Potop Srbije u Manili - "orlovi" sve prosuli, Italija i Fontekio razbili Pešićev tim

Selekcija Svetislava Pešića je posle lošeg drugog poluvremena doživela bolan poraz na startu druge grupne faze Mundobasketa

Srbija je poražena od selekcije Italije u Manili sa 78:76, gotovo na identičan način kao i u Beogradu u sklopu kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, potom u Berlinu na poslednjem Evropskom prvenstvu, ali i na Akropolj kupu u Atini pre nekoliko nedelja.

Posle prve faze takmičenja, kroz koju je Srbija protutnjala, naišao je prvi "tvrđi" protivnik.

Znali su "orlovi" da ih sa Italijom čeka težak meč, ali su od Poceka i "azura" dobili lekciju koja, ukoliko se izvuku pouke, može biti presudna za naredni deo turnira.

Italijani su i danas u Manili, kao što je to slučaj u prethodnim godinama, protiv Srbije odigrali neverovatno - Fontekio nije mogao da promaši, Datome na trenutke podsetio na najbolje godine, Spisu i Pajola neuhvatljivi...

Sa druge strane, fantastična igra Italijana je izbacila na videlo brojne mane "orlova", koji su ostali zamaskirani ubedljivim pobedama nad, ruku na srce, ne toliko kvalitetnim protivnicima.

Bogdan Bogdanović, najefikasniji igrač Srbije na meču, imao je 1/13 šut za tri poena!

Kapiten je imao loš šuterski dan, ali je problem što "orlovi", uprkos užasnom procentu šuta kapitena, nisu imali drugo rešenje u momentima kada se lomio meč.

Nikola Jović je bio nezaustavljiv u prvoj fazi, ali se - sasvim logično - dugo mučio, u skladu sa godinama i iskustvom, protiv ozbiljnijeg protivnika.

"Orlovi" nisu iskoristili prednost pod obručima - Milutinov je bio dominantan i ostvario je dabl-dabl, ali se u pojedinim momentima tražio šut sa distance umesto da se iskoristi prednost pod košem.

Italijani su bolje ušli u meč, ali je Srbija brzo odgovorila i do odlaska na odmor je bilo izuzetno neizvesno.

Bogdan Bogdanović je trojkom, uz zvuk sirene, obezbedio prednost Srbiji na poluvremenu - 42:40.

Trojka kapitena je dodala dozu samopouzdanja i dobre energije za nastavak meča, pa je Srbija u trećoj četvrtini napravila seriju 12:2, a prednost je narasla do "plus 16" - 60:44.

Međutim, od tog trenutka, na terenu postoji samo jedan tim. A taj tim nije naš...

Napad Srbije je potpuno stao, odbrana se raspala u svega nekoliko minuta, pa su se Italijani brzo vratili u igru.

Điđi Datome je postigao osam poena u poslednjem minutu (!) treće četvrtine, pa su Italijani lako došli do preorketa. 

Simone Fontekio je blistao u poslednjoj četvrtini, pogađao je nemoguće šuteve, pa su Italijani čuvali prednost.

Gudurić je, 50 sekundi pre kraja meča, pogodio trojku (76:74) koja je donela nadu "orlovima", ali je Fontekio iz teške pozicije pogodio na drugoj strani za 78:74.

Pri rezultatu 76:74, Fontekio je promašio na sedam sekundi do kraja. Srbija je došla do lopte, ali je loš napad završio Stefan Jović, neuspešnim šutem sa velike distance.

Najefikasniji u selekciji Srbije bili su Bogdan Bogdanović sa 18 poena, tri skoka i četiri asistencije i Nikola Milutinov koji je ubacio 14 poena uz 12 skokova.

U sastavu Italije istakli su se Simone Fontekio sa 30 poena, sedam skokova i četiri asistencije, dok je Marko Spisu dodao 14 poena, pet skokova i dve asisitencije.

Košarkaši Srbije u drugom kolu igraju protiv košarkaša iz Dominikanske republike u nedelju od 14 časova.

1. sep 2023 • 12:00

Poraz Srbije 78:76!

Italija je pobedila i treću godinu zaredom na velikom takmičenju protiv Srbije i to nakon promašenog šuta Jovića u poslednjim sekundama sa velike distance!

Neverovatno slabo drugo poluvreme Srbije koje je "orlove" i koštalo izuzetno važnog meča.

Trojka Gudurića za nadu!

Još 50 sekundi, Italija ima dva poena prednosti!

Fontekio uzvraća dvojkom za 78:74 za Italiju na 33 sekunde do kraja.

Sve manje nade za Srbiju - 71:76

Semafor pokazuje 1:38, Italija ima napad nakon promašenih bacanja za Dobrića. Teško će biti Srbiji da ovde nešto spasi...

Još tri minuta - "plus tri" za Italiju

Rezultat je 74:71, Srbija pogađa samo sa linije za slobodna bacanja i to je jedino što "orlove" održava u životu u ovim trenucima.

Fontekio pogađa kao od šale ko go da ga čuva, ubacio nam je 28 poena.

25' - Italija ponovo vodi - 64:67

Fontekio pogađa preko ruke, pa onda i Spisu i to je sada "plus tri" za Italiju. Srbija je u velikom problemu, ništa ne funkcioniše kako treba u ovim trenucima.

Koš Srbije posle šest minuta - 64:61

Srbija je u poslednja četiri minuta treće i prva dva minuta četvrte četvrtine bila ubacila samo dva poena i to sa linije slobodnih bacanja. Tek sada je Ognjen Dobrić uspeo da pogodi iz igre. Jako loše izgleda Srbija u napadu...

Katastrofalan kraj treće četvrtine - 62:59

Sve je Srbija upropastila na kraju treće četvrtine. Bilo je 60:44, a od tada su Italijani u seriji 15:2. Čak osam poena je Srbija primila u poslednjem minutu, svih osam od Datomea.

Odbrana se raspala i sada je ponovo egal...

28' - Pešić zove tajm-aut na "plus 11"

Išla je prednost Srbije i na 16 poena razlike (60:44), ali posle pet brzih poena "azura", odmah selektor "orlova" traži tajm-aut da se zaustavi serija rivala.

Srbija vodi 12:2 u trećoj deonici

Posle prva četiri i po minuta, rezultat je 54:42, ozbiljno je naraslo prednost "orlova". Italijani se muče u napadu, a Srbija poentira preko sjajnog Milutinova!

24' - Srbija vodi 49:42

Dobar početak Srbije u drugom delu, Milutinov i Stefan Jović pogađaju u reketu, uspostavljen je i dobar pritisak na lopti, pa je sada porasla prednost "orlova".

Na kraju i Milutinov uz prekršaj ponovo pogađa i to je "plus sedam"!

Kraj poluvremena - 42:40 za Srbiju!

I to na kakav način - trojka Bogdana Bogdanovića uz zvuk sirene na kraju druge četvrtine. Srbija je morala da se žestoko pomuči za ovu prednost, ali uspeo je kapiten da pogodi i da pošalje ekipu na odmor u pravom raspoloženju!

16' - Pešić zove tajm-aut (31:32)

Italija je trojkom preko Fontekija uspela da se vrati u vođstvo od jednog poena, a odmah Svetislav Pešić traži tajm-aut.

Srbija je imala nekoliko sporijih napada i odmah su se Italijani lakše branili.

14' - Dve trojke za Srbiju!

Vodi Srbija konačno na ovom meču i to 29:25, serija 10:0 za "orlove". Posle tajm-auta Poceka, uopšte ništa nije pomoglo Italijanima, čak naprotiv - prvo je pogodio Avramović, a potom i Vanja Marinković za oduševljenje srpskih navijača.

12' - Srbija smanjuje na 23:25

Imala je Italija i "plus šest" na početku druge četvrtine, ali onda uspevaju "orlovi" da malo zategnu odbranu i postignu poene na drugoj strani. Posle brze tranzicije i poena Avramovića, Poceko traži tajm-aut za Italiju pošto se Srbija ponovo približila.

Kraj prve četvrtine - 23:19 za Italiju

Kako je prva četvrtina izgledala, Srbija ima odličan rezultat. Bilo je 20:10 za Italijane u jednom trenutku, bilo je dosta grešaka i promašenih šuteva, ali su uspeli "orlovi" da se približe. Najviše zahvaljujući Ognjenu Dobriću i njegovih osam poena, od čega pet sa linije slobodnih bacanja.

Uhvaćen je priključak u finišu i sada će Srbija morati bolje u pozicionim napadima u drugoj deonici.

7' - Sjajna trojka Dobrića (10:13)

Sjajan potez Ognjena Dobrića - pogodio je trojku i to pod faulom! Izuzetno važna trojka, nakon što je Italija ubacila dve brze trojke u prethodna dva napada.

Posle trojke, Dobrić pogađa i sa linije bacanja, pa Srbija u jednom napadu postiže četiri poena.

5' - Italija vodi 7:2

Bolji početak Italije u prvih pet minuta. Malo se Srbija muči u pozicionom napadu, Bogdanović i Jović su već promašivali na šutu za tri, a Polonara postavlja rezultat na 7:2.

Počela je utakmica!

Startna petorka Srbije je Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Milutinov, Ognjen Dobrić, Stefan Jović.