RT Balkan analiza: Grupa po meri uprave, ali i tima – koliko može Zvezda u Ligi šampiona?

Kuglice su se zagrejale i zaigrale, pa su šampiona Srbije u grupu svrstale sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang Bojsima. Osećanja su pomešana, ali utisak je da je Crvena zvezda na žrebu prošla mnogo bolje nego prethodna dva puta u elitnom takmičenju

Papir, te očekivanja i predviđanja su jedno, a teren kao jedino pravo merilo je drugo, a upravo na terenu će crveno-beli imati težak i istorijski zadatak.

Za ovaj momenat je Crvena zvezda živela i umirala prethodnih godina.

Put od kluba koji Evropu ne igra iz mnogo razloga (kvalitet, finansije, sopstvene greške), do učesnika grupne faze Lige šampiona bez kvalifikacija, bio je trnovit – ali bajkovit, naporan – ali sladak.

Leverkuzen, Rendžers, Milan, Bordo, Ludogorec, PSV, ali i Spartak Trnava, Salzburg, Jang Bojs... Svi ovi dvomeči učinili su da navijači Crvene zvezde danas osete zahvalnost što ne moraju da ih igraju, ali i neku vrstu nostalgije što ih nema. 

Put je često bitniji i zanimljiviji od stizanja na odredište i to je još jedna od mnogobrojnih lepota ovog sporta.

Sva neizvesnost, patnja i drama, sva radost, sreća i uzbuđenje, sve staje u jedan momenat i jedno sećanje. Milimetri ili sekundi određuju hoće li to sećanje biti najlepše ili najgore u životima onih koji žive za svoj klub.

Bilo kako bilo, Crvena zvezda prvi put posle predugo vremena ima luksuz da kao šampion zemlje, direktno igra grupnu fazu elitnog evropskog takmičenja.

Takođe, činjenica da treći put u poslednjih šest godina nalazi svoje mesto u Ligi šampiona, crveno-bele cementira na lidersko mesto timova na Balkanu.

O žrebu ništa novo

Prvi utisak kako među funkcionerima, tako među pristalicama srpskog kluba, jeste ono čuveno: Moglo je bolje i lakše, ali je moglo i znatno gore i teže.

Svaki "šešir" žreba u Monaku, donosio je Crvenoj zvezdi drugačije emocije.

Iz prvog odnosno najjačeg, teško da je moglo teže, pošto je izvučen aktuelni šampion Evrope i verovatno najkvalitetniji tim današnjeg fudbala.

Drugi protivnik predstavlja mač sa dve oštrice, ali uzevši u obzir da su se na toj poziciji mogli zadesiti Real Madrid, Atletiko ili Inter, ni ovo nije loše.

Što se tiče rivala iz poslednjeg, četvrtog "šešira", Zvezda može biti zadovoljna.

Izbegnute su "mine" poput Real Sosijedada, Njukasla, ili Galatasaraja, a dobijen je protivnik sa kojim srpski klub ima uspešnu istoriju i sa kojim će moći da se nadigrava.

Šta kaže istorija

Crvena zvezda će upisati treći nastup u Ligi šampiona, u poslednjih šest godina.

Na prethodna dva, dobijala je lekcije i pravila greške iz kojih je morala da uči, kao i iskustvo koje je skupljala.

Ipak, u oba navrata žreb nije bio previše naklonjen, pa je tako tim iz Ljutice Bogdana morao koplja da ukršta sa Liverpulom, PSŽ-om, Bajernom iz Minhena, Totenhemom i Napolijem.

Aktuelni, bivši i budući šampioni sveta i svojih zemalja, kao i finalisti kontinentalnih takmičenja, zaista nisu bili protivnici protiv kojih je srpski klub imao šanse.

Opet, uspevala je Zvezda da priredi neverovatna iznenađenja i pobede, čime je učinila da našu zemlju, ali i čitav region, mnogo više poštuju u svetu fudbala.

Zvezda ovoga puta, barem na papiru, ima lakši i izvodljiviji zadatak. To su potvrdili i njeni čelnici, koji su najavili borbu za mesta dva i tri, nešto što se prethodnih sezona nije moglo uraditi.

"Građani" – vrh piramide evropskog fudbala

Ekipa Mančester sitija važi za najkvalitetniji tim današnjice.

Od pre nekoliko sedmica, imaju i "ušati pehar" sa kojim mogu da se šepure i potvrđuju hvalospeve.

Predvođeni verovatno i najboljim trenerom u istoriji fudbala, Mančester siti uradiće sve da sačuva krunu na svojoj glavi.

Nakon što su prvi put u klupskoj istoriji uspeli da osvoje Ligu šampiona, a ujedno i "triplu krunu", tim Pepa Gvardiole moći će prvi put posle mnogo godina da igra bez prevelikog pritiska.

Naravno, poznato je da je često teže odbraniti titulu, nego je osvojiti, pa će tako Siti imati izazove i u novoj sezoni.

Tim iz Mančestera ostao je bez nekih od bitnih šrafova, koji su činili jednu sjajnu mašineriju koja je godinama funkcionisala i koja je osvojila "tripletu".

Tu se svakako misli na Ilkaja Gundogana koji je kao slobodan igrač otišao u Barselonu, ali i Rijada Mareza i Ajmerika Laporta.

Međutim, Siti je reagovao na tržištu i, čini se, doveo adekvatne zamene.

Mateo Kovačić se iz dana u dan sve bolje privikava na fudbal Pepa Gvardiole, Laportov zamenik je naskuplji defanzivac u istoriji fudbala Joško Gvardiol, dok je novo krilo Sitija vanserijski talenat Žeremi Doku.

Na već postojeće jezgro ekstremno kvalitetnih igrača poput Erliga Brauta Holanda, Bernarda Silve, Džeka Griliša, Rodrija, Rubena Dijaša i Edersona, kao i veoma zahvalnih Džona Stounsa, Akandžija, Nejtana Akea i Kajla Vokera, deluje da engleskom timu neće trebati dugo da ponovo uspostavi dominaciju nad evropskim protivnicima.

Stoga je izuzetno nerealno iz ugla Crvene zvezde nadati se bodovima.

Velika će čast biti ugostiti šampiona Evrope na ispunjenom stadionu "Rajko Mitić". 

Što se utakmice tiče, nek fudbal učini svoje. Navijači srpskog kluba jednom prilikom su već poručili – "nek bude što biti ne može".

Nemački rasadnik talenata i domaći zadatak za sve

Zvezdin protivnik iz drugog "šešira" na žrebu, jeste tim Lajpciga.

Nemačka ekipa važi za najveći "rasadnik" talenata u Evropi, pa čak i na čitavom svetu.

Imena koja je Lajpcig izbacio u proteklih nekoliko godina, ali i sam sistem rada, funkcionisanja i igre, predstavljaju pravi san i primer timovima sa ovih prostora.

U tako nešto mogli su se uveriti i stručni ljudi iz Crvene zvezde, koji su u prethodnom periodu imali priliku da posete Lajpcigove trening centre.

Nemački tim predstavlja svojevrsnu "zlatnu koku" ili mašinu za pravljenje novca, ali to sve rade kroz fantastičan sistem i još bitnije – sjajnu igru na terenu.

Svoj vrhunac, Lajpcig je upravo stekao u elitnom evropskom takmičenju, a ne u Nemačkoj.

Pre tri godine, ovaj tim igrao je polufinale Lige šampiona, pošto je u nokaut fazi eliminisao Totenhem i Atletiko Madrid.

Iako u Lajpcigu već godinama ne mare za imena koja ih napuštaju, već za ona koja u tom trenutku igraju ili dolaze u klub, ne može se istaći podatak da je nemački klub u kratkom vremenskom intervalu ostao bez udarnih igli.

Spomenuti Joško Gvardiol otišao je u Mančester siti, Kristofer Nkunku u Čelsi, a Dominik Soboslaj u Liverpul.

Međutim, Lajpcig je brzo dokazao da ih je "preboleo", počevši novu sezonu osvajanjem trofeja.

U Superkupu Nemačke udarili su pravi "šamar" minhenskom Bajernu, savladavši ga sa ubedljivih 3:0.

Pored navedenih odlazaka, Lajpcig i sada ima plejadu mladih i kvalitetnih igrača.

Timo Verner, Dani Olmo i Ćavi Simons predstavljaju srce ovog tima, ali veliku pomoć imaju u Loisu Opendi, Emilu Forsbergu, Benjaminu Šešku i Kristofu Baumgartneru.

Biće veoma zanimljivo videti i povratak njihovog trenera Marka Rozea u Beograd.

Naime, Roze je bio šef stručnog štaba ekipe Salcburga, koji su crveno-beli eliminisali u pohodu na grupnu fazu Lige šampiona pre koju godinu.

Nemački stručnjak tada je "kupio" srpsku publiku i medije svojim izjavama pre i posle dvomeča sa Zvezdom.

Mladi momci sa kojima Zvezda zna kako

Lepa sećanja vezuju Crvenu zvezdu za ekipu Jang Bojsa.

Upravo je to ekipa koja je poklekla pred crveno-belima u kvalifikacijama za Ligu šampiona pre četiri sezone.

Srpski šampion je tada uspeo, zahvaljujući golovima Garsije i Degeneka u gostima, ali i onom Vukanovića na domaćem terenu, da izbori plasman u elitno takmičenje.

Naravno, neće se ove sezone sastati te dve ekipe, već potpuno nova Zvezda i potpuno novi Jang Bojs.

Štaviše, švajcarski tim izgledaće dosta drugačije u odnosu na tek nedavno završene kvalifikacije.

Fabijan Rider, jedan od najkvalitetnijih igrača, pojačao je redove francuskog Rena u transferu vrednom 15 miliona evra.

Uz njega, sigurno će se osetiti i izostanak Cesigera i Fashnata, koji su takođe napustili Švajcarce.

Ipak, brige postoje i one su realne, pošto Jang Bojs predvodi sjajan napadački tandem Sedrik Iten i Žan Pjer Ensame.

Ensamea se mnogi navijači Zvezde dobro sećaju baš iz opisanog duela, kada je zadavao poprilične nevolje odbrani srpskog tima...