Sport

Kanađani strepe od "orlova": Odlični su, vodi ih jedan od najboljih u istoriji

Košarkaška reprezentacija Srbije imaće težak posao u polufinalu Svetskog prvenstva protiv Kanade, ali će i Kanađani imati "paklenog" protivnika na drugoj strani
Kanađani strepe od "orlova": Odlični su, vodi ih jedan od najboljih u istoriji© FIBA

Selektor Kanade Đordi Fernandez svestan je koliko će njegovoj ekipi biti teško u polufinalu Svetskog prvenstva protiv Srbije.

Kanađani su savladali Sloveniju 100:89 i prvi put u istoriji se našli među četiri najbolje selekcije na planeti.

"Istoriju smo ispisali, ovo je prvi put da je Kanada u polufinalu Mundobasketa, velika stvar ... Borili smo se na visokom nivou, počele su i naše kontre iz dobre odbrane", rekao je Fernandez.

Sada ih očekuje borba sa "orlovima", koji su dan ranije pregazili Sloveniju.

"Vodi ih jedan od najboljih evropskih trenera u istoriji, kada sam bio mali osvojio je Evroligu sa Barselonom. Sjajan trener, odlični igrači koji imaju mnogo iskustva u FIBA košarci koje mi nemamo, ali ga polako stičemo. Verujem da ćemo protiv Srbije biti bolji nego što smo bili na ovoj utakmici."

Fernandes velike nade polaže u Dilona Bruksa, ali navodi da će igrač Hjustona morati da bude mnogo oprezniji jer je protiv Slovenaca zaradio isključenje.

"Mora da bude bolji, ne sme da bude isključen... Mislim da je jedan od najboljih defanzivaca na ovom turniru, ovo je bila njegova odbrambena klinika – pritisak po celom terenu, stalno na ruci. I ko to ne voli, ne voli košarku."

Naravno, najviše se očekuje od Šaja Gildžus-Aleksandera, prvog favorita za MVP priznanje na turniru.

"Svi vide poene Šaja, ali je bio najbolji i skakač sa 10 uhvaćenih lopti, on je organizator naše igre, i dominirao je i po poenima, ofanzivnim skokovima, i donosi nam mnogo više od tih poena. Svako ima svoju ulogu u ovoj ekipi, Bruks je odigrao na najvišem nivou, i Beret, i Keli...", zaključio je Fernandez.

Srbija i Kanada igraju u petak od 10.45 po srednjoevropskom vremenu.

U drugom polufinalu sastaju se Sjedinjene Američke Države i Nemačka.

image