Sport

"Orlovi" sada strepe i za prolaz dalje – šta treba Srbiji za prvo mesto u grupi?

Košarkaši Srbije su porazom od Italije rezultatom 78:76 u prvom meču druge faze Svetskog prvenstva zakomplikovali sebi situaciju što se tiče prolaska u četvrtfinale sa prve pozicije
"Orlovi" sada strepe i za prolaz dalje – šta treba Srbiji za prvo mesto u grupi?© FIBA

Pored toga, "orlovi" su došli u situaciju da eventualnim porazom od Dominikanske Republike ostanu bez plasmana u četvrtfinale.

Da bi naši košarkaši prošli kao prvoplasirani iz grupe u četvrtfinale, potrebno je da u nedelju pobede Dominikansku Republiku, i da se nadaju čudu Portorika u duelu sa Italijom.

U tom slučaju, Srbija bi bila prva u grupi, a Portoriko drugi.

U drugom slučaju, ukoliko Srbija pobedi Dominikansku Republiku, a Italija opravda ulogu favorita protiv Portorika, "azuri" će u četvrtfinale sa prve pozicije, a "orlovi" sa druge.

To bi značilo i verovatni duel sa Sjedinjenim Američkim Državama pre finala.

Ukoliko Srbija zabeleži poraz u nedelju, zatvoriće sebi vrata ka četvrtfinalu, samim ti i ka direktnom plasmanu na Olimpijske igre u Parizu sledeće godine.

Dominikanska Republika posle poraza od Portorika, i dalje kao prvoplasirana može da prođe u narednu fazu takmičenja.

Potrebno je samo da savladaju naš tim u nedelju, ishod drugog susreta ne bi uticao na njihovo prvo mesto.

Prvo mesto u I grupi je veoma značajno jer praktično garantuje izvegavanje glavnog favorita za zlato, selekcije SAD sve do finala, sve pod uslovom da Amerikanci u nedelju opravdaju ulogu favorita i savladaju Litvaniju.

image