Da se zna ko je košarkaška velesila – Srbija raznela Litvaniju za polufinale Mundobasketa!

Bravo, "orlovi"! Srbija je među četiri najbolje reprezentacije na svetu!

Košarkaška reprezentacija Srbije razbila je Litvaniju i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Manili, rezultatom 87:68.

Naša selekcija odigrala je ubedljivo najbolju partiju od početka turnira, ugasila protivničke "haubice" fantastičnom odbranom i ponovo je tu gde treba da bude – u samom vrhu svetske košarke.

Ekipa selektora Svetislava Pešića će se za finale boriti sa pobednikom meča Slovenije i Kanade, koji je na programu u sredu od 14.30.

Utakmica u Manili nije dobro počela po naše momke, pošto su Litvanci nastavili tamo gde su počeli protiv Amerikanaca u grupnoj fazi. Jeste Bogdan Bogdanović otvorio susret poenima, ali je onda protivnička ekipa pogodila četiri uzastopne trojke.

Poveli su Litvanci i za četiri-pet minuta stigli do 15 poena, ali je onda selektor "orlova" Svetislav Pešić malo prevario kolegu na drugoj strani.

Umesto Nikole Milutinova, uveo je Filipa Petruševa sredinom prve deonice i novi centar Filadelfije je prodrmao ekipu. Pogodio je prvu trojku, sjajnu rolu zaokružio sa sedam poena, te je Srbija u finišu tog perioda došla do izjednačenja.

Bilo je jasno da Pešićevi izabranici ušli u utakmicu veoma motivisano, hrabro i borbeno. Leteli su po terenu i bacali se na svaku loptu, što je krenulo da se isplaćuje u drugoj četvrtini.

I u odbrani i u napadu doprineli su Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić i Marko Gudurić, dok je Nikola Milutinov dokazao da je možda i najbolji centar na ovom prvenstvu.

Prednost je prešla na stranu "orlova", a u toj situaciji ni protivnici nisu bili toliko opušteni.

Litvanija je krenula da promašuje trojke, a onda im je Bogdan Bogdanović pokazao kako se to radi. Kapiten, koji je nosio naš napad, vezao je dva sjajna šuta u finišu, došao već tada do 18 poena i doneo Srbiji +11 na petnaestominutnoj pauzi.

Očekivano, Kazis Maksvitis naložio je svojim igračima da zaigraju agresivnije, oni su to učinili i dobro otvorili treći period, ali je Bogdanović još jednom pokrenuo ekipu.

Vratio je dvocifreni višak na našu stranu, odbrana je sve vreme bila na nivou, a kapiten je sa dve trojke odredio sudbinu Litvanaca. Otišli smo na +20, da bi se u poslednjoj četvrtini Filip Petrušev pobrinuo za dobru zabavu.

On je vezao dve sjajne trojke za "eksploziju" na tribinama i našoj klupi, kompletiravši sjajnu utakmicu u kojoj bio "iks faktor".

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Bogdan Bogdanović, koji je postigao 21 poen, uz odlične procente šuta iz igre. Za dva je imao 7/9, 2/4 za tri, uz četiri skoka, tri asistencije, dve ukradene i bez ijedne izgubljene lopte.

Spomenuti Petrušev se zaustavio na 17 (3/3 trojke), uhvatio šest lopti, dok je Stefan Jović dodao 11.

Ne treba zaboraviti ni sjajan učinak Milutinova (devet poena i pet skokova), Marka Gudurića (takođe devet poena), ali i ostalih momaka koji su ostavili sve na parketu za pobedu.

U reprezentaciji Litvanije, koja je šutirala samo 9/28 za tri poena, najbolji je bio Tadas Sedekerskis sa 14 poena, jednim više od Rokasa Jokubaitisa.

Program u Manili od 14.30 zatvaraju Italija i Sjedinjene Američke Države.

5. sep 2023 • 12:31

40' Kraj utakmice! Srbija je u polufinalu!

"Orlovi" pregazili Litvaniju i plasirali se u polufinale Svetskog prvenstva – 87:68!

37' Još tri minuta, Srbija čuva prednost

Posle "eksplozije" Petruševa, ušlo se u nešto mirniji ritam meča. "Orlovi" čuvaju prednost i imaju još tri minuta da izdrže do pobede.

34' Petrušev probušio Litvance!

Posle nekoliko loših, sada odličan napad Srbije. Petrušev je ostao sam i pogodio trojku, a onda i u sledećem napadu još jednom probušio rivala. Srbija vodi 82:57!

32' Strašna odbrana "orlova"

Ne popuštaju Pešićevi momci u odbrani, lete po terenu i ne dozvoljavaju Litvancima da šutnu na koš. Još jedan propušten napad tivala i ostaje 76:55.

31' Dobar napad Avramovića na početku poslednje deonice

Probio je plejmejker Partizana i došao do koša, fauliran je i malo je falilo da pogodi. Srećom, realizovao je penale i Srbija ima +20.

Kraj treće četvrtine: Srbija – Litvanija 73:55

26' Trojka na trojku, "orlovi" ne popuštaju

Igraju naši momci veoma odgovorno, a Stefan Jović sada preuzima palicu. Pogodio je dve trojke i neutralisao pogodak Jokubaitisa koji je imao mnogo sreće. Srbija vodi 67:51.

24' Srbija ponovo ima dvocifrenu prednost

Ponovo je Bogdan pokrenuo saigrače, a onda je Dobrić sjajnim skokom u napadu omogućio dodatni napad. Stefan Jović je pronašao prezimenjaka Nikolu koji zakucavanjem vraća dvocifreni višak – 59:48.

22' Jović uzvraća trojkom

Promenili su Litvanci odbranu, igraju igrač na igrača, ali su napravili grešku. Nikola Jović je to kaznio i pogodio trojku.

21' Litvanci trojkom otvaraju nastavak igre

Treba očekivati agresivnu Litvaniju i "orlovi" moraju da budu oprezni. Brazdeikis je pogodio trojku i tako otvorio treću četvrtinu. Posle novih poena rezultat je 43:49.

Kraj druge četvrtine: Srbija – Litvanija 49:38

18' Litvanci stalno u "ofsajdu", Pešić morao da traži tajm-aut

Pojavile su se određene "pukotine" u odbrani Srbije. Litvanci su to iskoristili i nekoliko puta ostali u "ofsajdu", sami ispod koša. Pešić je morao to da prekine i zatražio tajm-aut pri rezultatu 42:36.

17' Bogdanoviiić!

Konačno trojka našeg tima da se malo ubrza ritam u napadu. Polukontra i sjajan pogodak Bogdanovića iz dotrčavanja. Selektor Litvanije morao da traži tajm-aut kod rezultata 41:33.

14' Sudije puštaju oštriju igru

Propustili su arbitri da dosude nekoliko očiglednih faulova nad srpskim igračima, a naši momci propustili priliku da se odlepe. Srećom, i Litvanci ne pogađaju kao na početku, pa je rezultat 34:30.

12' "Orlovi" veoma borbeni na startu utakmice

Iako su Litvanci bolje otvorili duel, jasno je da su naši momci spremni na težak meč i veoma borbeni. Skaču na svaku loptu, sada je i Milutinov doprineo u napadu, da bi potom Gudurić bio fauliran pri šutu za tri. Pogodio je dva za +5.

11' Lepa akcija Srbije za vođstvo na početku druge četvrtine

Veoma lepo je naš tim otvorio drugu deonicu. Gudurić je kreirao napad, lopta je došla do Petruševa, koji je video da je Davidovac lepo utrčao i usledilo je polaganje. Onda je i centar rešio sledeći napad za 28:25.

Kraj prve četvrtine: Srbija – Litvanija 25:24

8' Jović za izjednačenje!

Nikola Jović je napravio verovatno i potez utakmice već sada. Iz neverovatno teške situacije ubacio je loptu u koš iz "odbojke" i "orlovi" su nastavili nalet. U sledećem napadu su ukrali loptu i izjednačili na 20:20.

7' Petrušev odgovorio Litvancima!

Uveo je selektor Pešić Filipa Petruševa i on mu je odmah uzvratio. Pogodio je trojku i naterao rivala da ga bolje čuva. Srbija je uspela da smanji prednost rivala.

4' Litvanci nastavljaju da "rešetaju"

Ponovo su momci u "zelenom" fantastično otvorili utakmicu. Prva četiri šuta za tri su pogodili – dve je vezao Tadas Sedekerskis i rezultat je 10:14.

2' Litvanci nastavili gde su stali protiv Amerike

Prve poene na utakmici postigao je Bogdan Bogdanović, odgovorio je Jonas Valančunas, a onda su usledile prve trojke Litvanaca. Pogodio je Brazdeikis i doneo 4:8.

Počela utakmica Srbije i Litvanije

Prvu petorku "orlova" čine Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Nikola Jović i Nikola Milutinov.

Idemo, momci!

Maskvitis: Nisam gledao Srbiju

Selektor košarkaške reprezentacije Litvanije Kazis Maksvitis nije stigao da pogleda nijednu utakmicu Srbije jer je bio fokusiran na svoj tim.

Maksvitis je, nakon velike pobede nad Amerikancima, istakao da njegov tim nije kalkulisao.

"Nismo birali protivnika. Dobro ćemo se pripremiti za narednog rivala. Nisam gledao do sada nijedan meč Srbije na ovom turniru, jer sam morao da pripremam naše utakmice. Sada više nema slabih, ostalo je osam najboljih ekipa na turniru", istakao je Maksvitis.

On je dodao da je trijumf nad Sjedinjenim Američkim Državama rezultatom 110:104 bila najveća utakmica ove generacije.

"Rekao sam momcima u svlačionici da je ovo najveća pobeda naših života. To je pobeda u kojoj ćemo kratko da uživamo, jer moramo da sačuvamo emocije i energiju za narednu utakmicu protiv Srbije", dodao je selektor Litvanaca.

Pešić: To što su uradili protiv Amerike za nas nije bitno

Selektor Srbije Svetislav Pešić kaže da njegov tim mora da odigra izvanredan meč i pokaže najbolju košarku do sada, ukoliko želi da savlada Litvaniju u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

"Orlovi" su do četvrtfinala stigli posle trijumfa nad Dominikanskom Republikom i osvojenog drugog mesta u grupi I.

"Protiv Litvanije je potrebno da bude izvanredna odbrana i izvanredan napad. Moramo da odigramo jednu od naših najboljih utakmica da bismo ih pobedili", rekao je Pešić na konferenciji za medije.

"To šta su oni uradili protiv Amerike, to za nas nije bitno. Mi smo gledali neke druge utakmice, sa evropskim protivnicima. Taj meč sa Amerikancima je pokazao da su Litvanci čvrst tim, koji je dobio do sada sve utakmice i na kraju krajeva su pokazali sjajnu košarku. Biće to izuzetno zahtevna i izazovna utakmica za nas. Igramo četiri utakmice, posle svakih deset minuta počeće nov meč."

Prethodni dueli na velikim takmičenjima

Srbija i Litvanija do sada su se sastale samo jednom na FIBA svetskim prvenstvima, bilo je to 2010. godine, kada je Linas Kleiza sa 33 poena vodio baltičku selekciju do pobede rezultatom 99:88 u utakmici za treće mesto.

Od 2009. do 2015. godine, dve selekcije su se čak četiri puta ukrstile na Evrobasketu, rezultat je 2-2 u trijumfima, dok je rezultat mnogo drugačiji ako se pogleda skor dok je ime zemlje bilo drugačije.

Naša selekcija je pobedila tri puta, uz samo jedan poraz tadašnje Srbije i Crne Gore.

Dobrodošli!

Dobrodošli na lajv blog utakmice četvrtfinala Svetskog prvenstva između Srbije i Litvanije.