Sport

Ulazak u Ligu šampiona – poslednji korak saudijskog osvajanja fudbala

Spekulacije koje sedmicama kruže u fudbalskim krugovima mogle bi da se obistine, što bi trajno promenilo najvažniju sporednu stvar na svetu
Ulazak u Ligu šampiona – poslednji korak saudijskog osvajanja fudbalaGetty © Francois Nel

Saudijska Arabija planira da započne pregovore sa Evropskom fudbalskom unijom (UEFA) kako bi njeni klubovi pristupili elitnom evropskom takmičenju, pošto je prethodnih meseci potrošila stotine miliona dolara kako bi najzvučnija imena ovog sporta privukla u svoju ligu.

"Pokušavamo da budemo drugačiji, tako da će svaki format promene i poboljšanja, koji može da bude implementiran u našu ligu, biti dobrodošao", rekao je Karlo Nora, šef operative saudijske Pro lige.

I pored toga, dodaje Nora, Pro liga ostaje "potpuno posvećena" član Azijske Lige šampiona, što je najjače fudbalsko takmičenje na najmnogoljudnijem kontinentu.

Italijanski "Kalčomerkato" sredinom jula ekskluzivno je javio da UEFA razmatra presedan i uvođenje specijalne pozivnice za Ligu šampiona.

"Vajld kartom", sličnom kao u tenisu, bilo bi dozvoljeno klubovima van "starog kontinenta" da se takmiče u Ligi šampiona.

Italijani su spekulisali da je glavni razlog ove inicijative činjenica da je veliki broj fudbalskih zvezda otišao u Saudijsku Arabiju. I to ne samo onih koji su na zalasku karijere, već i igrača koji su u najboljim fudbalskim godinama, poput naših Sergeja Milinković-Savića i Aleksandra Mitrovića.

Svi pregovori oko prelaska saudijskih timova u evropsku Ligu šampiona, najverovatnije će biti održani između organizatora, odnosno Uefe i Fudbalske federacije Saudijske Arabije.

Evropska kuća fudbala ima pet neevropskih članica, uključujući i Kazahstan, čiji klubovi učestvuju u Ligi šampiona.

Sistem takmičenja menja se od sledeće sezone, kada će umesto dosadašnja 32, niti 36 učesnika. Proširenje Lige šampiona znači i da se otvaraju mesta za nekoga da "uskoči sa strane".

Zvonimir Boban, glavni fudbalski operativac u UEFA, izjavio je za "Jutarnji list" da od toga nema ništa i da su u pitanju neistine, što je potom potvrdio i predsednik Aleksandar Čeferin.

"To je suluda izmišljotina navodno ozbiljnog lista iz Italije!", oštro je reagovao Boban.

"Ozbiljni novinari i novinske kuće nas pitaju da li je nešto istina ili nije, ne lupaju ovakve gluposti. Ligu šampiona, kao i sva Uefina takmičenja, igraće samo evropski klubovi. To je predsednik Čeferin rekao sto puta. Izgleda da nije lako slušati i napisati istinu, ali u takvom ludilu živimo. Ili bolje reći – neki žive!"

Međutim, "Blumberg" piše da je realna situacija malo drugačije i da će pregovori oko pristupanju početi.

Saudijski klubovi su prethodnih meseci potrošili oko 650 miliona dolara na dovođenje velikih zvezda. U pitanju je novac koji je izdvojen samo za obeštećenja, dok su plate, bonusi koji sleduju samim igračima, drastično veće.

Počelo je dovođenjem Karima Benzeme iz Reala, potom su stizali Ngolo Kante, Roberto Firmino, Kalidu Kulibali, Eduar Mendi i mnogi drugi. Bilo je poziva i Luki Modriću, pa se činilo da je u pitanju projekat koji za cilj pre svega ima popularizaciju fudbala u tom delu sveta dovođenjem igrača na pragu penzije.

Onda se desio potpuni preokret na tržištu – prvo ponuda Bernardu Silvi, pa dolazak Sergeja i Mitra, značio je da oni žele i fudbalere koji su u "prajmu". Sve je zaokruženo dolaskom superstara Nejmara, Brazilca koji i dalje drži rekord po visini transfera iz Barselone u Pari Sen Žermen.

Čini se nema šta Nejmar nije dobio od Saudijaca, a čelnici fudbala u ovoj monarhiji nastavili su svoju misiju bez trunke zadrške.

Pokušali su da dovedu i Lionela Mesija, ali je on odlučio da pređe u Inter Majami. Nepristojnu ponudu poslali su na adresu Kilijana Mbapea čiji je odnos sa PSŽ-om na granici pucanja, Francuz je ipak ostao među "svecima", dok je njihova poslednja želja takođe neostvarena (sa sada).

Pre nekoliko dana pojavila se informacija da bi i Mohamed Salah mogao put Saudijske Arabije, što bi ga učinilo najplaćenijim fudbalerom na svetu.

"Nemamo nijednu ponudu, Salah je igrač Liverpula. Čak i da dobijemo ponudu, naš odgovor će biti ne. 'Mo' je 100 odsto posvećen klubu i ostaje ovde. Nemamo dalje šta da pričamo o ovoj temi", rekao je menadžer "crvenih" Jirgen Klop.

Sve je, ipak, počelo od Kristijana Ronalda, koji je godinu dana ranije "povukao nogu" potpisivanjem istorijskog ugovora za El Nasr.

"Svi sada žele ovde da igraju, Saudijska liga je bolja od američke MLS lige. Neću se sigurno više nikada vratiti u Evropu. Vrata su zatvorena. Imam 38 godina, a i evropski fudbal je izgubio na kvalitetu. Samo je Premijer liga kvalitetna, daleko ispred svih ostalih", naveo je Portugalac.

Nora, koji je prethodno radio u najpopularnijoj kompaniji u svetu profesionalnog rvanja (WWE), dodao je da organizacija čini sve kako bi najbolji na svetu dolazili u Saudijsku Arabiju.

U tome imaju neograničenu pomoć Javnog investicionog fonda (PIF), u čijem vlašnistvu su četiri najveća tamošnja kluba – El Hilal, El Nasr, El Itihad i El Ahli.

"Činimo sve da te igrače dovedemo u Saudijsku Arabiju. To ne znači da imamo neograničeni budžet, ali ne smemo sebe da ograničavamo ukoliko želimo najveće talente ovde. Moramo platiti trenutne iznose kako bi došli."

Investicioni fond je vlasnik Njukasla, sve je bliže da Saudijcima pripadne i veliki Mančester junajted, a imaju saradnju i sa Svetskom fudbalskom federacijom (FIFA), pa će biti domaćin Svetskog klupskog prvenstva ove godine.

Sve je to deo pripreme za isticanje kandidature za dobijanje Mundijala 2030. godine, ali im nije fokus samo na fudbalu. Veliki novac uložili su u golf, kao i u tenis – "kupili" su Završni turnir igrača nove generacije koji će sledećih pet sezona biti igran u Rijadu.

Tektonske promene i toliko ulaganje u sport kritičari opisuju kao "pokušaj skretanja pažnje sa stanja ljudskih prava u toj zemlji", piše "Gardijan".

Saudijska Arabija je potrošila najmanje 6,3 milijarde dolara na sportske ugovore od početka 2021. godine, što je četiri puta više u odnosu na šest godina pre toga. Saudijci su iskoristili više milijardi dolara iz svog Javnog investicionog fonda (PIF) tokom poslednje dve i po godine, pokazuju rezultati istraživanja tog britanskog lista.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava to su nazvale "sportsvošing" – u bukvalnom prevodu "pranje reputacije" kroz finansiranje velikih sportskih događanja i kupovinu poznatih klubova i igrača.

"Ličnosti i brendovi iz sveta sporta ranije su odbijali ponude za saradnju iz Saudijske Arabije zbog njihovih problema sa ljudskim pravima", rekli su u organizaciji "Grant liberti".

"Ipak, došlo je do zabrinjavajućih promena i ugovori se sada sklapaju i pored problema u toj zemlji."

Saudijska ulaganja u sport jednaka su godišnjem bruto društvenom proizvodu zemalja poput Crne Gore ili Barbadosa i daleko su veća od 1,5 milijardi, koliko je procenjuje da je Rijad potrošio u iste svrhe od 2014. do 2021. godine.

Ulazak u Uefinu Ligu šampiona predstavljao bi još jedan veliki korak, verovatno i poslednji, u saudijskom osvajanju fudbala. Od prve Ronaldove sezone u Pro ligi poraslo je interesovanje i potpisani su ugovori sa novim sponzorima i međunarodnim medijskim kućama.

Utakmice tamošnjeg prvenstva direktno se prenose u otprilike 140 zemalja, a prihod od medijskih prava porasli su za nestvarnih 650 procenata od dolaska Kristijana.

Nora navodi da to nisu "masivni prihodi kako bi se finansirali sve sportske aktivnosti", ali su dovoljni za značajan napredak.

Saudijska Pro liga je u velikom naletu i čelni ljudi ističu da je u pitanju dugoročni projekat za koji ne postoji rok kada će biti na "pozitivnoj nuli".

"Povećanje vrednosti lige i klubova je definitivno u srcu onoga što radimo. Ako to učini klubove i ligu dobrim sredstvom za ulaganje, onda bismo postigli cilj", zaključio je prvi operativac saudijske lige.

Dešavanja na Bliskom Istoku na evropski fudbal utiču dvojako – pored realne opasnosti da ostanu bez najvećih zvezda, sve je veća bojazan među klubovima sa "starog kontinenta" da će morati da prave finansijski mnogo jače ugovore ukoliko žele da ih zadrže.

Prebogata zemlja koja leži na ogromnim rezervama nafte (Saudijska Arabija je druga na svetu po količini nafte odmah iza Venecuele), značajan je faktor na svetskom tržištu, posebno tokom trajanja ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Međutim, stručnjaci ne misle da je sve tako bajno.

Sajmon Čedvik, profesor sportske i geopolitičke ekonomije u pariskoj "Skema biznis školi", čija su uža specijalnost dešavanja u Saudijskoj Arabiji, veruje da se i u ovom raskalašnom sistemu mogu očekivati oscilacije.

"Saudijska Arabija je u 'cajtnotu'... Oni zavise od fluktuacija na tržištu nafte. Moraju da reaguju brzo, ali da imaju dobru strategiju i budu efektni", rekao je Čedvik.

image