Sport

Srbija na Olimpijskim igrama!

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je prvi cilj u Manili i plasirala se direktno na Olimpijske igre u Parizu
Srbija na Olimpijskim igrama!Getty © Ezra Acayan / Stringer

"Orlovi" su ostvarili plasman na najveću smotru sportista kao jedna od dve najbolje evropske reprezentacije na Svetskom prvenstvu.

Izabranici selektora Svetislava Pešića plasirali su se u polufinale, gde će igrati protiv Kanade, koja je sa 100:89 pobedila Sloveniju.

Srbija ide na Igre u Parizu sledeće godine uz Nemačku, koja će u drugom polufinalu koplja ukrstiti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Naš tim se na Olimpijske igre vraća posle osam godina, pošto je poslednji put učestvovao u Rio de Žaneiru, kada je osvojio srebrno odličje.

Ranije su, pored Srbije i Nemačke, na Mundobasketu plasman na olimpijski turnir obezbedili Južni Sudan (najbolja afrička reprezentacija na SP), Japan (najbolja azijska reprezentacija na SP), SAD i Kanada (najbolje američke reprezentacije na SP), Australija (najbolja reprezentacija iz Okeanije na SP) i Francuska (domaćin OI).

To znači da su ostala otvorena još četiri mesta za Olimpijske igre, a za njih će biti organizovana četiri kvalifikaciona turnira koja će biti održana od drugog do sedmog jula 2024. godine.

Kvalifikacije će biti najjače u istoriji jer će se, između ostalih, za četiri olimpijske vize boriti i Španija, Italija, Brazil, Grčka, Litvanija, Hrvatska, Crna Gora, Gruzija, Portoriko i Dominikanska Republika.

Lokacije održavanja kvalifikacionih takmičenja još nisu poznate.

image