tribina, pa je utakmica otišla u produžetak.

Sada već umorni Afrikanci nisu imali snage i Portoriko je nekako stigao do trijumfa.

Verovatno najveća nepoznanica pred početak ovog Mundobasketa, ekipa Južnog Sudana, odigrala je izuzetno prvo poluvreme.

Izabranici Rojala Ajvija su sjajno šutirali, pogodili sedam trojki iz deset pokušaja i potpuno nadigrali favorizovanog rivala.

Posle prve deonice imali su pet poena viška, da bi na odmor otišli sa velikih +10.

Međutim, kao da ih je presekla petnaestominutna pauza – Portoriko je mnogo agresivnije krenuo u nastavku susreta i potpuno istopio prednost Sudanaca.

Odbili su momci u beloj opremi jedan nalet protivničkog tima, ali drugi nisu mogli, pa je Portoriko stigao do egala u samoj završnici.

U Manili je viđena drama, pa su "crveni" na već opisan način trijumfovao.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Stiven Tompson sa 21 poenom i 13 skokova, odličan je bio i Tremont Voters s 19 poena i 10 asistencija.

Džordž Kondit je završio na 18 poena i 11 uhvaćenih lopti, a dabl-dabl je upisao i spomenuti Romero sa 16 poena i 12 skokova, dok je poen više, uz 10 asistencija imao Tremont Voters.

Na drugoj strani, dominirao je Džons sa 38 poena i 11 uspešnih dodavanja.

Već za dva dana igra se drugo kolo – Portorikanci će na megdan Srbiji, dok će rival Južnom Sudanu biti Kina.

image