Sport

Astra Ad Astra – od "crvenog džina" do "belog patuljka" Istočne Evrope

Astronomski fenomeni na istočnoevropskom fudbalskom nebu, decenijama su oblikovali Astru i na kraju izvajali belog patuljka. U zenitu svog uzleta, Astra je pobeđivala Olimpik Lion i Vest Hem. Nedavno, u poslednjoj fazi postojanja, gubila je i sa 19:0 u rumunskoj trećoj ligi.
Astra Ad Astra – od "crvenog džina" do "belog patuljka" Istočne Evrope© Radu Tuta/EuroFootball/Getty Images)

Ništa se ne događa slučajno. Ako na ovo putovanje krenemo sa tom premisom u koferu, svakim novim raskursom otvarićemo novi horizont koji ovom verovanju ustupa opipljiv oblik.

A svako putovanje – i ono od 1.000 milja i ono od stotinu godina, kreće prvim korakom...

Godina je 1921, rodio se sportski klub, sa ove distance, apsolutno savršenog i simboličkog imena – Astra.

Sic itur ad astra – napisao je Vergilije u Eneidi, svom najznačajnijem delu – Tako se ide ka zvezdama.

Put ove zvezde, ka zvezdama, počeo je te 1921. godine, kada je rafinerija "Astra-Romana" osnovala sportski klub, sačinjen od brojnih fudbalskih klubova zajedničkog imena Astra, širom Rumunije.

I ova zvezda je, poput ostalih, a nalik organskim bićima, prošla kroz razne životne faze. Fuzije, sinteze, degeneracije, gravitacioni kolaps...

Astronomski fenomeni na istočnoevropskom fudbalskom nebu, decenijama su oblikovali Astru i na kraju izvajali belog patuljka.

Pre ove, završne zvezdane faze, Astra je, opet simbolično, prošla kroz fazu crvenog džina.

Zamisli želju: Titula, Liga Evrope, dueli sa Vest Hemom

Kada zvezda potroši svoje zalihe (vodonika), ulazi u nestabilnu fazu (sagorevanja helijuma) i tada se njihovi spoljni slojevi šire i hlade, formirajući tako crvene džinove.

Astra, iako je promenila silna imena kroz različite vidove fuzija, put do crvenog džina počinje krajem prošlog veka, kada vlasnik kluba postaje biznismen Joan Nikulae.

Uspon kluba je bio, pretpostavićete, meteorski (iako je izraz potpuno paradoksalan, idealno se može iskoristiti u slučaju Astre).

Nakon 91 godine provedene u Ploeštiju, klub dobija novi dom 2012. godine – grad Đurđu, na jugu Rumunije.

Prvi put u istoriji, Astra se kvalifikovala za Ligu Evrope, a ubrzo je i napala titulu u domaćem prvenstvu.

U sezoni 2013/2014, zauzela je drugo mesto, ali je osvojila Kup i Superkup Rumunije.

U kvalifikacijama za Ligu Evrope, rumunska zvezda je izbacila Olimpik Lion, a u grupnoj fazi je igrala protiv Salcburga, Seltika i zagrebačkog Dinama.

Naredna sezona nije dovela grupnu fazu u Đurđu, ali jeste, verovatno, najveće, najzvučnije ime.

Astra je igrala protiv Vest Hema u drugom kolu kvalifikacija i, posle remija u Londonu (2:2), pobedila na svom terenu sa 1:0.

Na poslednjoj prepreci se isprečio holandski AZ i ostavio je bez grupne faze.

Astrin vrhunac, trenutak kada je najjače sijala na nebu Istočne Evrope, dogodio se 2016. godine, kada je osvojila prvu titulu šampiona Rumunije.

Neuspešan pokušaj da se domogne Lige šampiona nikoga nije zaboleo, pošto je Astra bljesnula u Londonu, još jednom, protiv Vest Hema (pobeda 1:0) i plasirala se, još jednom, u grupnu fazu Lige Evrope.

Najbolju evropsku sezonu u istoriji završili su nakon grupne faze (Roma, Viktorija Plzenj i bečka Austrija), gde su ispali od Genka.

Rak maglina i Beli patuljak

Letimični pogledi kroz teleskop, otkrivali su čudne pojave u ovom klubu, ali je trenutni uspeh na terenu sakrivao sve sumnje, mutne radnje i "znakove pored puta".

Trener Marijuš Šimudika je bio suspendovan zbog klađenja na utakmice domaćeg prvenstva. Suspendovan je do kraja sezone, ali mu je, nakon žalbe, kazna smanjena na dva meseca.

Otkako je napustio klub, 2017. godine, na njegovom mestu se oprobalo čak 13 trenera. Za pet godina 13 trenera – 2,6 trenera godišnje!

Dan Aleksa je došao na klupu 2019. godine i, uz pomoć kontroverzne menadžerke Anamarije Prodan, u klub doveo brojne oprobane, iskusne, ali i skupe igrače.

Međutim, na njegovom debiju je njegov klub odirao 2:2 sa Botošanijem, nakon čega je isplivao snimak na kojem se vidi kako Aleksu u glavu udara – Anamarija Prodan?!

Rezultata nije bilo, usledila je pandemija kovida, ključni igrači Astre su suspendovani zbog istrage zbog dopinga, a na sve to – na sve težu finansijsku situaciju u klubu – vlasnik je završio u zatvoru zbog neplaćenog poreza, korupcije i pranja novca.

Bez para, bez strukture, istrošene ideje i ugašene energije, Astra je, poput zvezde "eksplodirala" i raspala se, ostavljajući za sobom rak maglinu.

Ispala je iz prve lige, a potom i iz druge, svega nekoliko godina nakon što je silovito kucala na vrata Lige šampiona.

Poslednje, najteže, dane provela je na dnu tabele serije 4 treće rumunske lige, gde je gubila mečeve sa neverovatnih 19:0.

Posle osam utakmica, imala je gol razliku 0:78, nakon čega je zatražila od Saveza da napusti takmičenje.

Dan nakon što je napustila ligu, 18. oktobra 2022. godine, Astra je zvanično ugašena – 101 godinu nakon osnivanja.

Poput organskih bića, Astra je prošla različite životne faze. Poput antijunaka u holivudskom filmu – krenula je iz blata, dostigla vrhunac, zasijala kao nikada u istoriji, a onda se srušila uz jak i tup udarac.

U treptaju oka postala je beli patuljak – astronomski objekat koji nastaje kada zvezda manje ili srednje mase završi svoj život.

Nekada se verovalo da se Sunce svakog jutra rađa, a naveče umire – tako je istok postao mesto istine i nade u život.

Đurđu, gradić na obali Dunava, na granici sa Bugarskom, ne odustaje od ovog verovanja, nadajući se da će se, nekog novog jutra, probuditi i ponovo zasijati njegova Astra, koja je, ne tako davno, obasjavala tlo nad Istočnom Evropom.

image